Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Mangoldi onnistuu meillä aina, oli sitten sateinen kesä tai pitkät sateettomat jaksot. Toki kastelemme etenkin alkukesällä. Se on erittäin helppo kasvattaa ja on varma kasvi. Siksi se kuuluukin meidän pihan kasvimaan vakiokasveihin. Kuvan mangoldien siemenpussi on ollut sekoitus erivärisiä. Niitä olisi pitänyt harventaa, mutta ei raaskittu. Olivat aika hauskan näköisiä näin 😊
Mangoldin kasvatus siemenistä...
Mangoldin siemenet kylvetään n. 20 cm välein, usein toukokuun alussa suoraan maahan. Jos haluaisi aikaistaa satoa, niin voisi kokeilla esikasvattaa muutaman siemenen. En ole kyllä kokeillut sitä, vielä.
Siemen laitetaan ainakin 2,5 cm syvyyteen. Kannattaa aina lukea siemenpussin ohje!
Sen jälkeen kastellaan normaalisti eli mullan pinta ei saa kuivua liikaa alkuvaiheessa.
Mangoldi onnistuu aina...
Alun perin ihastuin tähän punavartiseen mangoldiin ja laitoinkin sitä kasvimaalle "koristekasviksi". Se osoittautui niin helpoksi kasvattaa ja kivaksi lisäksi ruokaan, että suorastaan ihastuttiin siihen.Yksi sen etu on se, että siinä ei ole ötököitä. Jos etanat vähän syövät sen lehtiä, niin se ei haittaa. Lehdet kuitenkin aina pestään ja kiehautetaan.
Mangoldista kerätään lehtiä pitkin kesää. Ja kun ottaa alimpia lehtiä, niin se kasvattaa edelleen yläosasta uusia. Siinä Lounas kasvimaan sadosta -postauksessa on myös mangoldia.
Alla oleva kuva on otettu 17.10. eli mangoldi kestää kylmää aika hyvin. Siitä saakin satoa pakkasiin asti. Tosin meillä rusakot ja metsäkauriit käyvät syömässä syksyllä viimeiset varret.
Biohiili - mangoldi kasvaa rehevämmin...
Kun etsin ja katselin kasvimaasta kuvia eri vuosilta, niin huomasin ekaa kertaa biohiilen vaikutuksen mangoldiin. Meidän kasvimaahan lisättiin ladattua biohiiltä 2018 ja esim. herne kasvoi sen jälkeen ihan ällistyttävän hyvin.
Alla sekä yläpuolella lokakuussa otettu kuva on biohiililisäyksen jälkeen. Kasvu on selvästikin rehevämpää ja tukevampaa. Eli mangoldi hyötyi myös biohiilestä.
Eri lajikkeita ja värejä...
Mangoldin siemeniä on myynnissä värisekoituksena, punavartisena ja valkovartisena. Varmasti löytyy maailmalta muitakin. Alla kuva valkovartisesta, joka meillä jäi liian matalaksi. Ja minulle liian värittömäksi 😊
Vahapapuja ja mangoldia....
Toinen meidän suosikki kasvimaalla on vahapapu ja siitä löytyy postaus Vahapapu onnistuu aina.
Meidän pihalla on siis kasvimaa, ei viljelylaatikoita. Eniten on vahapapua, jotka näkyvät kuvassa lehtikasveina. Siellä on myös aina kehäkukkaa sekä muutama lehtikaali ja näitä mangoldeja useammassa kohtaa. Kuvassa nuoli osoittaa punavartista mangoldia. Eli se valkovartinen oli liian matala ja jäi papujen alle.
Siemenet odottavat jo kylvöä...
Sain näin hyvissä ajoin mangoldin ja vahapavun siemenet Korpikangas Siemen-Fröltä. Ihan vinkkinä... jos ei nyt halua lähteä puutarhamyymälään siemenostoksille, niin verkkokaupoissa on hyvät valikoimat. Korpikankaalla siementen postitusmaksu on vain 2,90€ ja ne tuli nytkin nopeasti kirjeenä.
Vahapapu `Sonesta` on meidän suosikki. Korpikankaalla on sitä tällaisena isompana siemenpussina. Ja nyt pitkästä aikaa kokeilen mangoldista moniväristä siemensekoitusta `Bright Lights`. Heillä näytti myös olevan punavartista `Rhubarb Chard` lajikettakin myynnissä.Olen jo hankkinut suurimman osan kevään kylvöjen siemenistä. Teen sen yleensä näin vuoden alussa, jotta varmasti saan haluamani. Sen jälkeen vasta suunnittelen tarkemmin kasvimaan kylvökartan.
Usein vielä tilaan muutaman siemenpussin myöhemmin keväällä, samalla kun ostan siemenpussit kesän ja syksyn sekä alkuvuoden kylvöihin.
Siemenpussien rapistelu, suunnittelu ja kylvöpuuhat on niin kutkuttavia, etenkin tähän aikaan talvesta 😊
Meillä mangoldi syrjäytti pinaatin vuosia sitten juuri helppoutensa vuoksi.
VastaaPoistaKiva lukea, ettei kaikilla muillakaan ole vielä kylvösuunnitelmat lyöty lukkoon :)
Meilläkin pinaatti on jäänyt pois mangoldin myötä. Mangoldissa on paljon enemmän syötävää ja se on tosiaan myös helpompi viljellä.
PoistaVoi hyvinkin olla, että teen lopullisen kylvökartan vasta huhtikuun lopulla. Ei siis mikään kiire vielä. Ehtii hyvin, kun siemenet on jo hankittu :)
Mangoldi on komea kasvi syötäväksi ja koristeeksi. Samoin näyttävä on palmu eli mustakaali. Minulla kun ei ole enää varsinaista maata/kasvimaata ajattelin kasvattaa näitä molempia isossa ruukussa tai vaikkapa ämpärissä. Mangoldia eli lehtijuurikasta on myös keltavartisena ja samoin kuin tuo valkovartinen se on jäänyt ainakin minulla lyhytvartiseksi. Punainen on paras ja näyttävin. 👍
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, punavartinen mangoldi on näyttävin! Keltaista en olekaan kokeillut kuin näin seoksessa. Hyvä tietää, että on matala, niin jos joskus löydän sitä siementä, niin laitan sitä toiseen paikkaan.
PoistaPalmukaali on tosiaan veikeä erikoisine lehtineen. Toinen näyttävä kaali on tummalehtinen lehtikaali. Kaaleja tosin vaivaa ötökät, mutta onneksi nämä kaalit on kuitenkin näyttäviä loppukesällä.
Mangoldista on tullut meille jokakesäinen kasvatettava. Kuten sanoit, onnistuu aina ja on herkullista syötävää.
VastaaPoistaTällaiset helpot ja herkulliset kasvatettavat on kyllä super ihania. Kasvavat melkein ilman hoitoa ;)
PoistaJa niissä on värivalikoimaakin eli tuovat kauneutta kasvimaalle.
Mangoldi on myös kaksivuotinen.
VastaaPoistaNäin siitä sanotaan. Meillä se ei ole talvehtinut tai sitten rusakot ja metsäkauriit ovat syöneet sen jämät.
PoistaKun se on kaksivuotinen, niin kukkiikohan se sitten toisena vuotena. Silloin siinä olisi vähemmän syötävää... hmmm. Se tai talvenarkuus selittäisi sen, miksi sitä kasvatetaan yksivuotisena.
Kyllä minulla se kukki jo ekavuotena yritin katkoa heti kukat pois. Meillä on puutarha aidattu joten syöntiä ei tapahdu mutta katsotaan miten tässä käy jätin tyngät maahan.
VastaaPoistaMuutama meilläkin on yrittänyt kukkia ja samalla tavalla katkaisen kukkavarren alun heti pois.
PoistaSinulla on jännä kokeilu siis :) Nyt kun on kunnolla pakkaslunta, niin se suojaa hyvin. Eli tänä talvena sen talvehtiminen voi hyvinkin onnistua.
Mitä tuosta mangoldista tehdään? Kaikki sitä tuntuvat kasvattavan ja se on tosi kauniin näköinen. Mutta mitä siitä salaatin lisäksi tehdään?
VastaaPoistaSen lehtiä ja varsia käytetään ruuanlaitossa kuten vihanneksia eli sitä voi laittaa wokkiin, keittoihin, lisukkeeksi jne. muiden vihannesten kanssa. Se on maultaan mieto.
Poista