keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään hedelmää ?

"Miten tomaatin taimet saa kukkimaan?" sain tällaisen kysymyksen vähän aikaa sitten. Olimme siis kylväneet tomaatin siemenet samaan aikaan maaliskuun alussa ja kysyjällä taimet eivät vielä kukkineet, kun taas minulla niissä oli jo pienet raakileetkin. Ajattelin nyt kirjoittaa aiheesta tänne blogiin, sillä tästä voi olla apua muillekin taimikasvatuksessa.

Tomaatin taimet tarvitsee valoa...

Tomaatin taimet tarvitsevat paljon valoa! Joko niillä on hyvät kasvivalot tai ne saavat suoraa auringonpaistetta lehdilleen monta  tuntia päivässä. 

Nämä minun tomaatin taimet on ikkunalaudalla, ilman kasvivaloja. Aurinko paistaa niihin tähän aikaan keväästä aikaisesta aamusta noin klo 13.30 asti. Sen jälkeenkin ikkuna on valoisa, koska ikkunan  sälekaihtimet on nostettu kokonaan ylös.

Tomaatin kukat kaipaa pölytystä...

Kun tomaatin taimet kukkivat, yleensä pörriäiset käyvät kukissa ja kukat pölyttyvät. Näin sisällä harvemmin on pörriäisiä apuna, joten olen varovasti tupsutellut avautuneita kukkia vanhalla siveltimellä. Se onnistuisi myös kevyesti "ravistamalla tomaatin runkoa", mutta näitä hentoja taimia en hennonnut "ravistella"😊

Pölytys on onnistunut ja taimissa on jo raakileet. 


Tomaatille hyvä multa ja tasainen kastelu...

Tomaatin taimille laitetaan aina hyvä multa. Nämä taimet oli istutettu ensin tavallisiin pieniin taimiruukkuihin. Huhtikuussa istutin ne isompiin ruukkuihin. Ruukut on vanhoja perennojen taimista jääneitä. Olisin voinut istuttaa ne myös korkeisiin tomaattiruukkuihin, mutta matala ruukku on näille parempi. Taimet nimittäin istutetaan kesäkuussa ulos multasäkkiin kastelualtaan päälle.

Tomaatti kuuluu niihin kasveihin, joita kastellaan säännöllisesti ja multa ei saa kuivua liikaa. Ohjeissa  mainitaankin usein "tasainen kastelu". Siksi istutin nämä taimet isompiin ruukkuihin, koska silloin multa ei kuivu niin nopeasti. Eli kastelu helpottui.

Eli miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään raakileita?

 • Riittävän paljon auringonpaistetta suoraan lehdille tai hyvät kasvivalot. Eli verhot tai sälekaihtimet eivät saa varjostaa taimia.
 • Tasainen kastelu, jolloin mullan pinta saa vain kevyesti kuivahtaa. Tomaatin taimia kastellaankin useamman kerran viikossa.
 • Hyvä ravinteikas multa, kun taimissa on jo useammat lehdet.
 • Lannoittaminen aloitetaan noin viikon kuluttua isompaan ruukkuun istuttamisesta. Tomaatin kasvatus vaatii aina lannoitusta, lannoitteen ohjeen mukaan! Lannoittamisesta kirjoitan oman jutun loppuviikosta.
 • Tomaatin kukkien pitää pölyttyä, jotta niistä muodostuu hedelmä. Jos sitä ei tee pörriäiset, se tehtävä jää taimien hoitajalle.
Tomaatin lajikkeita on paljon ja eri lajikkeiden kukintainto vaihtelee hieman. Usein matalaksi jäävät tomaattilajikkeet aloittavat kukkimisen aikaisemmin, mitä korkeat runkotomaatit.
Nämä eri tomaatti lajikkeet myös kylvetään esikasvatukseen eri aikaan. Siitä enemmän Tomaatin kylvö kuun mukaan -postauksessa.

Edit - toukokuun puolessa välissä aurinko on jo tosi paahtavaa, joten jos tomaatin taimet näyttävät läkähtyneiltä suorassa auringonpaisteessa, niitä on hyvä varjostaa. Ne voi myös siirtää puolivarjoon, mutta edelleen ne tarvitsevat suoraa auringonpaistetta lehdilleen.

Kukkivat tomaatin taimeni...

Nämä minun tomaatin taimet on avomaan kirsikkatomaatteja, mitkä sopivat ruukkukasvatukseen. Todennäköisesti niistä kasvaa pensasmaisia ja matalahkoja. Taimikasvatus alkoi maaliskuun alussa ja muistaakseni huhtikuun puolessa välissä niistä ensimmäinen aloitti kukkimesen.

Taimikasvatus kuun mukaan...

Olen kylvänyt niiden siemenet, istuttanut ne isompiin ruukkuihin, kastellut ja lannoittanut niitä kuun mukaan hyvinä päivinä. Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, joka siis toimii edelleen.
Siitä löytyy myös verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito, joka on yritykseni Puutarha Studion.


Taimikasvatusterveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Kiitos erittäin hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Mukava kuulla, että pidit ohjeista. Koetin tehdä niistä niin selkeät, että lukija pystyy päättelemään, mitä omissa taimikasvatuksissa kannattaa muuttaa, jotta saa tomaatin taimet kukkimaan.

   Poista
 2. Tomaatit vaativat kyllä paljon hoivaa, mutta maku palkitsee 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itse kasvatetut ja kypsinä poimitut tomaatit on tosi herkullisia. Se kummasti antaa motivaatioita hoivaa niitä :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä ohjastuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Tomaatin taimikasvatus on tosi helppoa. Kun vielä tietää nämä muutamat asiat, niin saa taimista vankkoja ja jo aikaisin kukkivia.

   Poista
 4. Pääsin kylvämään tomaatinsiemenet tänä vuonna vasta toukokuun alussa reissun vuoksi. Tuumin, että riittääkö päivänvalo jo vai täytyykö etsiä varastosta vielä kasvivalo vauhdittamaan alkua? Saa nähdä ennättääkö tekemään satoa. Vai istutanko ämpäreihin ja nostan syksyllä sisälle kasvamaan, kuten joku vuosi tein. Tosin tämä vaikuttaa parisuhteessa välien kiristymiseen syksyllä kun kaikki paikat täynnä ämpäritomaatteja niin että ei nää ikkunoista ulos 🤔 En ole osannu/ muistanu lannoittaa, joten vinkit tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suora auringonvalo on parempi, mutta pilvisinä päivinä kasvivalo vauhdittaa tomaatteja kasvuun. Eli ota vaan se valo esille, varmuuden vuoksi :)
   Toivotaan lämmintä ja pitkää kesää, niin tomaattisi ehtii tuottaa hyvän sadon.
   Tomaatteja kannattaa tosiaan lannoittaa, jotta ne kasvavat vahvasti ja kukkivat. Annosteluohje on hyvä aina lukea lannoitepurkin kyljestä, tai netistä valmistajan sivuilta. Liikalannoitus tai liian vähäinen lannoitus ei ole hyväksi, jos haluaa kunnon tomaattisadon :)

   Poista