perjantai 13. marraskuuta 2020

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` täynnä nuppuja

Nyt parhaillaan japaninmagnolia `Vanha Rouva` on täynnä pullukoita nuppuja. Se siis tekee nuput jo näin syksyllä valmiiksi ja aloittaa kukkimisen sitten toukokuun alussa. Ollaan vaalittu tätä tainta ja hoidettu sitä huolella kuun mukaan. Tämä kuuluu niihin meidän pihan uusiin kasveihin, joiden paikkaa mietittiin usean vuoden ajan. Näköjään sille löytyi mieluinen kohta pihalta 😊


Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kukki kanaverkon suojassa...

Nämä alla olevat kukkimiskuvat on otettu 6.5.2019 eli se kukkii ennen lehtien puhkeamista. Ja ehkä juuri siksi se on niin sykähdyttävän upea kukkiessaan, pitkän talven jälkeen. 

Koko kasvi on syksystä alkukesään kanaverkon suojassa, koska pihalla on niitä metsäkauriita ja rusakoita. Tämä on siis vielä aika pieni, vaikkakin se ostettiin isona taimea toukokuussa 2017. Japaninmagnolia kukkii vasta vanhempana taimena ja se oli syy, miksi haluttiin ostaa isompi taimi. Se kukki siis toissa kesänä, mutta tänä kesänä piti välivuoden. Ja nyt siinä on taas paljon nuppuja, jee!
Japaninmagnolian isot pullukat nuput...

Alla on kuva nupusta, ja pienemmästä silmusta tulee todennäköisesti lehti. Kukkanuput tunnistaa siis jo hyvin. Ne on kauniin pörröset.


Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kasvupaikka...

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` viihtyy aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää, tuoretta tai kosteahkoa sekä ravinteikasta multamaata. Savimailla siis kannattaa suosia kohopenkkiä. Meillä sen sijaan se on istutettu loivaan rinteeseen, jossa on sorastusta kahdella puolella, joten ylimääräinen vesi valuu pois. 

Sille suositellaan myös hapahkoa maata sekä mullanpinnan kattamista katteella tai maanpeitekasveilla. Meillä sen alla kasvaa jouluruusuja ja ihanasti tuoksuvia liljoja. Muuten japaninmagnolia on aika hoitovapaa... ja kannattaa suojata se varmuuden vuoksi rusakoilta ja kauriilta. Hyvin viihtyessään se voi kasvaa jopa 6 metriä korkeaksi. Silloin se olisi kyllä ihan mykistävän upea kukkiessaan!
`Vanha Rouva` on Mustilasta Elimäeltä ja sille on annettu menestymisvyöhykkeeksi I-III(IV)

Me olemme antaneet tälle `Vanhalle Rouvalle` luomu syyslannoitetta joka elokuu, ohjeen ja kuun mukaan. Samoin ollaan kasteltu sitä pitkinä sateettomina jaksoina juurikastelijalla, jotta se juurtuisi hyvin. Kuva siitä kesältä jutun kuvassa, jossa näkyy juurikastelija. Syksyisen suojaamisen lisäksi, ei sille ole muuta sitten tehty. 
Helppo kasvi, kun sille löytää hyvän paikan pihalta 😊

Leppoisaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

14 kommenttia:

 1. Mahtava magnolia-ja jos te ette saa sitä kasvamaan siellä teidän puutarhassa,niin veikkaampa,ettei sitä kovin moni muukaan saa kasvamaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä japaninmagnolia `Vanha Rouva` on onneksi monella menestynyt hyvin ja siellä Mustilassa se on jo vanha ja iso, joten todennäköisesti meilläkin kasvaa hyvin :)
   Etenkin nyt, kun sillä on kanaverkko ympärillä.

   Poista
 2. Me edelleen taistelemme sitkeästi Leonard Messelimme kanssa. Olemme istuttaneet liian kuivaan paikkaan, mutta ei sovi enää siirtää. On kukkinut yhtä kesää lukuunottamatta. Facebookin puutarharyhmässä on hauskaa tai siis etenkin magnolia -ryhmässä, jossa hulluus ja intohimo pursuavat. Luulin olevani ainoa, joka Messeliä Keski-Suomessa yrittää, mutta löytyi rouva, joka yrittää sitä kasvattaa vyöhykkeellä IV! Jos muuttaisimme vaikka nuortemme houkuttamina Lohjalle, meille tulisi heti mustanpunainen Tulip -magnolia. Vanha Rouva on takuunakkki, uskon, jos vähänkin puutarhailusta ymmärtää, mutta olen Keski-Euroopan reissuilla ihastunut suurikukkaisiin ja valtaviin magnolioihin. Tosin Vanha Rouvakin on takuulla näyttävä kukkiessaan kuusimetrisenä.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliat on niin upeita! Olin kerran niiden kukinta-aikaan Milanossa ja siellä oli aivan ihania magnoliapuita täydessä kukassa. Ja kukat oli isoja. Näky oli ihan mykistävä!
   Täällä pohjoisessa on onnellinen, kun saa edes pienen magnoliapensaan kukkimaan. Tosiaan se paikan valinta on kaikkein tärkeintä, jotta magnolia kasvaa isoksi ja kukkii hyvin.
   Tosi hyvin olette saaneet tarhamagnolia `Leonard Messel` viihtymään, sillä sen kasvuvyöhykkeeksi on annettu I(II). Ja mainiosti se rouva IV vyöhykkeelläkin on rohjennut kokeilla ja onnistua. Eli siis aina kannattaa kokeilla!
   Magnolia `Black Tulip`on kyllä huikean kaunis. Tekisi melkein mieli kokeilla sitä ruukussa eli talvet kellarissa. Hmm... onnistuisikohan :)

   Poista
 3. On se vaan kaunis jo nuppuvaiheessa. Monen monta kertaa olen miettinyt magnolialle sopivaa paikkaa omasta pihasta, vaan toistaiseksi on keksimättä. Tuntuu, että magnolia on kasvi, jonka kanssa ei harjoitella vaan se istutetaan vain kerran.
  Toivotan onnea ja pitkää ikää Vanhalle Rouvallenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin mietittiin ja pähkäiltiin useampi vuosi sopivaa paikkaa. Lopulta päädyttiin tähän yläpihalle, koska se on suojaisempi ja lämpimämpi, mitä alapiha. Nyt näyttää kyllä hyvältä, mutta tulevaisuudessa se voi jäädä hieman varjoon... ellei sitten kaadeta jotain puita. Aika näyttää.
   Älä ihmeessä luovuta vielä, vaan kokeile sitä johonkin hyvään kohtaan. Siis jossa on sille edes kohtuulliset oltavat.
   Kiitos, toivotaan, että `Vanha Rouva` kasvaa monimetriseksi kukkapuuksi :)

   Poista
 4. Minulla elokuussa istutettussa tarhamagnolia Leonard Messelissä on myös jo nuppuja. Toivon kaunottaren selviytyvän ensimmäisestä talvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin upea kukkiessaan! Toivotaan, että talvesta tulee leuto tai ainakin magnolian näkökulmasta leuto. Ja että kevään kukinta on upea ja kestää pitkään!
   Jos meillä olisi vähän isompi piha, niin ostaisin heti tarhamagnolia `Leonard Messel` taimen, sen kukat kun on niin ihanat.

   Poista
 5. Nyt täytyi alkaa miettimään, mikä meillä olisi paras paikka Vanhalle Rouvalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä mietintäkohde :) On se niin upea kukkiessaan ja yllättävän talvenkestäväkin, että sitä kannattaa kokeilla.

   Poista
 6. Kiitos kauniista kuvista. Meillä huomasin kaupungin puistossa magnolian nuput, kiva tietää, että nuppujen kuuluu ilmestyä syksyllä, pelästyin niiden paleltuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliat tosiaan tekevät nuput valmiiksi jo näin syksyllä, sillä kukat aukeavat aikaisin toukokuussa ennen lehtiä. Toivotaan sopivaa talvea niille, jotta ne nuput eivät palellu. Osa magnolioista on talvenarkoja ja osa näitä kestävämpiä :)

   Poista
 7. Meillä on tämän kanssa sellainen ongelma, että tintit nokkivat talven aikana pörröiset kukkanuput hajalle☹️ Nyt on meilläkin nuppuja tosi paljon ja olen miettinyt koko puun suojaamista myös tinteiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan hitsi, mitä tintit ovat keksineet! Täytyypäs tarkkailla meidänkin Vanhaa Rouvaa, ettei tintit vaan noki sen nuppuja.
   Ruokitaanko teidän pihalla lintuja? Mietin vaan tässä sitä, että onkohan sillä jokin yhteys tuohon nuppujen nokkimiseen.

   Poista