sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Kaunista pihalla marraskuun alussa

Näin marraskuun alussa pihalla on vielä paljon kaunista. Kuvan heinä on aina upeimmillaan juuri näin syksyn lopulla, sillä keväällä sen parturoi joko rusakot tai metsäkauriit. Heinä on alkujaan tarkoitettu ruukkuistutukseen, joten en tiedä sen nimeä. Tosi kaunis se on näin syksyisin.

Syysistutukset kaunistaa sisääntuloa...

Tähän aikaan vihreä väri on aika ihana. Yleensä meillä  pihalla ei ole syysistutuksia, sillä ruukku on lumitöiden tiellä. Joten nyt pienellä riskillä pidetään tätä ruukkua sisääntulossa. Ruukussa on keijunkukka sekä erikoisempia kanervia. Toivottavasti ei tule runsaslumista talvea 😊

Sammalnurmikko upea syksyllä...

Varjoisalla alapihalla on aivan ihana sammalnurmikko. Ja syksy on senkin parasta aikaa, sillä sammal oikein tuuheutuu ja paksunee talvea kohti. Siinä on kyllä ihanan pehmeää kävellä.

Puiden lehdet voi olla todella kauniita...

Meillä on vieläkin puissa ja pensaissa paljon lehtiä. Ja nurmikolla ihanan värikkäitä lehtipintoja, kuten alla rusotuomen tummat lehdet. Sen lehdet on aika isoja ja helppoja haravoida.

Jalopähkinän lehdet on jo suurimmaksi osaksi pudonneet alas ja niitä on haravoitu kompostiin. Vielä sieltäkin leijailee isoja keltaisia lehtiä nurmikolle. Niiden seassa oli iso punainen lehti, jota ihmettelin. Se taitaa olla rusokirsikan lehti. Rusokirsikka pudotti lehtensä jo jokin aika sitten ja lehdet on haravoitu puun alta pois, mutta tuuli on tainnut tuoda tähän yhden sen lehden. 

Hienoja syysvärejä...

Pihan kasveilla syyväritys tulee eri aikaan, aivan kuten lehdet putoaa kasveista eri aikaan. Verikurjenpolvien muutamassa oksassa oli loistavan punaiset lehdet. Saa nähdä, saako loputkin versot näin hienon syysvärityksen. 

Tummalehtinen happomarja on nyt kirkkaan punainen, etenkin auringon paisteessa. Se saattaa olla hurmehappomarja, sillä pensaan alku on saatu pienenä taimena vanhalta pihalta.
Meillä lokakuussa on parhaat syysväritykset eli isoimmissa ja näyttävimmissä kasveissa. Siitä onkin oma postaus eli Ihana lokakuu ja syysvärit

Olisi tosi kiva kuulla, onko teillä vielä kasveja, joissa on syysväritystä?

Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Kauniita värejä!Meillä on upeat värit vielä tuoksuvadelmassa (kirkkaan keltainen) ja kanukoissa (puna-kelta kirjavat). Myös juhannusruusut ovat värikkäät.
  Värikästä syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuoksuvadelmaan tulee hienon keltainen syysväritys. Sillä kun on vielä isot lehdet, niin se on näyttävä syksyllä. Kanukkasi taitaa olla kesällä vihreälehtinen? Meillä on keltakirjavaa kanukkaa ja sillä ei ole kovinkaan hienoa syysväritystä. Juhannusruusulla on meilläkin parhaillaan tummanpunertavat lehdet ja mustat marjat... kaunis yhdistelmä :)
   Kiitos, ja upeaa syksyn jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Tänä(kin) syksynä ruska on ollut kerrassaan upeaa katseltavaa. Nyt se alkaa jo huveta. Meidän pihassa parasta antavat aina aroniat. Tänä vuonna uusina tuurenpihlajat (jotka ovat värittyneet aivan parin viime päivän aikana) ja purppurahappomarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aroniat on tosi upeita syysväritykseltään. Yhdellä pihalla uusi aronia-aita onkin oranssi syysväritykseltään. Se oli aika veikeä :) Ja tosiaan tuurenpihlaja on ihan huippu syysvärityskasvina. Sen lehdet ja kasvutapa on tosi kauniita. Ihania kasveja sinulla :)

   Poista
 3. Onpa ihana tupas heinää, olisikohan joku sara. Tai sitten joku muu, mutta hieno muoto siinä on.
  Eilen ihastelin aivan punaista japaninvaahteraa etelärannikolla, hienon kokoinenkin se oli. Se on upea ruskakasvi, ja jos talvet pysyvät melko leutoina, niin niitä voi varmasti I-II -vyöhykkeillä istuttaa puutarhaan. Tuossa verikurjenpolvessa on samaa väriä. Happomarjannekin on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi joskus ihan selvittää, mikä se heinä on nimeltään. Joka kevät harkitsen sen hävittämistä, kun sen on syöty aivan matalaksi kevättalvella. Se toipuu siitä tosi hitaasti eli on vasta nyt kaunis :)
   Minäkin olen ihastellut instassa upeita japaninvaahteran syysvärikuvia. Sen kasvutapakin on niin kaunis. Meillä on yksi pieni alku ekaa talvea, joten nyt jännitetään, miten se pärjää talven yli. Joten toivotaan leutoa talvea!

   Poista
 4. Nyt parhaillaan tuulee niin hirmuisesti että aamulla ei varmaan ole lehden lehteä kiinni enää missään😮 Hyvä jos pysyy edes talon katto paikoillaan. Tulppaanipuu ja riippalehtikuusi voivat vielä olla kauniin keltaisia mutta huomenna se selviää💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika hurja tuuli meilläkin. Huomasin tässä aamulla, että naapuritontin lehtikuusien ihanat keltaiset neulaset oli lähes kaikki lähtenyt tuulen mukana. Ne on olleet tosi kauniita pitkään. Toivottavasti sinun tulppaanipuusi ja riippalehtikuusesi on vielä kauniin keltaisia :)

   Poista