maanantai 4. tammikuuta 2021

Meidän omavaraistelua - omavaraisuus kotipihalla

Meidän omavaraistelua eli miksi ja millä tavalla olemme omavaraisia. Pihamme on siis ihan tavallisella keskiverto omakotitaloalueella, joten se antaa tietyt raamit omavaraistelulle. Mikä jännää, niin tämä korona-aika on osoittanut omavaraistelun tuovan tiettyä turvallisuuden tunnetta.
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Perunaa kellarissa...

Nyt koronan aikana ruokakaupassa on tullut käytyä harvemmin ja suunnitellusti. Jos ei ole viitsinyt lähteä kauppareissulle, niin ruokaa löytyy aina kellarista ja pakkasesta. Ne itse kasvatetut perunat tuovat tiettyä turvallisuuden tunnetta eli "nälkään ei kyllä kuole". Ja jos maa on vielä sula, voi pihalta kaivaa maa-artisokkaa, joka on vanha kotivara kasvi

Pieneltä kasvimaalta papuja talveksi...

Perunoiden lisäksi voi pakastimesta ottaa kesällä kasvatettuja vahapapuja. Vaikka kasvimaa on näinkin pieni, niin vahapapuja sieltä tulee aina runsaasti. Sitä meillä onkin joka vuosi kasvimaalla.

Marjoja pakastin puolillaan...

Ja jos makeaa jälkiruokaa kaipaa, niin pakastimesta voi ottaa marjoja. Viime vuonna tuli mansikkaa kivasti, vaikka olikin pitkä sateeton jakso. Pakastimen herkut lisäävät entisestään turvallisuuden ja vakauden tuntua, mitä aiemmin ei ole edes tunnistanut.

Komposteista ilmaista hyvää multaa...

Kasvisten ja marjojen lisäksi omavaraistelumme tärkeä osa on oma multatehdas eli kompostit. Ilman niitä ei tullla toimeen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kompostimullalla voimme parantaa kasvimaata ja tehdä uusia istutuksia.
Kuva viime kesäkuulta, kun kompostikasa oli jo aika muhkea.


Taimien kasvatus on myös omavaraistelua...

Vaikka siemenet ostaisi, niin niistä taimien kasvatus on minusta omavaraistelua. Kasvatan ikkunalla aina jotain helppoja esikasvatettavia. Joko syötävien taimia tai koristekasveja. Esikasvatus on niin kivaa puuhaa, että se kuuluu kevääseen.
Kuvassa on narsissitupakan taimet viime keväältä Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus -postauksessa tästä lisää.

 

Suunnitelma 2021...

Näin tammikuun alussa en vielä ole tehnyt tämän vuoden suunnitelmaa. Odotan ensin siemenhinnastojen sekä myös taimihinnastojen ilmestymistä.
Kasvimaalle valitsemme niitä kasveja, jotka on mieluisia meille kaikille ja mitkä on helppoja sekä varmoja kasvattaa. Eli vahapapu on ehdottomasti ykkönen! Siitä olen kirjoittanutkin Vahapapu onnistuu aina. Sen lisäksi tulee aina vähän hernettä ja jotain muuta pientä. Porkkanathan kylvinkin jo joulukuun alussa.

Uudet marjakasvit oli niin mieluisia kaikille, että jotain vastaavia taidan ostaa tänäkin vuonna lisää.
Muuten taidetaan edetä entiseen hyväksi totuttuun tapaan yhdessä suunnitellen ja tehden. Tässä lisää pihastamme Paljastus blogin takaa - meidän piha.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Villavaltaus   https://villavaltaus.blogspot.com/2021/01/uusi-vuosi.html

Vyöhyke 3

Tsajut   https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää   https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Harmaa torppa   https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia   https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta   http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila   https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso   https://luomulaakso.fi/?p=20938

Mikä Itä   https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Mummon kirja  https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/01/omavaraisteluni-ideologia.html


Vyöhyke 4


Puutarhahetki   https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala   https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html


Vyöhyke 5


Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi



Mukavaa vuoden alkua!

Puutarhaterveisin Sari



17 kommenttia:

  1. Pitäisiköhän rohkaistua kokeilemaan vahapajuja tänä vuonna? En ole juurikaan papuja viljellyt, mutta jotain uutta olisi mukava kokeilla. Saat vahapapujen kasvattamisen kuulistamaan sopivan helpolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä vahapapuja, sillä ne on tosi helppoja kasvattaa. Täytyy vain muistaa, että ne kylvetään keväällä vasta, kun maa on lämmennyt. Kylmässä maassa niiden siemenet ei idä.

      Poista
  2. Kiitos Sari, että olet mukana. Olen kyllä kateellinen tuosta kompostikasasta. Ihalin sitä jo viime vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä yhteispostaussarjassa on tosi kiva ja mielenkiintoista olla mukana :) Kiitos teille, jotka luotsaatte tätä!
      Kompostointikin on yllättävän helppoa. Viemme sinne puutarhasta tulevaa kasvijätettä, ihan rikkaruohoineen päivineen. Komposti siis helpottaa pihanhoitoa, kun kasvijätteille on oma selkeä paikka, ja lopputuloksena tulee multaa.

      Poista
  3. Laitoin pikkuisen vahapapuja esimerkkisi johdosta ja ne menestyivät parhaiten. Kiitos innoituksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että innostuit kokeilemaan :) Vahapapu on meillä ollut varma kasvi joka kesä. Se onnistuu hyvin kuivana kesänä kastelun avulla ja sateisenkin kesänä. Sitä ei vaivaa edes ötökät. Eikä se tarvitse tuentaa. Siis super helppo.
      Kirjoitan oman postauksen meidän kasvimaan toisesta varmasta kasvista jonkun ajan päästä ja ehkäpä vielä niistäkin, jotka ei ole onnistuneet.

      Poista
  4. Jostain syystä nuo pavut ovat aina olleet paitsiossa meillä. vahapapua voisi kyllä ihan mielenkiinnosta kokeilla, vaikka pavut tuppaavat aiheuttamaan hieman masupörinää ;) Voisihan niitä kasvattaa vaikka ihan sen verran, että saisi siemenpapua ja laittaisi sitten niitä talvella versoiksi tuomaan omaa vihreää myös talveen.

    Iloista alkanutta vuotta sinne, ihanaa kun olet taas mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Vahapapu kun syödään palkoineen päivineen muun ruuan osana, niin se ei kovin helpolla aiheuta masupörinää :) Meilläkin osalla on ruokarajoitteita, niin näitä vahapapuja pystyvät syömään pienen määrän kerralla ongelmitta.
      Voiko pavun versoja syödä, se kyllä kannattaa selvittää, ihan varmuuden vuoksi. Nimittäin raakoja papuja ei saa syödä, sillä ne on raakana lievästi myrkyllisiä.
      Kiitos ja oikein mahtavaa vuotta sinnekin :)

      Poista
    2. Hyvä kun sanoit! Ei meinaan käynyt ollenkaan mielessä, että versoina niissä voisi olla jotain ongelmaa, kun papuja kuitenkin idätetään ja popsitaan sillä tavalla raakana. Pavut on mulla tosiaan niin paitsiossa, kuten huomaa, että pitää tarkemmin tutkailla niiden saloja. Tässä taas hyvä muistutus siitä, että aina kannattaa tutustua siihen mitä meinaa kasvattaa, ettei tule yllätyksiä!

      Poista
    3. Ja aina kannattaa myös olla tarkkana, mitä laittaa suuhun ;) Joitakin papuja tosiaan idätetään, mutta ne on parhaimmillaan, kun siemenestä kasvaneet idut ovat noin 1-3 cm pitkiä. Siltikin joitakin niistä suositellaan vielä keitettäväksi, jotta ei tule vatsavaivoja.
      Vaha- ja pensaspavut (vihreitä, joka on tuttu pakastevihannes) syödään palkoineen, ja tietysti aina keitettynä. Kokeile ihmeessä papuja, vaikka keitossa lisänä. Vahapavut on maultaan miedompia, siis verrattuna niihin vihreisiin pensaspapuihin.

      Poista
  5. Ihailen teidän tapaanne suunnitella ja tehdä yhdessä.
    Kaikki pavut ovat olleet meillä suosittuja, kun aina on joukossa ollut joku nuori, joka ei ole lihaan koskenut. Yleensä ne onnistuvatkin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan jo niin totuttu suunnittelemaan ja tekemään pihahommat yhdessä, ettei muulla tavalla osata tehdäkään. Se on nimittäin paljon hauskempaa ja työt sujuu nopeammin :)
      Pavut onkin hyviä proteiinin lähteitä, jopa vahapapu. Eli loistavia kasvisyöjille ja muillekin. Ovat tosiaan helppoja kasvattaa, kunhan malttaa kylvää ne vasta sitten, kun maa on lämmennyt.

      Poista
  6. Kiitos kielo-ohjeesta, jonka löysin sivuiltasi. Kielot kukkivat nyt, ensimmäisestä silmusta tuli vain lehti. Seuraavaksi tutustun kompostointineuvoihisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sait kielot onnistumaan kielojen hyötöohjeella :)
      Kapeista silmuista tulee tosiaan vain lehti, ja pullukkasilmuista kukkia.
      Itse kasvatetut joulukielot on kyllä niin ihania!
      Täällä blogissa onkin useita postauksia kompostoinnista ja varmasti tulee vielä lisää kesällä.

      Poista
  7. Perunat ja pavut... niitä Leppämäessäkin kasvatetaan joka kesä! Niitä kun on kellarissa ja pakkasessa, niin on turvallinen olo.

    Minä kasvatan aina pensaspapuja. Ne ei tarvitse tukea ja ovat satoisia. Oletko koskaan hapattanut papuja? Ne ovat hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se mikä perunassa ja pavussa on niin mahtavaa, ne on erittäin helppoja ja varmoja kasvattaa. Satoa tulee hyvin joka vuosi, eikä tarvitse tehdä ötökkätorjuntaa.
      Pensaspavut ja vahapavut onkin hyvin samanlaisia matalia kasveja, mutta palko on eri värinen. Vahapapu eli keltapalkoinen papu on maultaan miedompaa, siksi se on meidän suosikki :)
      Enpäs ole kokeillut niiden hapattamista. Joskus olen tehnyt hapankaalia, mutta sekin on jäänyt. Kiitos vinkistä, täytyy muistaa syksymmällä kokeilla.

      Poista
  8. Komposti on puutarhan sydän, pumppaa elinvoimaa vuodesta toiseen: kierrättää ja puhdistaa materiaaleja. Harmi vain, koskaan ja milloinkaan ei ole riittävästi kompostimultaa..... nälkä kasvaa syödessä, sanotaan, eli koko ajan tulee uusia käyttökohteita.

    VastaaPoista