perjantai 6. lokakuuta 2023

Huonekasveille jo merileväuutetta

Huonekasveille annetaan jo merileväuutetta tavallisen lannoitteen sijasta. Itse olen kastellut merilevävedellä jo kuukauden verran niitä kasveja, jotka kasvavat vain kesällä. Nyt siirryn vähitellen siihen myös muilla kasveilla. Merilevästä on tunnetusti paljon hyötyä ruukkukasveille, etenkin talven aikana asuinhuoneiden haastavissa olosuhteissa. Itse olen käyttänyt merileväuutetta kasveilla talvikautena jo niin kauan kuin muistan.


Posliinikukille lannoite vaihtunut merilevään...

Kirjavalehtiset posliinikukat kasvattavat hitaasti uusia lehtiä ja versoja, joten niille annoin tänään merilevävettä lannoitteen sijasta. Todennäköisesti jatkan merilevällä läpi talven kevääseen asti, kunnes niissä näkyy taas uutta kasvua.
Kun katsoo tätä tänään otettua kuvaa ja helmikuulta Kirjavalehtiset posliinikukat ihastuttaa -postausta, niin näkee miten paljon tämä kirjavalehtinen isoposliinikukka onkin rehevöitynyt, suorastaan ihan huomaamatta.

Nukkumatti sai vielä lannoitetta...

Vihreälehtinen nukkumatti eli paavonnukkumatti kasvattaa parhaillaan vielä uusia lehtiä. Tänään annoin sille lannoitevettä sen takia, sillä uusi kasvu vaatii aina ravinteita. Ehkäpä seuraavina Kastelupäivinä annan sille jo merileväuutetta lannoitteen sijasta.
Nukkumatti oli tammikuussa vielä aika pystykasvuinen. Sen sijaan nyt versot ovat jo paljon pidemmät ja roikkuvat rennosti alaspäin. Kuvia siitä tammikuulta Nukkumatti perinteikäs ja helppo huonekasvi -postauksessa.

Oleanterissa viimeinen kukka...

Oleanteri viettää talven viileähkön huoneen ikkunalla ja siinä oli tänään viimeinen kukka auki. Sen kanssa vähän mietin antaisiko sille lannoitetta vai merilevää. Päädyin nyt jo merilevään, jotta se vahvistuisi kestämään talvetuspaikan hieman huonot olosuhteet.

Orkideat saa edelleen orkidealannoitetta...

Orkideat on siinä mielessä poikkeus, että hyvin harvoin annan niille merileväuutetta. Nimittäin lannoitan niitä läpi vuoden orkidealannoitteella. Yleensä omat perhosorkideani sekä puikkokämmekkäni aloittavat kukkimisen joulukuussa. Saas nähdä, käykö niin tänäkin jouluna.

Huonekasveille merileväuutetta näistä syistä...

Merilevä sisältää kasveille tärkeitä hivenravinteita sekä muita luonnollisia aineita, mitkä auttavat kasveja. Se parantaa juuriston ja lehdistön kasvua sekä auttaa kasvia kestämään paremmin talven pimeän jakson yli. Merilevä lisää myös tärkeää mullan mikrobitoimintaa. Se sopii luomuviljelyyn eli syötäville kasveille, kuten talvisäilytyksessä olevalle chilille.

Merilevävettä voi myös sumuttaa kasvien lehdille, valmisteen ohjeen mukaan. Itse olen usein pyyhkinyt huonekasvien lehdet merilevävedellä. 

Kastelupäivät kuun mukaan...

Jos et vielä huomannut facebookista tai intasta, niin nyt viikonloppuna 6.- 8.10.2023 on kasvien Kastelupäivät kuun mukaan. 
Itse kastelin jo tänään suurimman osan kasveistani. Huomiselle jäi kuitenkin vielä muutama kasvi, sillä aika loppui tänään vähän kesken. 

Kasvien kastelusta kuun mukaan ja kastelun poikkeustilanteista lisää Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla. Siellä on myös viikon eri päiville osuvat tärkeimmät huonekasvien hoitotoimet, kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Pitääpä kaivaa pullo esille kaapin perukoilta. Viime talvena kasvit voivat paljon paremmin, kun käytin sitä merilevää. Kiitos vinkistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että huomasit siitä olevan apua. Merilevävedestä on tosiaan hyötyä huonekasveille pimeään talviaikaan. Jotkut ammattilaiset ruiskuttaa sitä myös mansikalle yms, siis kevät- ja kesäaikaan.

      Poista