perjantai 25. toukokuuta 2012

Ilman juurikastelijaa ei tule enää toimeen ; )


Nyt aloitettiin pihan kastelu ! Siis tiettyjen kasvien kastelu, sillä meillä ei ole satanut vähään aikaan, eikä sateita ole luvassa.
Hankin tämän juurikastelijan loppukesällä ja nyt se on taas otettu varastosta esille. Sillä kastelu on tosi kätevää, kun veden saa suoraan mullan sisään kasvien juuristoalueella. Eli juurikastelija säästää aikaa, ja vettä : )

Kuvassa näkyykin juurikastelija eli tuo L-mallinen metalliputki. Se on liitetty kasteluletkuun. Metalliputken alapää painetaan maahan 10-20 cm syvyyteen, jonka jälkeen päästetään vesi putkeen siinä olevasta hanasta. Melkein tulee taistelua, kuka saa tällä kastella ; )
Kuvan voi klikata suuremmaksi. Juurikastelija on kotimainen tuote ja sitä valmistaa ja myy Esvi Ky. Monet puutarha-ammattilaiset käyttävät sitä kastelussa.

Edit - Uudempaa asiaa aiheesta löytyy Juurikastelija helpottaa kastelua -postauksesta.

Nyt juurikastelijalla kasteltiin aiemmin keväällä istutetut hedelmäpuut, kuten yläkuvassa näkyykin. Sen lisäksi vettä annettiin `Endless Summer` hortensioille (kuva, klik), jotta ne lähtevät hyvään kasvuun ja tekevät monta kukkivaa versoa.

Alla kuvassa pallohortensia `Hayes Starburst`(kuva,klik). Se myös kasteltiin, ja nuo reiät maassa on juurikastelijan jäljiltä. Noin isoja reikiä ei yleensä jää... jollakin on selvästikin ollut omanlainen kastelutekniikka ; )

Loistokärhössä on jo paljon isoja nuppuja. Se kasvaakin vähän kuin "maanpeitekasvina". Kaikki talvenarat kärhöt ja jaloruusut kasteltiin myös juurikastelijalla, jolloin veden sai syvemmälle maahan.

Nyt jos teillä jollain on marjapensaita tai hedemäpuita kuivalla paikalla, niin niiden kastelua on syytä harkita. Tutkijat ovat sitä mieltä, että jos marjapensas kärsii kuivuudesta kukinta-aikana, osa kukista kuivuu eli marjasato jää pieneksi.
Meillä marjapensaiden maa on ihan kosteaa, joten näitä ei nyt alettu kastelemaan.

Vanhat pihakaivot on hyviä puutarhan kasteluun. Tässä pumppu on väliaikaisesti viritetty pienempään kaivoon.... kohta pumppu pääseekin vakipaikalleen isomman kaivon päälle : )

Kastelun perusohje :

Kastele suurella vesimäärällä ja harvoin. Istutetulle pensaalle annetaan vettä 15-20 litraa.

Syyskasteluista vanhempi juttu löytyy tästä, klik.

Edit - tänään pe 25.5.2012 on muuten hyvä kastelupäivä kuun vaiheiden mukaan : )

9 kommenttia:

 1. Aika jännä keksintö, vaikka on yksinkertainen.
  Miettisin tässä, että toimisiko tuo meilläkin, mutta eipä taida toimia. Maa on sen verran kovaa ja savista, että vesi purkaantunee reiästä kastelijan päälle. :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä että luonto onnistui kastelussaan, kalenterin mukaan:)
  Meillä oli aurinkoinen päivä, mutta iltasella vettä tuli kuin saavista kaataen. Nyt enää tihkuttaa.

  VastaaPoista
 3. Mietin juuri, ettei onnistu meillä, koska porakaivon vesi on niin kylmää. Mutta yes! meillähän on käyttämätön pihakaivo, ja uppopumppukin on jossain varastossa. Kiitos vinkistä, on luvattu hellekesää, tuo helpottaisi huomattavasti.

  VastaaPoista
 4. Enpä ole tuollaisesta kuullutkaan, kiitos vinkistä :) Ja mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 5. Tuopa on mainio kastelija! Vesi menee juuri sinne mihin pitääkin. Näyttää olevan kolme eri mallia, mikä olisi paras...? Kiitti vinkistä ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. jule100 - kuuntelin juurikastelijan kehittelijöitä kesällä messuilla ja kertoivat sen muotoilua hiotun paljonkin. Ja sen kyllä huomasi käytössä, toimi hyvin : )
  Minulla on sellainen käsitys, että juurikastelija on erittäin hyvä savimaille. Kastelu vaan on aloitettava ajoissa, jotta maa ei pääse kuivumaan kivikovaksi.

  pioni - teillä on hyvin ajoitettu sade ; )
  Voi kun meilläkin jo sataisi, niin ilma ja kaikki pinnat puhdistuisi siitepölystä. Vähän kun nurmikolla kävelee, niin kengät on heti kellertävät ; )

  Cheri - olen kuullut, että vanhanaikaisia pihakaivoja tulee käyttää, niin ne pysyy kunnnossa. On kyllä suuri etu, kun sellainen on pihalla... siis jos siinä on vettä ; )

  Tiina - hankin tämän meille Lepaa 11 -näyttelystä eli puutarha-alan ammattimessuilta.
  Mukavaa viikonloppua sinullekin : )

  Tarja - tietysti tuo meillä oleva malli ; ) Pienin on liian matala, ainakin minun mittaiselle. Ja suurin on turhan järeä.
  Ihanaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista
 7. Näppärä keksintö. Meillä sadevesi kerätään tynnyreihin ja selkä vääränä kannetaan kymmeniä kannullisia iltaisin, huoks.

  VastaaPoista
 8. Yksinkertainen ja hyvä keksintö! Tuo pitää laittaa muistiin.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 9. Nettimartta - oi, onpas teillä kova homma kastelussa. Siinä samalla saa kuntoiltua oikein tehokkalla hyötyliikunnalla. Toivotaan, ettei tule kovin kuivaa kesää... : )

  Mari - juurikastelija on oikeasti tosi kätevä. Noiden muutamien kasvien kastelut käy nyt paljon nopeammin. Ja aion kastella sillä myös daaliapenkkiä, tosin vielä se ei tarvitse kastelua : )
  Mukavaa sunnuntai-iltaa sinullekin !

  VastaaPoista