keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Altakastelu paahteisen kesän pelastus

Altakastelu on kyllä taas paahteisen kesän pelastus. Monet hyötykasvit vaativat mullan tasaista kosteutta ja tänä kesänä meidän pihalla se on toteutunut vain altakastelun tyyppisissä ratkaisuissa. Edelleenkään ei siis ole satanut ja on tosi paahteisen kuumaa. Ollaan kyllä moneen kertaan todettu, että onneksi on nämä kastelualtaat.

Kastelualtassa altakastelu - paahteisen kesän pelastus...

Kuvassa kasvusäkin alla oleva tumma laatikko on nimeltään Kasteluallas ja siellä on vettä. Kastelualtaan päällä on tietysti muovikansi, jonka päällä multasäkki on. Vesi nousee multaan kastelualtaassa olevista kolmesta muoviputkesta, jotka on täytetty mullalla. Multasäkin pohjassa on siis reiät, joista muoviputkien yläpäät ulottuvat säkin multaan. Eli toimii samaan tapaan kuin sisäkasvien altakasteluruukut. 


Kastelualtaan kulmassa on suppilo, josta kaadetaan sinne vettä. Kuvassa suppilosta pilkottaa punainen koho, joka osoittaa veden määrän. Kun kastelualtaaseen lisää vettä reilusti, punainen koho nousee näkyviin. Siitä näkee jatkossa heti, pitääkö lisätä vettä vai ei. 

Tämä kuva on otettu kesäkuun alkupuolella, kun istutimme säkkeihin ensimmäiset kasvit. Nämä multasäkit ovat Biolanin Kasvusäkkejä, joissa on koko kasvukaudeksi lannoite säkin toisessa reunassa. Ja taasen toisessa reunassa on merkattuna istutuskohdat kasveille, joten sille puolelle leikkasimme säkkiin yhtenäisen aukon taimille. 
Kuvassa aukon reunaan on istutettuna samettikukat, hämäämään rusakoita.
Lisää kuvia näistä Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa. Nämä kastelualtaat on olleet meillä ainakin 9 vuotta. Aika menee kyllä hurjan nopeasti.

Tasaista kastelua vaatii tietyt kasvit...

Tomaatti kuuluu niihin kasveihin, jotka vaativat tasaista kastelua eli multa ei saa päästä kuivumaan. Toki multa ei myöskään saa olla jatkuvasti märkää. 
Tomaatit halkeavat herkästi jos multa pääsee kuivumaan ja sitten sitä kastellaan. Joten siksi sille on tärkeää tasainen mullan kosteus eli tasainen kastelu.

Nämä kastelualtaiden tomaatit on avomaan kirsikkatomaatteja, joita voi kasvattaa amppelissa. Siksi ne näyttävät näin runsasversoisilta ja matalilta.

Muita kasveja, joiden viljelyssä monella on ongelmia paahteisena kesänä on esim. salaatit ja basilika. Niiden maku kärsii heti, jos multa pääsee kuivahtamaan liikaa. Sen takia kasvatamme niitä vain näissä kastelualtaissa, jossa multa ei koskaan pääse kuivahtamaan liikaa... ei edes paahteisena kesänä 😊

Altakastelu kasvatusaltaassa - paahteisen kesän pelastus...

Viime kesänä kokeilin ekaa kertaa tätä kasvatusallasta. Tämä toimii kuten altakasteluruukut eli mustan laatikon alaosassa on irrallinen pohjalevy, jonka päälle laitetaan multa. Tälläkin on kulmassa veden lisäämiseen suppilo ja koho, joten on helppoa arvioida vesisäiliön täyttämisen tarve. 
Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa on kuvia siitä viime kesältä, kun otin sen käyttöön.

Tämä on siis lasitetulla parvekkeella, jossa tänä kesänä on ihan huikeita lämpötiloja, vaikka lasit on avattuna. Kasvatusaltaassa on kahta eri salaattia ja ne voivat hyvin sekä esikasvatettu kirsikkatomaatti, jota on myös pihalla kastelualtaissa. Laatikon vasemmassa reunassa on esikasvatettu timjami. 

Oikeassa reunassa kasvaa vanha ruohosipuli, joka talvehti hyvin. Tässä on edelleen se sama multa, jonka laitoin siihen viime vuonna. Olen lisännyt vain hieman uutta pinnalle.

Tänään istutin tähän ihan kokeeksi mansikan taimen. Jännä nähdä, miten mansikka pärjää kuumassa. Paljon helpottaa aina se, että kasvilla on vettä saatavana ja ettei multa pääse kuivahtamaan liikaa. 

Tämä kasvatusallas on nyt niin täynnä, että salaattia on pakko syödä usein, jotta sen lehdet ei peitä muita kasveja. 
Ostin tämän mansikan taimen meidän Nurmijärven torilta, Ruotin puutarhan torikojusta. Oli aika maukkaan näköisiä ja isoja taimia 😊  Heillä on edelleen hyvä valikoima taimia, etenkin Ruotin puutarhan puutarhalla, jossa myös voi käydä ostoksilla... pienenä vinkkinä.


Kasvimaa rutikuiva...

Meillä on siis edelleen maa rutikuivaa ja ukkosateitakaan ei ole tullut. Sateeton kausi on ollut nyt niin pitkä, että kaivoissa vesi on tosi alhaalla, ne on lähes tyhjiä. Siksi päätimme, ettemme kastele kasvimaata lainkaan. 

Tältä näyttää nyt kasvimaalle siemenistä kylvetyt mangoldit. Ne on edelleen vihreitä, vaikka niitä ei ole kasteltu kertaakaan. 
Onkin jännä seurata, miten kaikille kylvetyille kasveille käy kasvimaalla, sillä maassa on biohiiltä. Se voikin olla selitys sille, miksi mangoldit ovat pysyneet vihreinä ja elossa, vaikkakin edelleen minikokoisina. 
Ja saa nähdä, lähtevätkö ne kunnon kasvuspurttiin, kun sateet saapuvat. Toivotaan niin!


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Meilläkin on niin kuivaa, että osa viljelyksistä epäonnistuu kokonaan. Keväällä katselin noita kastelualtaita hankkijalla, mutta jätin ostamatta. Luin äskettäin jostain sometililtä, että altaan pohjalle valuu multaa ja se haittaa kasveja. Oletko huomannut sitä? Ajattelin nyt ostaa kastelualtaan salaateille, mutta alkoi vähän epäilyttää se multa asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmillista, että sinullakin viljelykset osin epäonnistuu. Niin taitaa kyllä käydä monelle peltoviljelijällekin tänä kesänä. Toivotaan kuitenkin, että tulevat sateet pelastavat tilannetta!
      Kastelualtaan pohjalle ei valu multaa, kun kokoaa sen ohjeen mukaan. Syksyllä kun poistamme kasvit ja multasäkin, niin ollaan huomattu etenkin tomaatin kasvattaneen juuret mullalla täytettyihin putkiin ja jopa altaan veteen. Se on normaalia ja niin käy myös sisäkukilla altakasteluruukuissa.
      Tällä meidän 9 vuoden kokemuksella ei olla huomattu mitään ongelmaa näissä Biolanin Kastelualtaissa. Ne on helppo koota paikalleen keväällä ja purkaa syksyllä varastoon sekä toimivat tosi hyvin hellekesänäkin.
      Ehkäpä siinä sometilillä oli itse tehty kasteluallas, jossa on aina omanlaiset heikkoutensa :)

      Poista
  2. Meilläkin ollut nämä käytössä jo todella monta vuotta ja hyviksi kyllä havaittu. Kasvatan niissä tomaatteja ja kurkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tekin olette kokeneet nämä kastelualtaat hyviksi. Ne on niin käteviä hellekesinä. Ja niiden iso vesiallas sallii myös viikonloppureissut.
      Varmasti kurkullekin tosi hyviä, kun multa ei pääse kuivumaan. Itse en olekaan kasvattanut niissä koskaan kurkkuja, meillä kun kastelualtaat on ulkona seinustalla.

      Poista