perjantai 6. marraskuuta 2020

Porkkanan ja juuresten syyskylvö - milloin?

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Porkkanan ja juuresten syyskylvö on kohta ajankohtaista täällä etelässäkin. Syyskylvöissä kannattaa maltaa odottaa oikeaa ajankohtaa. Koska meillä nyt kesällä rusakot söivät porkkanan varret, niin ollaan tehty porkkanoille oma viljelylaatikko. Sen ympärille on helppo laittaa sitten kesällä verkko. Ja toivottavasti, se metsämyyrä pysyy poissa!


Milloin porkkanan ja muiden syyskylvettävien juuresten siemenet kylvetään?

Porkkanan ja muiden juuresten siemenet kylvetään tosi myöhään syksyllä. Idea on se, että siemenet eivät lähde kasvuun syksyllä, vaan vasta aikaisin keväällä. Siksi kylvö tehdään niin myöhään. Tietysti kylvetään kuun mukaan eli vähenevällä kuulla. Kylvö voi täällä etelässä mennä vaikka joulukuulle.

Ei haittaa vaikka maan pinta jäätyisi, sillä kylvettyjen siementen päälle voi laittaa sulaa pussimultaa tai hienoa hiekkaa.

Syyskylvöön talvi- eli varastoporkkanan siemeniä...

Olen itse kokeillut yhtenä syksynä syyskylvöä kesäporkkanan siemenillä ja niistä ei tullut yhtään porkkanaa. Hyötykasvikirjoissa suositellaan aina käyttämään talvi- eli varastoporkkanan siemeniä syyskylvöissä, joten niin kannattaa tehdä.

Kuohkea multa nytkin tärkeää porkkanalle...

Porkkana kasvaa pitkäksi ja suoraksi, kun multa on kuohkeaa. Jos taasen multaa on liian vähän ja mullan alla kovaa maata tai savea, porkkana kasvaa lyhyeksi ja hassun malliseksi. Kuvan keltaiset porkkanat ovat kesäporkkanoita ja ne olisi selvästikin pitänyt mullata, niin eivät olisi yläosastaan noin vihreitä 😊


Mitä etua on porkkanan ja juuresten syyskylvössä...

Siemenet lähtevät aikaisin keväällä kasvuun, siis jos ne on kylvetty tosi myöhään syksyllä. Monet ovat saaneet näin paremman sadon. Esimerkiksi porkkanaa ei välttämättä vaivaa sen tuholaiset niin paljoa. Kuivilla mailla aikaisin keväällä on vielä maassa kosteutta, joten siksi siemenet itävät paremmin.


Juureksia, joita voi kylvää syyskylvönä...

 • (talvi- eli varasto)porkkanat
 • juuripersilja
 • mustajuuri
 • kaurajuuri
 • palsternakka
Me aiomme kylvää ainakin porkkanaa ja juuripersiljaa, ehkä joulukuun alkupuolella. Saas nähdä, miten tämä syksyn sää etenee.


Myöhään syksyllä voi myös kylvää kylmäkäsittelyn vaativat perennat suoraan pihalle vaikka lavakaulukseen. Siitä lisää Syyskylvöjen aika -postauksessa sekä Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn -postauksessa.

Samoin jotkin yksivuotiset kukat voi kylvää jo syksyllä. Sellaisia on esim. ruiskaunokki ja jättiverbena.


Olen saanut porkkanan ja juuripersiljan siemenet Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille. 
Vinkki  - heiltä voi tilata siemenpusseja läpi vuoden ja toimitus on edullisesti kirjeenä.

Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari 

2 kommenttia:

 1. Siis vielä ehtii, mahtavaa! Luulin jo, että porkkanan kylvöaika meni jo. Vielä löytyi talviporkkanan siemeniä, joten aion kokeilla. Kiitos vinkistä!
  Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä siemenet lähtevät paremmin kasvuun kuin keväällä kylvettäessä. Pitää vain tarkkailla pitkää 15 vrk sääennustetta, jotta ei kylvä liian aikaisin, siis mikäli lämpimät säät jatkuvat.
   Kerrothan sitten kesällä, miten onnistui.

   Poista