Blogiyhteistyö - Carbons Finland Oy
Nyt alkoi huippu mielenkiintoinen testaus! Kesän mittaan näemme, onko biohiilestä apua maanparannuksessa. Eli käytämme biohiiltä uuden mansikkamaan ja vanhan kasvimaan kunnostuksessa. Ongelmana meillä on ollut helposti kuivuva runsasmultainen hiekkamoreeni maalajina. Tuuli kuivattaa nopeasti maan pinnan, siksi salaatin, retiisin ja vastaavien kasvatus ei onnistu. Katteita emme voi käyttää, koska alueella on espanjansiruetanoita. Apuna ei taida olla kuin biohiili, sillä tutkimusten mukaan se imee vettä huokosiinsa ja luovuttaa sitä kasveille niiden tarpeen mukaan. Joten odotan paljon tältä biohiilitestiltä 😊Biohiiltä suursäkissä...
Olen aiemmin testaillut useampaakin biohiilipitoista pussimultaa kesäkukkaruukuissa, ja niiden biohiili on selvästikin vähentänyt kasvien nuukahtamista helteillä. Mutta kasvimaan multaa ei voi vaihtaa pussimultaan. Liian iso ja kallis homma. Siksi oli aivan loistavaa kuulla, että kotimainen yritys Carbons Finland Oy (entinen Pajupojat) on alkanut valmistaa biohiiltä puutarhakäyttöön. Ja nyt sitä on saatavana myös kuluttajille, pienpusssien lisäksi näin suursäkeissäkin, jee!Tämä Carbons Finlandin biohiili oli näin hienorakeista, mikä nimenomaan on sopivaa maan parannukseen. Sitä oli tosi helppo lapioida alumiinisella lumilapiolla kottikärryihin. Eikä se edes pöllynnyt. Yllättävän siistiä hommaa, vaikka kyse on hiilestä.
Uuden mansikkamaan kunnostus biohiilellä...
Uusi mansikkamaa siirretään siis kasvimaan paikalle. Ensin tietenkin kitkettiin rikkaruohot pois ja sitten luettiin lannoitteen ja biohiilen annosteluohjeet. Nyt halusin olla tosi tarkka, joten mittasin m2 eli metri x metri ruudun. Tikulla vetelin koko alueen mullanpintaan samanlaiset ruudukot.Seuraavaksi ripottelin mullan pinnalle mansikoille tarkoitettua luomulannoitetta ohjeen mukaan eli 1dl/m2. Sen päälle kippasin biohiiltä 10l/m2 eli ämpärillisen. Näin tehtiin koko mansikkamaan mullalle. Lopuksi maa käännettiin lapiolla. Tällä tavalla lannoite, biohiili ja multa saadaan sekoittumaan. Sitten olikin kastelun vuoro, isolla vesimäärällä.
Tärkeää on siis lisätä ravinteita biohiileen ja kastella se lopuksi, eli ikään kuin ladata biohiili. Kasvimaalla helpointa se on tehdä kuten me teimme. Ruukkujen multaan tekisin sen niin, että astiaan laittaisin biohiilen ja lannoitteen ja vettä. Antaisin olla hetken ja lisäisin sen sitten ruukun multaan. Sitä samaa kasteltua ja lannoitettua biohiiltä voisi myös lisätä monivuotisillekin kasveille maahan upotettuna. Siinä vain täytyy muistaa, ettei anna liikaa ravinteita!
Näin surkealta näytti vanha mansikkamaa pari viikkoa sitten. Tämä oli kyllä ihan odotettavissa, sillä mansikkamaa vanhenee, etenkin kuivilla mailla kuten meillä.
Kasvimaan kunnostus biohiilellä...
Vanha mansikkamaa tulee nyt kasvimaaksi. Sille tehtiin samalla tavalla eli ensi levitettiin luomulaatuista kasvimaalannoitetta ohjeen mukaan ja sen jälkeen biohiiltä 10 litraa/m2. Koska maahan ei mansikkakankaan takia ole lisätty vuosiin kompostimultaa, niin nyt sitä lisättiin biohiilen päälle. Lopuksi tämäkin maa käännetään lapiolla ja kastellaan.Koska mansikkamaa on pienempi kuin kasvimaa, niin loppuosa kasvimaasta pysyy edelleen kasvimaana. Sekin sai kompostimultalisäyksen biohiilen ja lannoitteen lisäksi.
Tässä tämä testialue. Oikealla on mansikkamaa biohiilellä parannettuna. Keskellä kohta johon ei tullut biohiiltä. Ja vasemmalla biohiilellä ja kompostilla parannettu kasvimaa, jonka kääntö oli vielä kuvanottohetkellä kesken. Jos joku ihmettelee, miten käännetyn maan pinta on noin tasainen... tasoitin pinnan haravalla, jotta maa pysyy kosteampana.
Pitkin kesää kerron kuulumisia tästä biohiili-testistä. Odotan kyllä tosi innoissani, että päästään kylvämään ja istuttamaan taimet.
Biohiilen lataus...
Tässä blogipostaus Biohiilen lataus eri tavoilla.Mitä biohiili on...
Biohiili on hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa muodostuvaa huokoista hiiltä. Ei siis sitä hiiltä, mitä tulee takasta tai saunan puukiukaasta. Biohiiltä on useampaa erilaista ja sitä valmistetaan yleensä orgaanisesta aineesta, kuten puusta. Tutkimusten mukaan huokoisinta eli puutarhaan parasta on pajusta valmistettu biohiili. Tämä Carbons Finland Oy:n biohiili tehdään sekalehtipuusta, jossa on pajua mukana.Biohiilen suuret edut puutarhurille...
- Biohiilen yksi suurimmista eduista puutarhassa on sen kyky imeä ja varastoida vettä niin, että kasvit voivat ottaa sitä käyttöönsä. Tietyt biohiilet voivat imeä itseensä vettä jopa viisi kertaa massansa verran. Tämä ominaisuus on puutarhassa huippu arvokas kuivilla mailla sekä ruukkuviljelyssä eli kasveilla ja kohdissa, joita joutuisi kastelemaan usein. Joten kesäkukkaruukuissakin kannattaa valita biohiili haitallisten kastelukiteiden sijasta.
- Toinen biohiilen iso etu on sen kyky varastoida ravinteita eli lannoitteiden ravinteet eivät huuhtoudu maasta niin helposti vesistöihin. Lisäksi biohiilen varastoimat ravinteet ovat kasveille käytössä sopivassa muodossa.
- Kolmantena etuna biohiili auttaa maan pieneliötoimintaa. Ilman hyvää pieneliötoimintaa kasvit eivät voi hyvin, vaikka miten lannoittaisi ja kastelisi. Näiden pieneliöiden takia valitsin lannoitteeksi luomulannoitteet. Muut lannoitteet kun tutkitusti heikentävät maanpieneliötoimintaa.
Edit - miten kasvit kasvoivat kasvimaalla...
Kirjoitin siitä ihan oman postauksen Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla, sillä niin yllättävän iso eri tuli kasvien kasvussa. Herneet kasvoivat ennätyksellisen korkeiksi ja herneitä tuli paljon, vaikka kesä on tosi kuiva. Samoin tilli kasvoi ensimmäisen kerran korkeaksi ja kukki komeasti. Ihan uskomatonta!
Sain biohiilen mansikkamaan ja kasvimaan parannuksen testaukseen Carbons Finland Oy:ltä. Iso kiitos heille mielenkiintoisesta testimahdollisuudesta!
Kesäistä viikonloppua!
Terveisin Sari
Ps. Muistattehan, että nyt on vielä huono aika istuttamisille, perinnetiedon eli kuun vaiheiden mukaan. Keskiviikosta 16.5. alkaen pääsee kylvö ja istutuspuuhiin, ja juuresten kylvöihin ja perunan istutukseen vasta 30.5. alkaen. Tarkemmat ajankohdat näet Kastelupäivät-sivulta.
Oih, tuo kävisi niin meidän hiekkamaahan. Tiedätkö, voiko sitä laittaa kukkapenkkiin?
VastaaPoistaKyllä, biohiiltä voi laittaa kukkapenkkiin, nurmikkomultaan, pensaille, puille, parvekekukille jne. Ja se on ihanasti luonnonmukaista, ja muuten täydellistä hiekkamaan parannukseen :)
Poistano biohiili vetäessän vettä itseensä, niin sen sitten pitäisi karkottaa etanatkin kun etana liikkuu kosteissa paikoissa ja ei sillai ite joudu luovuttamaan omasta elimistöstään vettä ja jos on kuiva alue, vaikkapa jotain kuivaa sahanpurus tai muuta, niin etana joutuu luovuttamaan omaa nestettä liikkumiseen ja kuolee janoon. Mutta voi olla että toiset etanalajit sietävät paremmin kuivuutta ja toiset ei
Poistasemmonen se etana on , kuolee kuivuuteen mutta voi olla että joku laji kestaa kuivuuttaa paremmin moi jali( biohiili jos imee kosteutta niin se voi auttaa sitten vähentämään etanoita koska ne etanat joutuu luovuttamaan kuivissa paikoissa omaa nestettä ja sillai kuolevat tai sitten jos oisi sukkulamatoja jossain seoksessa, niin ne sukkulamadot menee etanan sisään ja syövät etanat hengiltä moi jali
PoistaKesän jälkeen on viisaampi myös noiden siruetanoiden suhteen. Vielä niitä ei ole liikkeellä, kun on niin kuivaa.
PoistaMeilläkin tehtiin juuri mansikkamaan uudistus, tuli laatikot penkkien tilalle. Osa laatikoista on vielä täyttämättä, voisikin mietti biohiilen lisäämistä niihin.
VastaaPoistaLaita ihmeessä biohiiltä multaan tai biohiilimultaa ;)
PoistaNiin monet tutkimukset ovat osoittaneet sen tehokkaan veden sitomiskyvyn kasvien käyttöön, että kaiken järjen mukaan se olisi juuri sopiva lisä mansikan kasvualustaan. Kun vettä on käytössä, niin marjat tulevat isoiksi vähän kuivemmallakin jaksolla. Toki täytyy kastella sateettomina kesinä. Mielenkiinnolla odotan testini tuloksia :)
Hei!
VastaaPoistaMilloin kannattaa leikata sireenipensaat jos haluaa ne tuuheammiksi?
Syreenit tuuheutuvat hyvin auringonpaisteessa. Ja varjossa kasvavat harvoina vaikka niitä yrittäisi leikkaamalla haaroittumaan.
PoistaEnnen lehtien puhkeamista, uudenkuun jälkeisenä kolmena päivänä olisi hyvä aika. Tosin yleensä jo maaliskuussa tai huhtikuun alussa :)
Kiinnostavaa tekstiä, on nyt ihan uteliaisuudesta otettava selvää voisiko tuo hiili haitata lehtokotiloidenkin elämää. Tuntuu toivottomalta kasvattaa mitään kun kaikki menee kotiloiden suihin. Olisikohan mitään sellaisia kukkia olemssa jotka eivät kelpaisi kotiloille?
VastaaPoistaEi taida auttaa kuin kokeilla :) Tosin sitä biohiiltä tulee niin pieni osa mullan määrään, että kotilot voivat kiertää hiilipalat. Toisaalta, voihan olla niinkin, että aistivat biohiilimaan epämukavaksi ja menevät muualle. Aioin seurata, miten meidän espanjansiruetanat käyttäytyvät biohiilimullassa.
PoistaEhkä jättävät aromaattiset kasvit ja yrtit rauhaan. Ainakin nuo siruetanat eivät syö tuoksukurjenpolvia, laventelia, sipuleita ja varmasti on muitakin kasveja.
Mistähän tuota biohiiltä saa pieniä määriä parvekeviljelyä varten?
VastaaPoistaHeidän nettisivuillaan näyttää lukevan, että kuluttajapakkauksia on myynnissä Viherpeukalot -verkkokaupassa sekä hyvin varustetuissa puutarhamyymälöissä. Helpoiten sitä varmastikin löytää tuolta Viherpeukaloilta.
PoistaKiitos ja kiitos myös hyvästä sivustosta ja mainioista kuvista.
Poista