sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Linnuille ruokaa ja muita pihakuulumisia

Linnuille on jo annettu ruokaa useamman kuukauden ajan. Pakkasilla lintujen ruokintapaikalla käykin aika kuhina, etenkin talitangot on suosittuja. Auringonkukan siemeniä ja pähkinärouhetta on myös tarjolla ja kauraakin joskus. Kuvasta sen verran, että siitä näkee nyt hyvin, miten talitiainen pääsee sujuvasti metallilankojen välistä. Joku kun sitä on epäillyt 😊


Talitanko pikkulinnuille...

Ostamme näihin linnunruoan suojahäkkeihin vain kotimaisia talitankoja. Niistä ei maahan tipu pieniä palasia, kuten jostain muista taliruuista. Eli talitankojen ruokintapaikka pysyy siistimpänä. Tangon keskellä on sydänlanka, josta sen saa roikkumaan. Miten kävi, kun pidimme talitankoa ilman suojahäkkiä viime talvena, siitä enemmän Linnuille verkoton talitanko -postauksessa.

Suojahäkit on ihan välttämättömiä talitangoille meidän alueella, missä on isot naakkalaumat. Tikat osaavat nykyään jo käydä syömässä näistä suojahäkeistä, ja jopa mustarastas. Suojahäkeistä enemmän viime talvelta Linnunruoan suojahäkit testissä -postauksessa. 


Mustarastas ja oravat...

Mustarastas on yksi ihanimmista pihan linnuista, sen kauniin laulun takia. Siksi niiden näkeminen ilahduttaa myös näin talvella. Kuten kuvista huomaa, meillä ei aurinko ole pilkahtanutkaan vaan on ollut aika hämäriä päiviä. Se ei onneksi haittaa näitä pihan eläimiä 😊

Moneen päivään ei ole näkynyt pihalla oravia. Ehkä ne on metsässä, suojassa lumisateilta ja pakkaselta. Tali ei niitä kiinnosta, sillä niille on varattu muutama oma oravien ruokintalauta, josta postaus Oravien oma ruokintalauta

Tumma fasaani ja rusakot pihalla...

Meidän pihalla ja itseasiassa koko tällä omakotitaloalueella on paljon fasaaneja ja rusakoita. Nyt niitä on tosi paljon. En muista, että olisin nähnyt aiemmin näin tummaa fasaania, tai sitten se on vähän likainen.

Se ihana heinä, josta oli marraskuulla kaunis kuva,  on nyt syöty. Joka vuosi rusakot tai metsäkauriit käyvät syömässä sen talvella tai viimeistään keväällä. Papanoista päätellen asialla oli tällä kertaa rusakko. Onneksi heinä kasvattaa uudet lehdet kesällä.

Huomasimme myös, että rusakko selvästikin lepäilee vanhan vesikaivon päällä. Se on sille kyllä hyvä suoja, kun vuorimännyn oksat muodostavat katoksen kaivon päälle.

Koska rusakot ja metsäkauriit vierailee pihalla, niin nuoret hedelmäpuut ja vastaavat ollaan suojattu verkoilla jo syksyllä. 
Meidän "kottikärrykoirista" nuorin, on tosi kiinnostunut rusakoista ja niiden jäljistä. Se ajaa rusakoita suurella innolla liikkeelle. Siitä huolimatta, rusakot palaavat aina takaisin pihalle.


Puutarhakomposti on lämmin...

Meillä on lunta noin 10 cm ja lumi peittää kokonaan lepäävän kompostikasan pinnan. Sen sijaan tämä puutarhakompostikasa, joka on viime vuoden puutarhajätteestä, on selvästikin lämmin sisältä, koska lumi ei sitä peitä kokonaan. Se on hyvä merkki, komposti toimii siis loistavasti. 
Tähän kasaanhan testimielessä lisättiin biohiiltä kesän aikana useamman kerran. Biohiili näyttää siis tosiaan auttavan. Siitä lisää Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa viime kesältä.

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Kuun mukaan nyt ei ole vielä hyvä aika kylvää siemeniä.
Seuraava postaus onkin sitten tammikuun ensimmäisestä kylvöstä, mitä odotan jo sormet syyhyten. 

10 kommenttia:

  1. Eikö nuo sinitiaiset aja muita lintuja pois? Meillä ne yleensä tekee niin ja välillä jopa agressiivisesti. Oravia ei ole näkynyt täälläkään. Onpa tuo pentukoira kasvanut jo isoksi ja komeaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa olen ihmetellyt itsekin, kun sinitiaiset ovat noin sovussa muiden kanssa. Siihen voi vaikuttaa ehkä se, että talitankoja on pari lähekkäin ja niiden lisäksi on vielä siemeniä tarjolla. Eli ruokaa riittää.
      Pentu on jo tosiaan aika isokokoinen, vaikka muuten ihan pentumaisen energinen ja utelias :)

      Poista
  2. Nuo suojahäkit ovat ehdottomat, kun naakat ovat lisääntyneet myös meillä päin.
    Meillä mies väkersi ne minkkiverkosta.
    Fasaanit ovat meiltä käyneet vähiin.
    Komea hauva.
    Meillä on aidat pihan ympärillä lasten jakoirien vuoksi, samalla ne pitää kauriit ja rusakot ulkopuolella.
    Mutta jos lunta tulee vielä paljon lisää, aidat jäävät mataliksi. Silloin kulku pihaan ja pois on kaikille esteetön :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naakat tuntuu lisääntyvän tehokkaasti, sillä niin isoja parvia niitä näkyy lentelevän aina välillä. Aika jännä, että teillä on fasaanit vähentyneet, sillä meillä ne on lisääntyneet. Ehkä viimeiset talvet ovat olleet niille suotuisia.
      Pihan aitaus olisikin ihana ratkaisu. Sen pitäisi olla korkea, vähän samaan tapaan, mitä riista-aidat ovat. Meilläkin voi tulla lunta paksulti ja matalan aidan yli rusakot hyppäävät kyllä kevyesti. Joten aita on jäänyt vain haaveeksi :)

      Poista
  3. Tilsin useamman suojahäkin, jotta olisin saanut jouluna ripustettua useamman tangon äidin pihakuusiin mutta valitettavasti lähetyksen sain joulun jälkeen. Tänään pyysin miestä tuomaan yhden tangon ja aion laittaa linnuille ruokaa lisää tarjolle, kun on kovat pakkaset täälläkin päin. Kiva kun yhtä laatua löytyy nyt Lidlinkin valikoimista.

    Toivottavasti fasaanit pärjäävät täällä pääkaupinkiseudulla nyt kun on paljon lunta ja hanget korkeat ja nietokset tiiviit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, miten kävi. Nyt korona-aikaan jouluna taisi pakettilähetyksissä olla kunnon ruuhka. Joku muukin mainitsi, että Lidlissä on nykyään niitä laadukkaita kotimaisia Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n talitankoja. Se on kyllä tosi hyvä!
      Meillä oli aamuhämärissä yksi fasaani ruokintapaikalla "hautautuneena lumeen". Sillä oli varmasti siten lämpimämpää. Ei ehditty ottaa kuvaa, kun se pelästy ja pinkaisi pois. Eli kyllä ne varmaan pärjää, nyt kun on pakkaslunta.

      Poista
    2. Ripustin eilen illalla Tintin Herkkutangon linnuille ja nyt seurailen, kuinka linnut käyvät ruokailemassa :) Sinitiaiset näyttävät mallia, talitiainenkin on tangon jo huomannut mutta ei ole vielä keksinyt kuinka pääsee häkin sisään. Harmi kun sinitianen hätyyttelee pois. Talitiaiset saavat toistaiseksi tyytyä auringonkukansiemeniin. Eilen pihalla kävi tiklejä ja tänään näin punatulkun <3

      Poista
    3. Onpa sinulla siellä paljon erilaisia lintuja, joita seurata. Meillä harvoin näkee tiklejä ja punatulkkuja.
      Meillä on kaksi talitankoa suojahäkkeineen ja sinitiaiset ei nykyään enää hätyyttele muita lintuja pois. Keskustelin tästä yhden toisen kanssa, jolla on myös monta talitankoa linnunruokintapaikalla. Hänelläkään sinitiaiset ei hätyytä muita lintuja pois. Arveltiin, että syy voi olla siinä, että tankoja on useampi eli eivät pelkää ruoan loppuvan kesken ;)

      Poista
    4. Pitää miettiä, saisinko toisenkin suojahäkin jonnekin roikkumaan ja toisen talitangon tarjolle. Tänään näin ensimmäistä kertaa useamman talitaisenkin tankoa nokkimassa, mikä ilahdutti kovasti :) Tangolla käy joka päivä ruokailijoita, ennätän näin lounastauolla niitä katselemaan. Ja näin näen, mitä parannuksia tuon suojahäkin sijaintiin voin tehdä ja lisätä rakennelmia ensi kesänä useamman häkin sijoittamiseksi.

      Poista
    5. Talitiaiset ja muut pikkulinnut oppivat kyllä aika nopeasti menemään suojahäkkiin. Jopa tikka oppii syömään lankojen välistä.
      Paras lintujen ruokintapaikka on juuri sellainen, jota voi seurata ikkunasta... siis meidän ihmisten näkökulmasta ;) Linnut toki kaipaavat suojapensaita ja puun oksia lähelle. Meillä suosituin talitanko on alppiruusun luona, sillä linnut saavat alppiruususta suojaa, jos varpushaukka lähestyy.

      Poista