tiistai 1. toukokuuta 2012

Toukokuun työlista


Hyvää vappua ja toukokuun alkua !

Tämä tulppaani muuten tuoksuu ihanan sitruunaiselta. Olen huomannut saman monissa muissakin kellerttävissä tulppaaneissa... Kruunun sisällä olevat tulppaanit ovat nimeltään `Apricot Beauty`ja hankittu Korpikankaalta. 
Ihania nämä sipulikukat parvekkeella !

Toukokuun työlista, ihan vaan itselleni muistilistaksi ; )

Kylvöt, koulinnat...

Kukkien hyvä kylvö-, koulinta- ja istutusaika jatkuu vielä muutaman päivän eli lauantaihin 5.5.2012 asti. Seuraava ajankohta on vasta toukokuun lopulla  22.5-3.6.2012. Muiden kasvien kylvöajankohtien yms seuraamiseen kannattaa ostaa Wanhan ajan Kuukalenteri 2012, klik.

Eli nyt aion istuttaa kaikki mukulat ruukkuihin, osan jo istutinkin. Pidin sipuleiden juuria hetken vedessä, ennen niiden istutusta...

.. ja istutuksen jälkeen laitoin niihin nimilaput, aiemmasta viisastuneena ; )  Ruukkuja on helpompi kastella ja siirrellä, kun ne ovat muovilaatikoissa.

Pagodikärhön alut ovat jo riittävän isoja koulintaan. Eli nämä täytyy koulia omiin ruukkkuihinsa. Kuvia koulinnasta vanhemmassa jutussa, klik.

Alla olevat jättiverbenat on koulittu 22.3.2012. Osan olen latvonut ja osan jättänyt latvomatta... kokeilumielessä ; )

Daaliat myöskin pitää istuttaa nyt maahan. Pihammehan sijaitsee Etelä-Suomessa ja daaliat on perinteisesti istutettu ulos maahan jo toukokuun alkupuoliskolla. Daaliat ovat tosi arkoja pakkaselle, joten tarvittaessa niitä suojataan kasvimaaharsolla. Kertaakaan ne eivät ole paleltuneet ja joka kesä ovat kukkineet upeasti : )

Nurmikon haravointi

Nyt voikin jo haravoida nurmikon "sotkuisimmat kohdat", maa on riittävästi kuivahtanut. Todennäköisesti haravoimme vain muutaman kohdan... piha kun on haravoitu jo syksyllä, niiden sipulikukkien takia : )

Puutarhan lannoitus...

Puutarhan hyvä lannoituksen ajankohta on sunnuntaina 6.5.2012. Aion lannoittaa vain runsasravinteisen maan kasvit ja tietysti luonnonlannoitteella. Muille riittää kompostimullan lisäys : )

Kastelut...

Jos ei kohtapuoliin sada, pääsee kastelemaan mm. Endless Summer -hortensioita... sillä jännällä juurikastelijalla : )

Talvisuojien poisto...

Hedelmäpuilta saa ottaa talvisuojaukset pois varmaan ensi viikolla. Vielä ei ihan uskalla, sillä piharusakolla ei ole muuta herkkua syötävänä. Verkon poiston jälkeen pääseekin tutkimaan nuorten omenapuiden oksien taivutus- ja leikkaustarvetta.

Uusien perennapenkkien teko...

Multa täytyy kääntää ja poistaa kaikki "rikkaruohot" juurineen. Tämän voi tehdä reilun parin viikon aikana. Samoin taidan käydä taimiostoksilla... sitä oikein odotan : )

Perennojen yms. istutus uusiin perennapenkkeihin...

Uusien kasvien istutus ja vanhojen siirto uusiin perennapenkkeihin onkin sitten vuorossa toukokuun loppupuoliskolla eli 22.5.-3.6.2012. Silloin kylvän myös tuoksuherneet ulos. Muutaman tuoksuherneen siemenen aikon kyllä laittaa nyt esikasvatukseen...

Pihahommat on nyt selvästikin alkaneet, mahtavaa !9 kommenttia:

 1. Kiitos Sari näistä ohjeista
  Minä kylvin mustasilmä susannen hyvin on lähtenyt kasvamaan ja olen koulinut voiko sitää latvoa ja miten paljon otan latvasta pois Kiitos

  VastaaPoista
 2. Tännekin tunnustuksen jakaisin. Käy vilkaisemassa blogiini. :)

  VastaaPoista
 3. Paljon kivaa puuhaa tiedossa:)

  VastaaPoista
 4. Irma - ole hyvä : )
  Mustasilmäsusannaa en ole itse koskaan kasvattanut. Kyllä sen varmaan voi latvoa, kuten muutkin kesäköynnökset. Tämän jutun jättiverbenan latvonut -sanassa on linkki latvomisjuttuun. Eli latvottaessa lehtiä tulee jäädä varteen vähintää kaksi lehtiparia/lehteä.

  santra - ihanaa : ) Riennänpä käväisemään blogissasi....

  Sussi - niin on : ) Eniten odotan sitä taimimyymälöissä käyntiä... hankintalista on kyllä vähän pelottavan pitkä ; )

  VastaaPoista
 5. Onpa napakoita pagodikärhön taimia! Mullakin on heitä itämässä, mutta vielä ei mullan alta ole kuulunut mitään...

  Millaisessa lämpötilassa pidit kylvöksiä?

  VastaaPoista
 6. Kovasti on puuhaa tiedossa;mutta kivaahan se vaan on :)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa kun pääsee taas ulkona tositoimiin:) Johan sitä on tullut sisällä istuttuakin.

  VastaaPoista
 8. Muistutit sopivasti, kiitos! Enpä ole muistanut ottaa daalianjuurakoita vielä esiin!

  VastaaPoista
 9. Geranium - mikäli muistan nyt oikein, niin pagodikärhökylvös on ollut koko ajan ikkunalla. Eli muuten ihan tavallisessa huoneenlämmössä, paitsi että aamupäivisin ikkunalle paistaa kuumasti aurinko.
  Muistaakseni itäminen kesti kuukauden...kylvin siemenet 2.3.
  Pidetään peukkuja, että sinäkin saat noita pagodikärhön alkuja !
  Odotan niin malttamattomasti, että ne jo kukkisivat, hih ; )

  Katja - puutarhatouhut on kyllä lempihommiani. Tosin nyt työssäni on kiirein sesonki, joten pihahommnat jäävät aina vain sunnuntaille : )

  pioni - sanos muuta ! Kohtapuoliin tarkenee jo istuskella ulkonakin... siis pihahommien jälkeen ; )

  Tarja - hyvä että huomasit jutun : )
  Minunkin pitäisi katsoa, mitä kellarissa vielä olevalle ruukkudaalialleni kuuluu... onko enää edes elossa. Muut daaliathan on jo pihalla, mullan sisällä : )

  VastaaPoista