keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Lumikurjenmiekka


Nämä lumikurjenmiekat (Iris histrioides `George`) ovat kukkineet jo useamman viikon, tosin jääkaapissa ; )  
Iiristen vieressä on valkea soilikki ja toisella puolella herttaköynnös pitkine versoineen.


Näissä lumikurjenmiekan kukissa on ihanasti tuoksua.


Onneksi tuli lämpimämmät kelit, joten nämä ovat nyt päivisin lasitetulla parvekkeella ja pakkasyöksi siirrän ne jääkaappiin, etteivät palellu. Aamulla oli vielä sen verran pakkasta, että otin niistä nämä kuvat nyt sisällä.

Eli tilasin niiden sipulit syksyllä Korpikangas Siemen-Fröltä ja istutin ne multaan ruukkuihin joulukuussa. Ruukut ovat olleet kellarissa, kunnes nuput tulivat melkein jo näkyviin.

Edit - sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) parvekkeella on myös itse hyödetty kukkaan.

Lumikuormaa ja tuijien talvisuojausta:

Jos lumi painaa nyt pensasaitoja vinoon tai tuijia kumoon, on hyvä karistaa lumi heti pois. Parempaa kuvaa asiasta en nyt saanut, sillä meidän pensasaidat ja tuijat on karisteltu lumesta pitkin talvea. Ajattelin vain muistuttaa teitä, kun näin eilen tosi pahasti painuneita syreenejä.

Nyt on myös aika suojata kevätauringolta nuoret tuijat ! Siis paikoilla, joihin aurinko jo porottaa. Suojaus tarkoittaa sitä, että tuijat kääritään esim. varjostuskankaaseen tai säkkikankaaseen, joita myyvät puutarhaliikkeet ja rautakaupat.

13 kommenttia:

 1. Lumikurjenmiekat olkoon ensi syksyni uusi haaste. Kiitos vinkistä!

  Jouluruusuni ovat vieläkin elossa...

  VastaaPoista
 2. Jääkaappisi tuoksuu varmasti hyvälle!
  Annapa vinkki, milloin olisi oikea aika tuoda pimeässä kylmäkellarissa talvehtineet pelakuut, kelloköynnös, heliotrooppi ja muut asukit sisälle ikkunalle? Johanna

  VastaaPoista
 3. Aivan liikuttavan ihanat lumikurjenmiekat. Tuo istutus kaikkineen on hyvin kaunis.

  VastaaPoista
 4. Ihania kukkasia!
  Katselin eilen suruissani naapurin kauniita syreenejä jotka olivat jääneet lumen jalkoihin,,,

  VastaaPoista
 5. Ihanan värisiä kurjenmiekkoja! Varjostuspeitteet ovat esillä, pitänee viritellä ne pian havujen suojaksi. Hyvä kun muistutit! Lunta olenkin varistanut niistä silloin tällöin.

  VastaaPoista
 6. Ovatpa ne kauniita!

  Suojasää on onneksi meillä itsestään valuttanut lumia puiden ja pensaiden päältä pois. Muutaman paikasta kävin itse pudistelemasta, vähän oli hommia, lunta oli kasaantunut puutarhaan liki vyötäröön asti.

  VastaaPoista
 7. Kuinka suloisia nuo kurjenmiekat, pieni tuulahdus kesää:)

  VastaaPoista
 8. Leena Lumi - tulitkin mieleeni, kun kirjoittelin tätä juttua ; )
  En yhtään epäillyt jouluruususi säilymistä, sillä saathan pelargonitkin säilytettyä talven. Ei enää mene montaa kuukautta, niin jouluruusut saa istutettua pihalle : )

  johanna - kyllä, jääkaapissani on ihana tuoksu... jouluna siellä tuoksuivat hyasintit ; )
  Jos sisällä on tilaa ja valoisa kasvatuspaikka, voi pelakuut ja vastaavat ottaa jo ikkunalle. Jos sen sijaan ei ole riittävän valoisaa paikkaa, ottaisin pelakuut sisälle vähän myöhemmin keväällä. Daaliat saavat olla vielä kellarissa.

  Cheri - olen aivan hullaantunut näistä pikkuiiriksistä. Ja aion hankkia niitä myös taas ensi syksynä, tosin vaihtelun vuoksi jotain toista lajiketta : )

  mustakissa - se tuossa lumenpainossa on kurjaa, että joidenkin kasvien oksat jäävät tuohon asentoon. Oksat eivät siis kykene enää nousemaan pystyyn... syyrenit ja muotoonleikatut pensasaidat ovat juuri tällaisia. Toivotaan, että naapurisi syreenit eivät ole olleet pitkää aikaa lumen painamana : )

  Tarja - onneksi tuijia ei tarvitse suojata kevätauringolta järin montaa vuotta.
  Ajattelin muistuttaa asiasta, sillä viimetalvena vauriot näyttivät tulleen jo helmi-maaliskuun vaihteessa...

  Sussi - tuuli on nyt tosiaan kinostanut lunta paikoitellen. Katselin yhtä aitaa, kun se oli lumen painosta ihan vinossa. Sen aidan pihanpuolella on lunta varmaan kainaloihin asti... siinä olisi kyllä kahlaamista ; )

  Henrietta Hassinen - totta, niistä tulee niin keväinen fiilis... pikkuriirikset on superihania : )

  VastaaPoista
 9. Voi hitsi miten ihanan värisiä!

  VastaaPoista
 10. Yllättävän painavaa on tuo lumi katoilla. Kävin puhdistaa kasvihuoneen päältä lumet, vaikka ensin katoin, että eihän tuossa nyt paljon ole. Vaan kylläpä oli sitten tiivistä.
  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 11. pioni - ne on kyllä aika tummanliloja. Lehdet niillä on vähän kellertävät, koska joutuivat olemaan niin kaunan kellarissa ; )

  Multasormi - tosiaan, nuo kasvihuoneitten katot on syytä putsata lumesta, ennenkuin kasvihuone menee kasaan... Lumi on nyt tosi painavaa ja kovaa. Tästä kyllä oppii sen, että lumet kannattaa karistaa ennen kuin sää muuttuu plussalle ; )

  VastaaPoista
 12. Lämmin kiitos! Ensi kertaa kuvin kerrottu esim pelakuun talvetuksesta ja sen leikkauksesta. Jään tämän sivuston koukkuun.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi - kiitos ihanasta palautteesta : )
  Ja tervetuloa seuraamaan blogiani...

  VastaaPoista