Vaaleajouluruusu ja punainen tarhajouluruusu...
Kuvasta näkee hyvin, miten paljon kookkaampia nämä punakukkaiset ovat. Valkokukkainen on nimeltään vaaleajouluruusu (Helleborus niger) ja siitä on oma postaus Vaaleajouluruusu ja sammal. Se on enimmäkseen ollut parvekkeen viileydessä, joten se kukkii edelleen.
Nämäkin on nyt parvekkeella, sillä jouluruusut viihtyvät viileydessä parhaiten.
Punaiset jouluruusut...
Tässä nämä kaksi uutta ja niin hurmaavaa punakukkaista jouluruusua. Jouluruusuja jalostetaan paljon, joten niissä on yleensä vain lajikkeen nimi, jos edes sitäkään. Joten nämä ovat todennäköisesti tarhajouluruusuja (Helleborus Orientalis-Ryhmä).
Toisella on isot ja yksinkertaiset kukat ja toisella pienemmät, tummemmat ja kerrotut kukat. Kummatkin on niin ihania ja jännästi niiden kasvutapa on myös erilainen.
Tummempi kukkaisesta on oma postaus Upea punainen jouluruusu on monivuotinen.
Nämäkin on nyt parvekkeella, sillä jouluruusut viihtyvät viileydessä parhaiten.
Uusia kukkavarsia tulossa...
Isokukkaisessa on uudet kukkavarret jo aika korkeita. Kerrottukukkaisessa, jolla on vihreä ruukku, uudet kukkavarret on myös jo näkyvissä. Olen huomannut uusilla punakukkaisilla sen, että kun kukat alkavat jo lakastua, samaa aikaa uudet kukkavarret aukaisevat nuppunsa. Kukinta-aika on siis tosi pitkä.
Parvekkeen vanha punainen jouluruusu...
Otin nyt parvekkeelta sen toissa syksyisen jouluruusun sisälle kuvattavaksi. Se oli siis kesän pihalla ja syksyllä pääsi takaisin parvekkeelle. Nimittäin pidän sen isoista lehdistä. Se on näyttävä parvekkeella, kuten Parveke kukkii marraskuussa -postauksen kuvasta näkee.
Nyt kun nämä olivat vierekkäin, niin näyttääpä vanhan lehdet aika vaaleilta. Keväällä täytyykin muistaa lannoittaa sitä.
Näyttää tällä parvekkeen jouluruusullakin jo uudet kukkavarret tulleet näkyviin. Onneksi ovat vielä noin alkuvaiheessa, niin kestävät paremmin talven yli. Tätä jouluruusua en aio siirtää kellariin, vaan se saa olla taas koko talven parvekkeella. Ja parvekehan on Nurmijärvellä II-vyöhykkeellä.
Pihallakin uudet nuppuvarret näkyvissä...
Tämä kuva on otettu vähän ennen joulua ja ennen lumisateita. Sieltä on kasvamassa kolme nuppuvartta. Viime keväänä tämä jouluruusu kukki uskomattoman upeasti ja siitä kuvia Ihania toukokuun yllätyksiä -postauksessa.
Meillä jouluruusut harvoin aloittaa kukkimisen loppusyksyllä, vaan ne kukkivat aina vasta keväällä. Nyt tämä on täysin lumen peitossa, ja turvassa kanaverkon suojassa. Nimittäin rusakoita on pihalla ollut monta, ja muutamasta muusta jouluruususta nupun alut on syöty.
Älä syö jouluruusuja...
Vaikka rusakot ja metsäkauriit joskus syövätkin jouluruusuja, niin jouluruusut on myrkyllisiä ihmisille. Kaikki jouluruusut ovat siis tosi myrkyllisiä syötynä, joten niitä ei saa laittaa kakun koristeeksi, salaattiin tai muuten ruoaksi.
Lisää tietoa jouluruusun hoidosta...
Jouluruusun hoidosta sisällä ja pihalla Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa. Siinä on myös kuvia parvekkeen jouluruususta kukkivana.
Jouluruusut kestää hyvin pientä pakkasta, mutta kovempi pakkanen voi vioittaa niiden kukkia ja nuppuja. Joten nyt seuraan pitkää sääennustetta ja vien ehkä uudet jouluruusut kellariin. Tai peitän ne ohuella vanupeitolla, jos pakkasjakso on vain pari päivää.
Vanhan jouluruusun aion pitää parvekkeella koko talven, ihan testimielessä :)
Onpa komea ja roteva tuo uusi punainen! Melkein kuin joku pensas jo, kamelia tulee mieleen noista kukista! Hyvä, että on yhteiskuvia noiden toisten kanssa, niin saa käsitystä kokoeroista. Vaaleajouluruusu on tosiaan aina melko matala, ainakin, jos vertaa näihin korkeampiin tarha- tai haisujouluruusuun. Ihania parvekkeella, toden totta!
VastaaPoistaUusi punainen on kyllä ehkä isoin ja korkein jouluruusu, mitä olen nähnyt myynnissä. Ja painoikin aika lailla, kun näillä tuntuu olevan aina tosi painavaa multaa.
PoistaSen lähdet on jännän kirjavat. Saa nähdä, miten sen saa menestymään pihalla.
Vaaleajouluruusu eroaa myös siinä, että sen kukat ei ole monihaaraisissa kukkavarsissa, kuten noilla punakukkaisilla on. Siksi se varmaan onkin paljon matalampi. Ihania kaikki :)
Kommeita ovat, oliskin joku viileä paikka, missä vois pitää....
VastaaPoistaViileä paikka on kyllä kätevä monelle kasville. Joillakin se löytyy vinttihuoneesta, autotallista, kuistilta tai eteisestä, meillä se on kellari. Aivan mahtava olisi viherhuone... se olisi aivan huippu ihana :)
PoistaTodella kauniita kumpainenkin, mutta tuo vaaleampikukkainen on aivan erityisen ihana <3 Harmi kun noita ei oikein tule täällä päin vastaan missään.
VastaaPoistaSillä vaaleammalla on kyllä erikoisen isot kukat. Ja sen talvehtimista jännään eniten.
PoistaMeilläkin näkee näitä vain harvakseltaan keväällä, syksyllä ja joulukuun alussa. Joskus niitä näkee ihan meidän lähellä, torin kukkamyyjällä. Siis yllättävissä paikoissa :)
Onpa hieno uusi "asukas" :)! Ja todella iso ja vahva! Ja samaa mieltä olen Sailan kanssa,on hyvää nähdä jouluruusujen kokojen eroa.
VastaaPoistaSaanko kysyä kastelusta, kasteletko pelkkä vedellä vai joku "talvi" lannoitteella?
Näiden punakukkaisten kokoa ei edes hahmota kunnolla, jos ei laita viereen vaaleajouluruusua. Niin iso ero niillä on :)
PoistaJouluruusuja kastelen ihan vedellä ja joskus lisään veteen merileväuutetta. Kellarissa on niin viileää, ettei siellä tarvitse kastella talven aikana, yleensä.
Kiitos, ajattelinkin, että kannattaa vain välillä käyttää merileväuutetta.
PoistaYleensä viherkasveille suositellaan merileväuutetta joka kastelukerralla talviaikaan. Kannattaa lukea pullosta käyttöohje, niin tulee annettua sitä oikeassa suhteessa. Näille jouluruusuille vähän sovellan, koska ne pääsee ulos maahan aikaisin keväällä.
Poista