maanantai 6. helmikuuta 2012

Haaveilua lummelammesta...

Olisipa pihalla lampi... istuttaisin siihen lumpeita ! Lammen hoito taitaa kyllä olla syy, miksi se jää nyt vain haaveeksi ; )
Toisaalta voisihan lumpeita laittaa kasvamaan mökin rantaan. Tällöin ne vaan täytyisi suojata , sillä joku eläin syö lumpeiden juurakoita. Mökin ranta on niin loiva, että lumpeet pitäisi istuttaa kauas rannasta... joten lähempi ihailu tapahtuisi siis veneestä tai uiden, hih ; ) Punainen lummekin olisi niiiiiiiiin ihana. Lumpeita on montaa eri lajiketta ja eri sävyä.

Taidanpa tyytyä toistaiseksi mökinrannan ulpukoihin... on nekin kauniita omalla tavallaan ; )

Mukavaa helmikuista viikkoa teille kaikille... 
ja innostavia kevään kylvöjen ja istutusten suunnitteluhetkiä !

15 kommenttia:

 1. Oi, ulpukatkin ovat ihania! Olen kerran uinut järvessä lumpeiden keskellä ja se oli unohtumaton kokemus.
  Minulla on niin kostea painanne pihalla, että siihen voisi harkita muovia jotta vesi varmasti pysyisi, liika vain valuisi reunan yli pois. Sinne kun ohjautuisi uutta vettä itsestään. Ja jos sen pitäisi luonnollisena, ei huoltoakaan paljoa olisi. Tosin ajan myötä se täyttyisi kasvimassasta.
  Lumpeet kylläkin tarvitsevat niin syvää vettä, että ihan pieni lampi ei taitaisi riittää. Mutta ihana ajatus!

  VastaaPoista
 2. Ja meidän pihaan halutaan lampi, jossa tuollaisia kelluu..
  Taidankin suunnitella siis lammen piirrokseeni... ;)

  VastaaPoista
 3. Lumpeet ovat kyllä hurjan kauniita.
  Viime kesänä ihastelin Mustion linnan lummelampea hurmaavine puutarha-alueineen.

  Ilolla helmikuuta eteenpäin!

  VastaaPoista
 4. Lumpeet ovat tosi kauniita. Yritin viime kesänä lummeruukkua, mutta eipä sujunut.

  VastaaPoista
 5. Lumpeet ovat kyllä kauniita.
  Muistan kuinka jo lapsena ihailtiin ns villilumpeita. Jokunen oli sattumalta ulpukoiden joukossa joessa.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihaniahan ne olis, mut ei ole lampea mullakaan, eikä taida tullakaan, ihan lasten takia. Ehkä sitte vanhana, eläkeläismummona, kun lapset on jo maailmalla.. :)

  VastaaPoista
 7. Upeita lumpeita ja ulpukoita!

  On kyllä jännää, että tuollaisella omassa rauhaisessa ylhäisyydessään kasvavalla vesikasvillakin on noin superkomeat kukat. Luulisi, että kun kilpailijoita ei juuri ole, niin vähempikin koristeellisuus (hyönteisten houkuttelevuus) riittäisi...? Vai tarvitsevatko nämä kasvit hyönteisiä lainkaan?

  Ihanaa tietysti ihmisten kannalta, että kukkivat ruhtinaallisesti, kyllä näitä jaksaisi ihailla pitkään ja hartaasti :)

  VastaaPoista
 8. Kauniita!!!
  Ei ollut käynyt mielessäkään että noita voisi ihan istutttaa sinne järveen. Kuinkahan kaukana pohjoisessa tuollaiset punaiset lumpeet kasvaisivat? Pitääkö niitä jotenkin hoitaa?

  Ihana ajatus...

  VastaaPoista
 9. Lumpeet ja ulpukat on kyllä ihania!

  VastaaPoista
 10. Saila - monet kosteikkokasvit ovat tosi kauniita, kuten vaikka keltakurjenmiekka komeine lehtineen. Oma pieni kosteikko oliskin aivan ihana : )
  Osa lumpeista kuulemma viihtyy matalammassakin vedessä, mutta silloin ne todennäköisesti tarvitsisivat talvetuksen kellarissa. Sellaista olisi kiva kokeilla kotona vaikka isossa saavissa ; )

  Ruusa - hih, piirrä vaan suunnitelmaasi lampi.... sen paikka onkin hyvä miettiä heti alkuvaiheessa : )

  Hannah - hitsi, sinne Mustion linnaan täytyy kyllä päästä käymään ... lumpeiden kukinta-aikaan : )

  elämäni matkat - ajattelin kokeillla samaa. Vesiastian oikea syvyys voi olla olleellinen asia, jotta lumpeet kukkivat. Jotkin lajikkeet vaativat jopa metrin syvää vettä.

  arleena - minäkin muistan lapsuudesta ihanat lumpeet, joita näki aika harvoin. Lumme on kyllä juhlava kukka : )

  Puutarhuri - lammet ja muutkin vesiaiheet voivat todellakin olla jopa vaarallisia lapsille, siis pienille lapsille.
  Ja on niissä oma hoitonsakin ; ) Onneksi lummelampia pääsee ihailemaan puistoissa : )

  Geranium - lumpeen kukka pysäyttää kyllä ihastelemaan, on se niin upea näky. Jalostetut puutarhalumpeet kukkivat vielä kaiken lisäksi tosi pitkään kesällä.
  Lumme ja ulpukka tarvitsevat hyönteisiä pölyttämään kukat... ehkäpä iso kukka suojaa heteitä ja emiä aalloilta ; )

  Karolina - punaiset lumpeet ovat ymmärtääkseni vähän arempia. Riippuu varmaan lajikkeesta, miten hyvin ne talvehtivat. Yleensä suositellaan, että juurakko istutettaisiin niin syvään kohtaan, että vesi ei jäädy.
  Järvessä lumpeiden hoitona on huonojen lehtien poisto, haluttaessa. Ja juurakon jako, kun isutuskori on käynyt ahtaaksi.

  Mari - niin minustakin : )
  Ihan innostuin ajatuksesta kokeilla lummetta isossa "saavissa" pihalla. Sitä olisi tosi kiva kokeilla... kunhan löytää lajikkeen, jolle riittää pienempi vedensyvyys.

  VastaaPoista
 11. Minäkin olen haaveillut lumpeista omalla pihalla, ehkä sellaisessa vanhassa tynnyrissä terassilla...

  VastaaPoista
 12. pioni - olis se ihanaa... kukkiva lumme terassilla : )
  Minä oikein innoistuin ajatuksesta, ja keväämmällä aion etsiä matalassa vedessä viihtyvän lumpeen... toivottavasti löydän sellaisen : )

  VastaaPoista
 13. Mä en ole koskaan nähnyt tuollaista ihanaa lummetta läheltä. Tuollainen vaalea on yksi kauneimmista kukista mitä tiedän. Siinä on jotain samanlaista vaaleaa pehmeyttä ja samettisuutta kuin magnoliassa ja saa mut haukkomaan henkeäni ihastuksesta.

  VastaaPoista
 14. Henrietta Hassinen - lumpeen kukka saa oikein sydämen sykähtämään, kun sen näkee kesän ensimmäisen kerran : )
  Lumpeita pääsee näkemään aika läheltä Marketanpuistossa. Lammikot on parkkipaikan ja puutarhamyymälän lähellä... ja jos vielä valo sattuu olemaan oikeanlainen, on lumme-elämäys huikea !

  VastaaPoista
 15. Kiva nähdä näin innokkaita puutarhureita - ja ihana blogi ! Minulla on jo puro kaivettuna ja kaksi lammenalkua - joita vielä täytyy pidentää, leventää, syventää ;) Kun kaikki kaivuuhommat hoitaa yhden naisen "talkoina" niin siinä vierähtää aikaa...Lammet lähinnä "elukoiden" viihtyvyyden takia- täällä on hyvin vilkas konna/sammakko/lisko/vaskitsa/käärme- elämä ...+ kaksi cockeria ja minä...puutarhahullu..
  Nyt sainkin suomenkielisen nimen tälle pikku orvokki-ystävälleni - joka on talvehtinut hyvin länsi-ikkunassa amppelissa...Viileää piisaa - kun keittiössä on n.15 astetta ja ikkunassa vielä vähemmän...Eka mullat ostettu ja osalle pelakuista jo annettu...Oi tätä riemua kun päivät pitenee :)
  Terveisin multa-mummeli
  Marianne

  VastaaPoista