perjantai 18. toukokuuta 2018

Kevään paras kylvö- ja istutusaika kuun mukaan!

Kuukalenterin eli kuun vaiheiden mukaan nyt on hyvä kylvöaika, ja ensi viikolla vielä parempi. Joten olen varannut ihan vapaapäivän talvisäilytettyjen kesäkukkien mullanvaihtoon, siementen kylvöihin ja muihin istutuksiin. Muutama viherkasvikin odottaa isompaa ruukkua. Nythän ei tarvitse kitkeä eli saa kokonaan keskittyä näihin puuhiin, jee!

Siementen paras kylvöaika on ensi viikolla...

Ensi viikolla maanantaista 21.5.2018 alkaen viikon ajan on tämä paras aika. Etenkin maanantaista torstaihin. Silloin kannattaa istuttaa kaikki talvenarat, heikosti juurtuvat ja muut ronkelit kasvit. Samoin huonosti itävät siemenet on hyvä kylvää silloin. 


Pavut ja herneet kannattaa tosin kylvää vain lämpimään maahan, joten se täytyy vielä tarkistaa ennen niiden kylvöä. Olisipa maalämpömittari! 
Joillakin pavuilla maan pitää olla kylvöhetkellä jo yli +12 astetta. Eli kannattaa lukea siemenpussien ohjeet!


Toukokuun esikasvatettavat kylvetään myös...

Meillä on vuosia ollut tapana kylvää ulos pöydälle nämä toukokuun esikasvatettavat. Siinä ne on helppo suojata, jos tuleekin vielä yöpakkasia. Ja toisaalta siruetanat eivät pääse pöydälle, pienet taimet kun ovat niiden suurinta herkkua. Eli ainakin kesäkurpitsat, tuoksuherneet, krassit ja auringonkukat kuuluvat näihin ensi viikolla kylvettäviin.

Porkkanan ja perunan aika ei ole nyt!


Juurekset kuten porkkana, punajuuri, selleri ja retiisi sekä kerää muodostavat keräsalaatit kylvetään vasta 30.-31.5.! Silloin on myös perunan ja sipulin istutusaika.
Näin kasvu keskittyy juuriin ja saadaan muhkea sato. Jos nyt laittaisi nämä multaan, niin todennäköisesti kasvu keskittyy lehtiin ja tulisi komeat lehdet mutta pienet juuret. Sitä harva toivoo näiltä kasveilta 😉
Keräsalaatti taasen ei lähtisi tekemään niin hyvää kerää, jos sen nyt kylväisi.

Värinokkosella Oikea istutusaika kuun mukaan -testi...

Sain Kuunaisten tapaamisessa loistoidean testata värinokkosella eri istutusaikoja, siis kuukalenteria käyttäen. Kuulemma eri ajankohdat saattavat vaikuttaa värinokkosen värityksen vahvuuteen. Testi on aivan loistava, sillä minulla on nyt parikymmentä siemenestä kylvettyä värinokkosta. Ja säästäväisenä vielä lisäksi taimien latvomisesta juurtuneet latvapistokkaat.

Kerron myöhemmin lisää tästä testistä, kunhan ensin saan istutettua kaikki taimet. Ja siihen menee kuukausi. Tietysti lehtien värin mahdollinen muutos näkyy vasta jonkin ajan kuluttua istutuksesta. Saas nähdä, miten käy.
Nyt lehtien väritys on aika heikko ehkä sen takia, että ne ovat sisällä vähän turhan lämpimällä ikkunalla.

Ylimmässä kuvassa on muuten ne siemenistä kylvetyt kerrottukukkaiset petuniat. Niitä tuli myös muun värisiä, mutta nämä laitan tähän muistoksi, koska annan ne pois. Siellä oli pari tosi ihanan väristä, ja ne aion istuttaa kunnon ruukkuun ensi viikolla 😊

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin...

Rentouttavaa ja aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Mukavia kylvöpäiviä ja onnistuneita kylvöjä. Kivan väristä krassia tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samanlaista krassia olen kylvänyt aiemminkin, ja olivat tosi ihania. Täytyy vain käyttää etanaraetta, että pääsevät kunnolla kasvuvauhtiin kukkapenkissä ;)
   Kiva nähdä, miten hyvin nyt kaikki lähtevät kasvuun. Pidetään peukkuja, ettei enää tule yöpakkasia.

   Poista
 2. Ajattelin viikonloppuna jatkaa siemenkylvöjä, joten hyvä ajoitus siihen. Mielenkiintoinen tuo värinokkos-testi:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosiaan hyvä aika kylvöihin. Toivotaan, että sateitakin saapuisi, että maa kastuisi.
   Värinokkos-testiä minäkin odotan jännityksellä, sillä niin uskomattoman tarinan kuulin eri kuun vaiheiden aiheuttamista värimuutoksista. En kyllä usko, ennen kuin itse omin silmin näen ;)
   Hauskaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoista luettavaa. Minun on pakko kylvää viikonloppuisin mökillä, joten oikeisiin kylvöpäiviin osuminen on hankalaa. Tuo värinokkos-testi on erityisen kiinnostava. Mukavia kylvöpuuhia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pääsee vain viikonloppuisin pihapuuhiin, silloin kannattaa välttää niitä kaikkein huonoimpia ajankohtia. Eli tämän kasvavan kuuna aikaan ei kannata kylvää juureksia eikä istuttaa perunaa. Kaikkea muuta kyllä voi kylvää ja istutella.
   Testailu on tosi hidasta puuhaa, jo pelkkiin istutuspuuhiin menee kuukausi. En millään malttaisi odottaa ;)
   Kiitos ja mukavia pihapuuhia sinullekin!

   Poista
 4. Kiitos näistä istutusvinkeistä! Ihanaa, kun voi täältä aina tarkastaa koska on paras aika tehdä puutarhajuttuja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiitos palautteesta! Ihanat kommentit kannustavat aina jatkamaan tätä kirjoittelua, vaikka vähän kiireitä keväisin onkin :)

   Poista