sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Voiko nyt istuttaa kuun mukaan?

Voiko nyt istuttaa taimet, vaikka kuun mukaan ei ole enää hyvä aika eli kasvava kuu? Tätä on nyt niin moni kysynyt minulta eri somekanavissa, että päätin kirjoittaa siitä tänne blogiinkin. Paras kesäkukkien istutusaika oli siis toukokuun puolella, mutta silloin sää oli liian kylmä. Ja nyt sään lämmetessä moni haluaisi istuttaa taimet heti, sillä kesäkuun parhaaseen istutusaikaan on vielä pitkä aika. Siis voiko taimet istuttaa nyt ulos?

Kuun mukaan huonona aikana istuttaminen...

Ensi viikko on kaikkein huonoin istutusaika koko kesäkuussa, kuun mukaan. Se on ns. kituviikko, jolloin kasvit lähtevät heikompaan kasvuun. Jos silloin istuttaa, niin taimet eivät toki kuole, mutta kasvu ja sato on heikompaa, mitä hyvään aikaan istutetuilla kasveilla.

Meidän pihalla istutimme taas tänäkin vuonna taimet kasvusäkkeihin kastelualtaiden päälle. Istutus tehtiin alkuviikosta, yöpakkasten takia. Muuten olisimme istuttaneet taimet jo edellisellä viikolla, parhaaseen istutusaikaan.

Eli kuun mukaan istutettaessa valitaan parhaat istutuspäivät kullekin kasvilajille ja ainakin vältetään huonoimpia istutusaikoja. Tietysti huomioidaan myös sääennuste ja kuinka viileää kukin kasvi kestää.


Tämä kirsikkatomaatti on avomaatomaatti ja sopii ruukkuun tai amppeliin. Säkeissä on tomaatin lisäksi esikasvatettuja samettikukkia, jotta rusakot eivät söisi persiljaa ja salaattia säkeistä. Se on ollut hyvä konsti.

Loput taimet aiotaan istuttaa reilun viikon päästä, kun on ensin käyty taimiostoksilla 😊

Kaupan salaatin jämä istutuslaatikkoon...

Parvekkeen planter kasvatusaltaaseen aion etsiä vielä pari yrttiä, muuten siellä on jo avomaatomaatti, viime vuodesta säilynyt ruohosipuli sekä esikasvatettu timjami.
Kaupan salaatista jäi niin terhakkaan näköinen jämä, että istutin senkin tähän kasvatusaltaaseen toukokuun hyvänä istutuspäivänä. Se lähti heti uuteen kasvuun ja kohta siitä saa jo syötävää.

Kuun mukaan hyvänä päivänä istuttaminen...

Kaikki kukat, tomaatit, yrtit jne. istutetaan kasvavalla kuulla. Sieltäkin voi katsoa päivät vielä tarkemmin kullekin kasvilajille. 
Kun taimet istuttaa kuun mukaan hyvänä päivänä, ne lähtevät juurtumaan ja kasvattamaan versoja. Silloin myös kukinta ja sato on runsaampaa. Monet ovat huomanneet tämän käytännössä ja siksi halutaan istuttaa taimet aina hyvinä istutuspäivinä.

seuraava kasvava kuu 19.6.-2.7.2023


Itse jätin tämän ihanan matalan `Cezanne` kärhön istuttamisen seuraavalle kasvavalle kuulle. Tämä on niin sykähdyttävän värinen ja ruukkuun täydellinen, joten en istuta sitä nyt vähenevällä kuulla.

Samoin muutama uusi kesäkukka odottaa vielä viikon istuttamista. Ne pärjäävät hyvin sen ajan, kunhan muistaa kastella niitä ja lannoittaa hieman. Taidan siirtää ne puolivarjoon kun ennustetut helteet alkavat.

Puutarhanhoidon ajoittaminen kuun mukaan...

Kuun mukaan voi ajoittaa kaikki puutarhanhoitotyöt, istuttamiset, kylvöt, kitkemiset, leikkaamiset, lannoituksen, maanparannuksen, kasvihuoneen pesun jne.
Tiettyjä hyviä päiviä on vain muutama kuukaudessa, joten ne on hyvä merkata omaan kalenteriin ajoissa. Muuten ne menee ohi huomaamatta.

Puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.


Mikäli kiinnostaa oppia lisää aiheesta, siitä löytyy verkkokurssi www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolla.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Sinun kuupostauksien ansiosta olen alkanut seurata kuun liikkeitä palstanhoidossa, mielenkiintoinen asia. Nyt jäi kesäkukat odottamaan istutusta kylmien öiden takia. Odottelen suurta kitkentäpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että olen voinut innostaa sinut kuun pariin. Kuun mukaan ajoittaminen on tosi mielenkiintoista ja siitä oppii koko ajan uutta.
      Tämän viikon loppupuoli onkin kesäkuun parasta kitkemisaikaa. Nyt kannattaa kerätä voimia, ja tehdä muut pihatyöt pois alta ;D

      Poista