torstai 17. toukokuuta 2012

Vähän erikoisempia pihakukkia

Viherpeukalot istuttivat eilen kesäkukat. Nyt toivotaan, ettei tule pakkasöitä.

Tänään aamupäivällä lähdimme tutkimaan naapurin eli Kiljavan opiston pihaa. Siellä on tuttujen kasvien ohella myös vähän harvinaisempia lajeja.

Rusokirsikka

Kuvassa on rusokirsikka - Prunus sargentii, joka kukki parhaillaan vaaleanpunaisin kukin. Sen menestymisvyöhykkeeksi on annettu I-II(III) eli menestyy Etelä-Suomessa suojaisella paikalla, tuoreessa ja samalla vähän läpäisevässä maassa.

Koiranhammas

Pihalla kukki myös koiranhammas. Kukkamätäs on niin iso, että siitä pystyy päättelemään kasvin viihtyvän : )
Se on siis vähän erikoisempi sipulikukka.

Kotkansiipisaniaiset

Harvemmin näkee näin isona alueena kotkansiipisaniaista. Tuntui kuin olisi ollut lehtometsässä, vaikka olimmekin harjun päällä ; )

Keisarinpikarililja 

Iltapäivän metsäretkellä poikkesimme Kiljavan sairaalan pihapiiriin... ja mikäs siellä kukkikaan...


... keisarinpikarililja eli Fritillaria imperialis. Se on myyriä karkoittava sipulikukka, ainakin uskomusten mukaan ; )

Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo-teemaloma on Tuettu lomaviikko, johon on haettu Hyvinvointilomat ry:n kautta. Toimin siellä "puutarha-asiantuntijana" vapaaehtoistyönä.
Kotoranta sijaitsee lähdepohjaisen Sääksjärven rannalla, mäntykankaalla, Nurmijärven Kiljavalla.
Viime ja tämän vuoden jutut Viherpeukalo-viikolta löydät tästä,klik

8 kommenttia:

 1. Hauska tutustua, Koiranhammas. Olen kuullut sinusta juttua, mutta emme ole ennen tavanneet.

  VastaaPoista
 2. Menestyisiköhän mikään vaaleanpunakukkainen kirsikka näin "pohjoisessa"?

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo keisarinpikarinlilja!! Aivan uskomattoman kaunis <3

  VastaaPoista
 4. pirkko - koiranhammas oli kyllä komea. Aiemmin näkemäni koiranhampaat ovat olleet paljon pienempiä ja kukkavarsia niissä on ollut vain muutama.

  pioni - epäilen... en ainakaan nyt muista yhtään tosi talvenkestävää vaaleanpunakukkaista kirsikkaa. Muista puulajeista löytyy kyllä vaaleanpunakukkaisia : )

  Fae - keisarinpikarililja on ymmärtääkseni arka yöhallalle, etenkin nupun muodostuksen aikaan. Paikka, josta otin kuvan, on hyvin suojaisa ja lämmin. Keisarinpikarililjaa on muuten myös keltakukkaisena : )

  VastaaPoista
 5. Keisarinpikarililja näyttää upealta. Olisiko sinulla vinkata muita myyrän karkottimia?

  VastaaPoista
 6. Pioni, meillä on kasvanut jo monta vuotta 2 rusokirsikkaa (Prunus Sargentii)ja naapurilla kolmas Vaasas. Hyvin ovat kestäneet tähän asti talvet. Vaikka ovat tien vieressä, johon pohjoistuulikin pääsee puhisemaan. Kukkivat tosi kauniisti keväisin, ne ovat nyt nupuilla, viikon sisällä aukeavat varmaan. Laitan blogiini kuvia kohta puoliin niistä.

  VastaaPoista
 7. Olipas hienoja kuvia.

  Kissanminttua pihasta löytyy jo kissalle,niin täytyisiköhän koiran kunniaksi sitten istuttaa tuollaisia koiranhamapaita,kun näyttävät noin näteiltä :)

  VastaaPoista
 8. Satu - käytännössä parhaimpia vesimyyrien karoittajia ovat "rottakoirat" ja saalistavat kissat, sekä maata kolisuttavat vempeleet.

  Eija - Vaasa kuuluukin III-vyöhykkeeseen. Sirotuomipihlajan näköiselle rusotuomipihlajalle on annettu menestymisvyöhykkeeksi I-III eli se on kestävämpi sirotuomipihlajaa.
  Ja tietysti ainahan voi kokeilla rohkeasti pohjoisempanakin... kokeilun jälkeenhän sen sitten tietää menestyykö vai ei ; )

  Katja - hih, tuolla periaatteella koirallekin pitää olla "oma kasvi" ; )
  Minäkin ihastuin koiranhampaan kukkiin, eli laitoin sen hankintalistalle. Saas nähdä löytääkö sitä syksyllä myymälöistä...

  VastaaPoista