sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Sipulikukkia kasvatusaltaaseen parvekkeelle

Istutin jo sipulikukkia parvekkeelle tähän kasvatusaltaaseen, joka on kuin iso altakasteluruukku. Se on siis parvekkeella läpi talven. Viime vuonna jo kokeilin siihen erilaisia sipulikukkia, joista osa kukki ja osa epäonnistui täysin. Joten jännä nähdä, miten käy tällä kertaa. Nämäkin kukkasipulit on tietysti istutettu kuun mukaan.


Krookuksia ja tulppaaneja kasvatusaltaaseen...

Kasvatusaltaaseen jää talvehtimaan timjami, ruohosipuli, persilja sekä mansikka. Kesäisiä kuvia niistä kastelualtaassa näet Altakastelu paahteisen kesän pelastus -postauksen loppupuolella. 
Monivuotisten kasvien lisäksi siellä on vielä vihreä kanerva tuomassa talvivihreää.  Kohtiin, joista näkyy multa, istutin aikaisin kukkivia pieniä krookuksia. Niiden sipuleissa olikin jo isot alut eli niillä oli kiire päästä multaan.
Krookusten lisäksi istutin aikaisia kasvitieteellisiä tulppaaneja, joilla on pienet sipulit.
Kuvan oton jälkeen levitin sipulit harvempaan, jotta niillä on enemmän tilaa juurtua ja kukkia sitten keväällä. Ja tietysti istutin ne saman tien.

Krookuksia viime keväänä kasvatusaltaassa...

Viime huhtikuun alussa kasvatusaltaassa kukki keltaisia krookuksia. Istutetuista sipuleista kukki vain ehkä noin puolet. Syynä oli todennäköisesti lasitetun parvekkeen hankalat olosuhteet eli aikaisin keväällä aurinko lämmitti parvekkeen ja sen jälkeen tuli kovat pakkaset. Tai sitten syy oli jossain muussa.
Kuvien otolla on viikon väli ja keltainen krookus on sama kummassakin kuvassa.

Tulppaanit onnistuivat hyvin...

Huhtikuun loppupuoliskolla kasvatusaltaassa kukki tulppaanit. Olin istuttanut vain muutamia sipuleita ja ne näyttivät viihtyvän hyvin parvekkeella. Tässä vaiheessa talvehtinut ruohosipuli oli jo kasvattanut kivasti uutta versoa kuvan oikeassa laidassa.
 

Vielä lisää sipulikukkia istutettavana...

Aion istuttaa kasvatusaltaaseen vielä ainakin muutaman kevätkurjenmiekan sipulin, vaikka viime vuonna ne eivät onnistuneet lainkaan. Samoin lumikellot epäonnistuivat ja niitä en nyt kokeile uudelleen.

Kuun mukaan hyvä kukkasipuleiden istutusaika on 27.10.2023 asti, joten ehtii vielä ostaa vaikka jotain lisääkin.

Lisää kuvia kastelualtaasta Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa.


Aion istuttaa paljon myöhemmin kevätkurjenmiekan sipuleita ruukkuun jääkaappiin. Niistä on tarkoitus hyötää kukkaan eli kasvattaa aikaisemmin kukkivia kevätkukkia parvekkeelle. Siitä kirjoittelin aiemmin Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi -postauksessa.

Puutarhaterkuin Sari


2 kommenttia:

  1. Voisikohan kukkasipuleita laittaa isoon ruukkuun parvekkeelle? Tekisi mieli kokeilla. Vai onko tuhoon tuomittu yritys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, sillä se voi onnistua hyvinkin. Kannattaa huolehtia, ettei sadevesi pääse ruukkuun ja ettei multa ole litimärkää ennen talven tuloa. Tsemppiä kokeiluun!

      Poista