perjantai 30. kesäkuuta 2023

Vanha kärhö kukkii ruukussa

Vanha kärhö kukkii pihalla ruukussa nyt parhaillaan. Se on siis se sama patiokärhö, josta kirjoittelin viime kesänä. Siinä ei ollut lajikenimeä ja niitä oli eri värisiä eli ne myytiin patiokärhöinä. Nimi tulee ehkä siitä, että ne ovat matalia ja viihtyvät ruukussa. Arvelin sen olevan talvenarka, joten se vietti talven kellarissa.

Vanha kärhö ja kolmiokäenkaali ruukussa...

Tältä vanha kärhö näyttää nyt. Sille laitettiin toukokuussa uusi tuki, sillä alkuperäinen oli tosi matala. Samalla otin ruukusta kolmiokäenkaalit pois ja lisäsin uutta pintamultaa. Lopuksi istutin tummalehtiset kolmiokäenkaalit takaisin ruukun toiselle puolelle. 
Tosi rehevästi kolmiokäenkaalit ovat lähteneet kasvuun uudessa mullassa.

Kärhö kukkii nyt komeasti...

Tältä kärhö näyttää toiselta puolelta. Kellarissa sen versot talvehtivat hyvin ja siksi se kukkii jo nyt näin komeasti. Muutama verso jätettiin roikkumaan ruukun reunalle, kun ne näyttivät niin kauniilta.


Siinä on vielä paljon nuppuja ja lisää näyttää kasvavan. Sen sanotaankin kukkivan läpi kesän, hyvällä hoidolla.

Patiokärhön hoito-ohjeet näet Patiokärhö kukkii jo -postauksesta.

Patiokärhö vuosi sitten...

Tältä patiokärhö näytti vuosi sitten, kun istutin sen tähän piharuukkuun. Se oli silloin vielä niin pieni, että istutin ruukkuun pari punakukallista orvokkia kolmiokäenkaalien lisäksi.  Eli aika hyvin kärhö kasvatti versoja viime vuonna ja nyt keväällä.
Kuvassa näkyvä köynnössäleikkö oli sillä jo taimiruukussa. 

Parvekkeella sinikukallinen kärhö...

Koska ihastuin viime kesänä patiokärhöön, niin nyt minulla on myös parvekkeella tällainen matalakasvuinen kärhö `Cezanne`.  Olen istuttanut sen isompaan ruukkuun, jotta se on helpompi kastella. 
Näillä paahtavilla helteillä pidän sitä varjossa, koska parvekkeella on todella kuuma auringossa. Jännä nähdä, miten se jaksaa kasvattaa uusia nuppuja. Todennäköisesti sille tulee kukintatauko, koska se ei saa nyt suoraa auringonpaistetta. Tämäkin on niin ihanan värinen😊Mukavaa viikonloppua!


Terveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Aivan ihana! En ole tiennytkään että kärhöjä voi kasvattaa parvekkeella.

  T. Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kärhöllä on minustakin tosi hienon väriset kukat :) Kärhöjä voi kasvattaa ruukussa myös parvekkeella. Talvenkestävät pienikukalliset kärhöt jopa talvehtivat hyvin parvekkeella, kunhan niillä on iso ruukku.
   Näiden isokukallisten kärhöjen talvehtiminen ruukussa on sen sijaan epävarmaa. Kellarissa tai muussa viileässä tilassa ne säilyvät talven yli varmimmin.

   Poista
 2. Mulla taitaa olla sama lajike, ostin joskus juuri patiokärhönä. Lajike oli muistaakseni 'Nubia', voisiko olla se?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvinkin olla `Nubia`, sillä ainakin heteiden väritys on sama, kukkien värin lisäksi. Toisaalta erilaisia kärhöjä on todella paljon ja niiden kukkien värisävyissä on vain pieniä eroja. Tämä kyllä muistuttaa paljon `Nubia`. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Onpa todella kaunis kärhö! Ihana samettinen väri ja hieno kukan muoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kukan väri tulee hyvin esiin mustassa ruukussaan ja se suorastaan vielä korostaa kukkien sävyä. Tosin kukkien sävy hieman vaihtelee valon mukaan.

   Poista