keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Kukkaan hyödetyt iirikset - jääkaapin avulla

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Suloisia nämä kukkaan hyödetyt iirikset. Pienet kurjenmiekat ovat aina niin helppoja hyötää eli kasvattaa sipuleista kukkiviksi. Siitä onkin jo muutama vuosi aikaa, kun viimeksi olen hyötänyt näitä, joten siksikin nämä ovat nyt niin ihania kevätkukkia parvekkeella. Tällä kertaa kellarin sijasta käytin apuna jääkaappia 😊


Kukkaan hyödetyt kevätkurjenmiekat Iris `Purple Hill`...

Tässä kuvassa kukat juuri avautuvat. Varret on vielä hieman kellanvihreät, koska ruukku on ollut jääkaapin pimeydessä. Onneksi ne aika pian vihertyvät päivänvalossa, jopa parvekkeen viileydessä. 
Jännästi kukkien terälehtien alapuolella on keltaiset raidat.


Valkoisia helmililjoja ja tummia kevätkurjenmiekkoja...

Valkoiset helmililjat sopivat kaunisti yhteen näiden iiristen tummien kukkien kanssa. Tämä oli siis kevätkurjenmiekka. On myös muitakin pieniä iiriksiä kuten lumikurjenmiekka ja jääkurjenmiekka. Lajikkeita on myös useita, joilla kukkien värit vaihtelevat. Nämä kaikki ovat siis sipulista kasvavia kevätkukkijoita ja periaatteessa monivuotisia myös pihalla, jos niille löytää erityisen hyvän paikan.

Miten paljon iloa kukat voikaan antaa...

Nämä pienet iirikset on niin super ihania, että niitä tulee käytyä ihastelemassa vähän väliä. Lisäksi niistä saa kivasti tehtyä erilaisia asetelmia muiden sipulikukkien kanssa.
Kun oli luvattu kovempaa pakkasyötä, vein ne ja muut sipulikukkaruukut jääkaappiin turvaan. Eilen siirsin ruukut takaisin parvekkeelle ja siellä ne saavat olla ehkä lopun kevään. Tänne etelään ei pitkä sääennuste lupaa kovempaa pakkasyötä. Toivottavasti jatkuukin näin.

Otin tämän kuvan eilen illalla, kun aurinko paistoi niin ihanan keväisesti.  Muutama kukka on jo hieman lakastumaan päin, ja nekin näyttävät niin kauniilta 😊


Pienten iiristen hyötäminen kukkaan - jääkaapin avulla...

Istutin näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit ruukkuun marraskuun loppupuolella. Sen jälkeen ruukku on ollut jääkaapissa, koska ne tarvitsevat viileän jakson. Sipuleista alkoi versojen kasvu talvella ja helmikuussa oli varret jo aika korkeat. 
Kevättalvella, kun parvekkeella oli pari astetta lämmintä, vein ruukun sinne. Eli tänä vuonna vain muutaman kerran. Nyt ne saavat olla siellä koko ajan, paitsi jos uhkaa tulla pakkasta, niin otan ne sisälle viileään.

Multaa kastellaan vedellä harvakseltaan niin, että multa ei kuivu liikaa. Multa ei saa olla koko ajan litimärkää, siitä hyödettävät sipulikukat eivät pidä.

Varjossa ja viileässä kukinta kestää pitkään. Sen sijaan auringonpaisteessa tai huoneenlämmössä kukinta on nopeasti ohi. Kukinnan jälkeen istutan ne pihalle, heti kun maa on sula.


Sain näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊


Lisää juttuja itse hyödetyistä sipulikukista...

 • Kellarista keltaiset sipulikukat parvekkeelle eli miltä sipulikukat näyttävät, kun niitä joutuu pitämään pitkään keväällä pimeässä kellarin viileydessä. Onneksi vihertyvät nopeasti
 • Parveke kukkii -postauksessa on kevääksi hyödettyjä erikoisen värisiä hyasintteja. Nekin on helppo hyötää kukkaan. Ja tuoksu on niin ihana.
 • Itse kasvatetut kevätkurjenmiekat kukkii, jee! Nämä ovat heleämmän sinistä ja matalampaa kevätkurjenmiekkaa.
 • Tummakukkainen lumikurjenmiekka metallimaljassa oli ihan huikean kaunis. Ehkäpä pitääkin ostaa toinen metallinen astia, johon voisi näitä istuttaa ensi keväänä. Nythän tuo kuvan malja on niillä partamehitähdillä.
 • Vaaleansininen kevätkurjenmiekka on myös niin herkän suloinen! Pitääkin laittaa heti kalenteriin ylös, että muistan ostaa näiden pienten iiristen sipuleita elo-syyskuussa. On ne niin super ihania😍
 • Erikoinen virvanarsissi oli myös helppo hyötää ja niin veikeän näköinen kukkiessaan. Kuvat siitä löytyy jutun lopusta.
 • Parvekkeella tuoksuu jutussa on erikoinen tummahelmililja. Sen kukat ovat ikään kuin kerrottuja. Niissä oli myös hieno tuoksu.
 • Vaaleansininen helmililja oli myös tosi upea ja erittäin helppo hyötää kukkaan. Siinä jutussa on hyödettyjä myös pikkuhelmililja ja tulppaaneja.

Kevätterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Nämä on minustakin niin upeita. Ja pitkästä aikaa selasin vanhoja postauksia ja niistä löytyi muutama todella ihana iiris. Vaaleansinisen sävy oli ihan huikean kaunis.

   Poista
 2. Kevätkurjenmiekat ovat todella ihania kukkia! Laitoin niitä viime syksynä lisää puutarhaan ja odotan jo kovin niiden kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne onkin niin ihania myös puutarhassa. Osa näistä pienistä iiriksistä lisäksi leviää isommaksi mättääksi, siis mikäli niille on löytynyt suotuisa paikka.

   Poista