keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Pelargonit ja kesäkukat ulos

Vielä on suuri riski yöpakkasille, joten olen istutellut vain orvokkeja parvekkeelle. Löysin meidän torilta kaksi suloisen väristä orvokkia eli nuo vaaleat. Ihania : )

Pelargonit kestävät viileää ilmaa, mutteivät pakkasta näin keväällä. Vanhat pelakuuni ovat talvehtineet hyvin, kuten niin monena vuonna aikaisemminkin. Nyt ne ovat kovassa kasvussa ja tila sisällä alkoi käydä ahtaaksi... ja päivisin tuhottoman kuumaksi ; ) 
Eli siirsin isoimmat pelakuut jo parvekkeelle, sillä nyt niille tuli tilaa, kun tulppaanien ja perunanarsissien kukat lakastuivat. Ja kun loppujenkin sipulikukkien kukat lakastuvat, siirrän niiden tilalle pelakuut sisältä. Ne voivat siellä paremmin, kun yöt ovat viileitä, ja tuskin enää pakkanen tulee lasitetulle parvekkeelle : )

Yläpuolella kuvassa on pelargoni `Mårbacka Tulpan` ja alapuolella olevassa kuvassa kukkii pelargoni `Tornedalen`. Alakuvasta näkyy hyvin, miltä monta vuotta vanha pelakuu näyttää näin keväällä. Se tulee kyllä tuuhistumaan ja kukkimaan enemmän kesän mittaan. Vanhat pelakuut ovatkin usein aika kookkaita loppukesällä.

Jos on istuttanut kesäkukkia jo ulos, kannattaa seurata säätiedotuksesta, mitä on luvattu yöksi. Orvokit kestävät muutaman asteen pakkasen. Muut kesäkukat tulisi suojata kasvimaaharsolla tai viedä ne sisälle illalla, ennen yöpakkasia.
Vein tänään myös maljaköynnöksen ulos pihalle, eli sen joutunee kiikuttamaan sisälle sunnuntai-iltana... sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi kun on luvattu + 0 astetta.

Virvanarsissi kukkii nyt parvekkeella... en tiedä talvehtisiko maahan istutettuna. No, sitä pääsen kokeilemaan, kun istutan nuo virvanarsissit pihalle, heti kun niiden kukat lakastuvat.
Virvanarsissi on tosi pieni narsissi...

... jolla on jännät kukat : )

11 kommenttia:

 1. Suloinen virvanarsissi! Syksyllä pitänee taas istuttaa lisää noita pienikukkaisia, nyt mulla on kokeilussa 'Minnow' vähän kosteassa paikassa, saa nähdä onko selvinnyt talvesta (siinä on muitakin sipulikukkia niin en tiedä mikä on mikä). Se on aika kylmä paikka varjossa, joten kaikki lähtee siinä kohdassa kasvuun vähän myöhään.
  Minäkin olen raivannut tilaa päiviksi kantamalla pelakuut ulos, niissä onkin aikamoinen kantaminen, kun suurimmat ovat 10 litran ruukuissa! Ehkä pelakuukannan uusimista voisi harkita, niin että ottaisi pistokkaita syksyllä ja talvettaisi vain ne. Mahtuisi kotiinsa vähän paremmin!
  Aurinkoisia kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
 2. Keski-Suomessa ei voi vielä jättää pelakuita ulos yöksi. Kannan niitä ruukkuja edestakaisin. Orvokit ovat olleet ulkona vapusta kuten aina.

  Jouluruusuni on ihan nuupallaan...

  VastaaPoista
 3. Tuo 'Mårbacka Tulpan' näyttää hienolta! Minullakin pelargoniat ovat vielä kuistilla, vaikka lämmintä siinä alkaakin päivisin olemaan.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin ekat Mårbackat kukkii. Ja hyvin voivat muutkin pelakuut, jotka keväällä istutin pistokkaista.
  Sain maanantaina maljaköynnöksen lahjaksi ja vähän olen huuli pyöreänä, miten sitä tulisi hoitaa?
  Ihan uusi tuttavuus mulle. Voiko sen istuttaa isoon ruukkuun ulos ja kuinka korkea tuki sillä tulisi olla? Miten sen saa pysymään talven läpi hengissä?
  Mukavaa toukokuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 5. Onpa virvanarsissi suloinen! Ja miten ihanat värit orvokeissa ja pelargonioissa.

  VastaaPoista
 6. Saila - pienet narsissit ovat suloisia, etenkin isojen vieressä ; )
  Tässä olen koko kevään ihmetellyt, missä on uudet pienet tulppaanit... niitä on niin vaikea tunnistaa ryhmistä, missä on ennestään paljon kaikenlaisia sipulikukkia. Ei auta kuin odotella kukintaa ; )
  Sinulla on ihan mielettömän suuria pelakuita. Minun on ihan pakko pitää pelakuut normaaliruukuissa, jotta mahtuvat talvehtimishuoneeseen. Tuollainen pelakuu, joka saisi kasvaa 10 litran ruukussa olisi tosi komea.
  Olispas se viherhuone ; )
  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinullekin !

  Leena Lumi - oih, mikä kumma vaivaa jouluruusuasi. Sen uudet huoneenlämmössä kasvaneet lehdet voivat saada kylmää yöpakkasista. Muutenhan se kestää jo ulkona ihan hyvin.
  Ei meilläkään uskalla jättää pelakuita vielä ulos, mutta lasitetulla parvekkella ja terassilla on noin 5 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Eli siellä ne jo pärjäävät : )

  Susanna - pelakuilta lakastuu kukat tosi nopeasti, kun ne ovat sisällä ikkunalla. Kuistilla onneksi yöllä lämpötila laskee vähän.
  Minustakin tuo `Mårbacka Tulpan`on aivan ihastuttava : )
  Löysin tänään torilta ihanan ruusunnuppupelargoni`Mary`. Laitan siitä kuvan tänne....

  Eeviregina - maljaköynnös on köynnös, eli se vaati tuen. Kasvaa muuten kesän aikan hurjan pitkäksi.
  Maljaköynös on varma kukkija ja helppohoitoinen. Itse olen istuttanut sen altakasteluruukkuun, niin voin kesällä olla huoletta pois kotoa ; )
  Lisää ohjeita vanhemmassa jutussa.
  http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2010/04/vanhanajan-maljakoynnos.html
  Sen saa helposti talvetettua viileähkön huoneen ikkunalla.
  Mukavaa viikon jatkoa sinullekin !

  Sussi - nuo pikkuorvokit ovat lemppareitani, sillä ne tuoksuvat ihanasti auringon paisteessa. Ja tuo vaalea isokukallinen orvokki, oli löytö. Torimyyjä kertoi, että juuri tuon sävyistä oli siemenseoksesta tullut vain nuo kaksi : )

  VastaaPoista
 7. Orvokit ovat kauniita kuin myös nuo narsissit. Olen jo reilu viikko sitten istuttanut orvokit ulos ruukkuun ja hyvin tuntuvat pärjäävän. Hauskaa on että viime vuotisia orvokkeja nousee kukkapenkissä ja niistä jo kaksi kukkii, vähän näyttää kukat olevan pienempiä.
  Kiitos hyvistä vinkeistä blogissasi.

  VastaaPoista
 8. juuri mietin itsekin, uskaltaisko pelargonit siirtää kasvihuoneeseen, kun siellä ei ole lämmitystä. mikähän se olisi hyvä lämmitin yöpakkasten varalle vai tuleeko kasvihuoneeseen enää pakkasta, tiiäppä häntä...

  VastaaPoista
 9. annekatariina - ole hyvä, mukava kuulla, että vinkit ovat hyödyksi : )
  Meilläkin muutama vuosi sitten ruukkuistututksestä kyväytyneet pikkuorvokit kasvavat edelleen kukkapenkissä. Tosin nyt niitä näyttäisi olevan vähemmän kuin viime vuonna.
  Viimeistään syksyllä aion istuttaa kaikki nuo orvokit pihalle kukkapenkkeihin... osa talvehtii hyvin: )

  Anonyymi - riippuu niin, missäpäin Suomea asuu. Sinun kannattaa hankkia minimi-maksimi lämpömittari. Sen avulla näkee kuinka kylmää kasvihuoneessa on ollut yöllä. Samalla tavalla olen selvittänyt lasitetun parvekkeen lämpötiloja : )

  VastaaPoista
 10. Munkin tarttis tehdä sisällä tilaa. Taidan viedä pelargoniat kasvihuoneeseen. Jostain luin neuvon, että kun laittaa tummaan astiaan vettä, se lämpenee päivän aikana ja auttaa kasveja selviämään kylmästä yöstä. En toki tiedä kuinka kylmästä. Mutta on mulla kasvihuoneessa sellainen pakkaspeitto apulaisena:)

  VastaaPoista
 11. pioni - minimi-maksimi lämpömittari on tosi oiva apu kasvihuoneessa. Sillä saa hyvää tuntumaa, mikä lämpötila on kasvihuoneen sisällä yöllä alimmillaan. Ja sitä voikin sitten verrata ulkolämpötilamittariin : )
  Olen kuullut samasta niksistä. Sitä kyllä aina yleensä pelaa varman päälle eli käyttää noita kasvimaaharsoja tai muita peitteitä apuna : )
  Minunkin täytyy siirtää kaikki taimet parvekkeelle ensi viikoksi... ja toivoa, että ne pärjäävät siellä.

  VastaaPoista