maanantai 1. toukokuuta 2023

Suorakylvöt kasvimaalle - omavaraisuus kotipihalla

Teemme suorakylvöt kasvimaalle lähes kaikista kasveista, joita siellä kasvatamme. Osittain siksi, että se on helpointa ja tietysti myös siksi, että kasvatamme kasveja, mitkä yleensä kylvetään suorakylvönä suoraan kasvimaalle. Kuvassa on kruunutilliä, joka ehtii hyvin kukkia suorakylvettynä. Edelleen ihailen joka kesä kruunutillin upeaa kukintaa. Jos et tiedä, niin meidän pihalla tillin kasvatus ei onnistut ennen. Nyt tilli kasvaa hyvin kuumanakin kesänä, kun maahan lisättiin biohiiltä muutama vuosi sitten.

Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Herneet myös suorakylvönä...

Herneitä voisi kylvää useampaan otteeseen, niin saisi naposteluherneitä pidempään. Meillä on tapana kylvää silpoydinhernettä, josta syödään palon sisällä olevat herneet. Ollaan kokeiltu myös sokeriherneitä, mutta ne eivät kuulemma ole yhtään niin hyviä.

Tämä kuva on otettu sinä kesänä, kun maahan oli keväällä lisätty biohiiltä. Herneet kasvoivat niin korkeiksi, että emme osanneet varautua korkeimpiin tukikeppeihin. Ennen biohiiltä sama hernelajike jäi todella paljon matalammaksi.

Vahapapu ehtii tuottaa hyvän sadon... 

Täällä eteläisessä Suomessa vahapapu ehtii tehdä hyvän sadon suorakylvössä. Toki jos haluttaisiin aikaistaa satoa, voisi muutaman taimen esikasvattaa. Vahapapu tekee satoa pitkään, kunhan sää syyskesällä ja syksyllä pysyy lämpimänä. Kuvassa näkyy myös vihreitä pavun palkojen alkuja, jotka vähitellen kasvavat isommiksi ja värittyvät keltaisiksi.


Muut suorakylvöt kasvimaalle...

Muita suorakylvettäviä on tietysti mangoldi sekä juurekset, kuten porkkanat ja punajuuret. Kuvassa on epäonnistunut punajuuren kylvö. Yhtenä keväänä annoin "puutarha-apulaiselle" siemenpussit, jotka hän sitten kylvi päivällä, kun itse olin töissä. Vahingossa siellä oli mukana punajuuren siemenpussi. Hän tietysti kylvi senkin ja tällaisia niistä sitten kasvoi.
Eli punajuuren siemenet kylvettiin silloin aivan väärään aikaan, kuun mukaan.
Kuun mukaan oikean ajankohdan lisäksi pitää valita kasville sopiva kylvöaika. Osan voi kylvää jo myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä, osa keväällä maan lämmettyä ja osa vasta kesäkuussa.

Monet ns. kylvökukat eli yksivuotiset kukat kylvetään myös suorakylvönä. Eniten meillä on kehäkukkaa, koska se on niin helppo ja varma kukkija.
Välillä on kiva kokeilla muitakin kasveja, kuten kuvan syötävien kukkien siemenseosta. Siinä oli kurkkuyrttiä, kehäkukkia ja orvokkia. Siis hyvin perinteisiä nämäkin 😊


Miksi suorakylvöt kasvimaalle ilman esikasvatusta...

Suorakylvöt on huomattavasti helpompia, koska kylvön jälkeen ei tarvitse kuin huolehtia kastelusta. Eli suorakylvöissä säästää paljon omaa aikaa. Lisäksi maa ei kuivu niin nopeasti, mitä multa kuivuu ruukuissa. Sen takia kastelua tarvitaan vähemmän.  Samoin herkkäjuuriset pääsevät heti kasvattamaan juuret suoraan maahan, eikä juuret vioitu pienestä taimiruukusta maahan siirrossa.

On tietysti kasveja, jotka täytyy esikasvattaa, jotta niiden sato ehtii valmistua. Tai jos muuten haluaa aikaistaa satoa.
Meillä on tapana esikasvattaa muutamat lehtikaalit ja joskus mangoldia. Avomaatomaatitkin esikasvatetaan kastelualtaisiin pihalle.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html


Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190
Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/


Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi
Puutarhaterveisin Sari9 kommenttia:

 1. Tuo biohiilen lisääminen on kyllä niin taikatemppu, ettei uskoisi ennen kuin kokeilee. Ihan samaan lopputulokseen ollaan päädytty täälläkin. Siellä missä on lisätty kosteuden ylläpitäjiä, kasvu on selkeästi runsaampaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, biohiilien lisäys multaan on kuin taikatemppu :) Kasvimaan kasvien kasvussa on huikean iso ero edellisiin vuosiin eli aikaan ennen biohiilen lisäystä. Sitä ei usko, ellei itse omin silmin näe.
   Meilläkin on vielä kastelua vähennetty ja silti kasvit ovat kasvaneet rehevämmin biohiilimullassa kuivina kesinä. Sitä ei moni usko :)

   Poista
 2. Mikäs on se oikea kuun vaihe punajuurelle? Jäin vain pohtimaan kun tuo on kovin tuttu näky jos jotain on myyrältä jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punajuuri kannattaa kylvää vähenevällä kuulla. Kuvan punajuuri oli kylvetty kasvavalla kuulla eli väärään aikaan. Onneksi jotain hyvää siitäkin erehdyksestä jäi eli se kuva huonosti kasvaneesta punajuuresta :)

   Poista
 3. Tilliä laitan aina kasvimaalle ritariperhosen toukkia varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta! Oletko nähnyt niissä ritariperhosen toukkia?
   Itse kylvin viime kesänä tilliä enemmänkin, samalla ajatuksella, mutta meilläpäin näkee tosi harvoin ritariperhosia. Ei siis näkynyt toukkia niissä.
   Itse olen nähnyt vain yhden kerran ritariperhosen ja se lenteli silloin valkoisen syreenin kukissa.

   Poista
 4. Pitäisi muistaa kokeilla tuota oikeaa kuun aikaa punajuurelle täälläkin, aika pieneksi jäänyt sato aiempina vuosina. Ja biohiili - sekin täytyisi ottaa "ohjelmistoon"!
  Ihanaa kesää teille sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ilman muuta punajuuren kylvö kannattaa ajoittaa vähenevälle kuulle. Seuraavat hyvät punajuuren kylvöpäivät on 6.-7.6.2023. ja niihin tähtään itse tänä vuonna.
   Ota ihmeessä biohiili käyttöön, sillä niin iso apu siitä on etenkin tietyille kasveille ja pihan kohdille. Ilman biohiiltä ei oltaisi pärjätty näitä viimeisiä sateettomia kesiä.
   Ihanaa kesää teillekin :)

   Poista
 5. Edellinen anonyymi kommentti siis täältä Torpalta :D Terv. Ilona / Torpan Tyttö

  VastaaPoista