torstai 6. lokakuuta 2011

Syyskylvöjen aika

Nyt alkaa olla hyvä aika tehdä syyskylvöt. Kasvit, jotka tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen, saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn näin syksyllä kylvettynä... helppoa siis : )

Akileijan syyskylvö:

Akileijat voi kylvää nyt, etenkin jos on itse kerännyt siemeniä... Akileijoja on nykyään myynnissä monenlaista ja väristä. Kuvassa on muistaakseni jokin japaninakileijan lajike.


Pikarililjojen ja laukkojen syyskylvö:

Samoin pikarililjojen ja laukkojen siemenet on hyvä kylvää syksyllä maahan. Tammenterhot sekä hevoskastanjan ja jalopähkinän siemenet kylvetään myös heti syksyllä, niiden pudottua maahan. Näiden puiden isot siemenet menevät pilalle, jos ne kuivuvat.
Kuvan kirjopikarililjat on taas niitä siemenistä itsestään levinneitä.


Kärhön siementen syyskylvö:

Kärhöt hyötyvät myös syyskylvöstä. Kuvassa kellokärhö, mikä on noin metrin korkuinen perenna. Köynnösmäisten kärhöjen siemenet kannattaa kylvää myös syksyllä ulos.



Esikon syyskylvö:

Esikkojen kylvöaika on myös nyt. Kuvan esikot ovat itse kylväytyneet. Eli niiden kuihtuneita kukkavarsia ei ole leikattu pois, vaan siemenet ovat saaneet tippua maahan. Tämä on muuten luonnollisin tapa : )



Siemenet kannattaa kylvää vaikka kasvimaan reunaan, missä ei ole rikkaruohoja. Mullan on hyvä olla hieman kumpareena, jotta sadevesi ei jää kylvösten päälle lätäköksi.
Suurin osa siemenistä peitetään ohuelti mullalla.

Siemeniä on vielä myynnissä isommissa puutarhaliikkeissä sekä siementen ja kukkasipulien nettimyyntifirmoilla. Osalla on muuten jo hintoja alennettuna : )

Aion kokeilla jalopähkinän kylvöä. Tänä vuonna se teki paljon siemeniä, joten ihan kokeeksi ainakin yksi täytyy laittaa kasvamaan. Kuulemma jalopähkinän siemen itää hitaasti, joten siemenen kohta täytyy merkata kunnon merkkitikulla... ettei vaan unohdu ; )

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.


15 kommenttia:

  1. Voi noita ihania kuviasi! Nuo esikot vievät sydämen ja kielen mennessään. Ja tuo suloinen kärhö. Ehkä minun pitäisi uskaltautua hakemaan lähitaimiston alesta sellainen matala kärhö, olikohan se tuo sama tai jotakin sinnepäin. On niiiiin suloinen!

    VastaaPoista
  2. Mitähän sitä kylväis ihan kylvämisen ilosta :).Ehkäpä jätän tänä vuonna syyskylvöt väliin, kun ei ole sopivaa penkkiä.
    Kirjopikarililjoja haluaisin. Ne kun kuulemma karkottaa myyriä.

    VastaaPoista
  3. Aivan ihana tuo esikko, kaunis väri! Tulisipa kevät jo pian :)

    VastaaPoista
  4. Oivallisia neuvoja taasen. =) Kiitos kun opastat meitä muita! <3

    VastaaPoista
  5. Saila - nuo siniset kärhön kukat ovat jotenkin niin keijumaisen veikeät. Ja niin ihanan väriset : )

    Multasormi - minäkin aion kylvää ihan vain kylvämisen ilosta ! On taas jotain jännää keväällä odotettavissa ; )
    Myyriä karkoittavana pikarililjana myydään yleensä metrin korkuista keisarinpikarililjaa. Kukka sillä on oranssi tai keltainen. Ei ole tullut mieleenkään, että muutkin pikarililjat karkoittaisivat myyriä, hmmm....

    Mari - tuo punainen pienikukallinen esikko leviää noista meidän esikoista kaikkein eniten. Sitä on vähän joka puolella tuossa kohti pihaa.
    Onneksi kevät tulee melkein heti joulun jälkeen, hih ; )

    Una - kiitos sinulle kauniista sanoistasi : )
    Nyt on ollut pakko laittaa tällaisia yleisjuttuja, kun en ole päässyt kuvaamaan pihaa päivän valossa.... työ välillä vähän haittaa tätä bloggaamista ; )

    VastaaPoista
  6. Hei Sari, mikä on kirjopikarililjan kanssa samassa kuvassa olevan maksaruohon nimi? Minulla on samannäköistä äidiltäni saatua ja nimi uupuu.

    Vastasin muuten kasvuvyöhykehaasteeseesi vähän aikaa sitten (tai oli se minulla jo ennenkin esillä...) ja tänään muistin myös lisätä linkin kirjoitukseesi.

    VastaaPoista
  7. Ihanaa kun joku muistuttaa ja neuvoo näissä puutarha-asioissa. Tulee asiat tehtyä oikeaan aikaan. Kiitos taas, Sari!

    VastaaPoista
  8. jl - kirjopikarililjat kasvavat varjorikon seassa, tosin saman näköinen on posliinirikko.
    Ne ovat aivan mahtavia maanpeitekasveja puolivarjoon ja varjoon : )
    Kiva kuulla, että vastasit haasteeseen, vaikka sinulla vyöhyke jo olikin mainittuna : )

    Cheri - ole hyvä : ) Ja kiitos kauniista sanoistasi, ne niin innostavat jatkamaan tätä blogin pitoa.

    VastaaPoista
  9. Hei, Sinulle on tunnustus blogissani!
    Mukavaa sunnuntaita.
    ps. voiko Akileijan siemeniä tosiaan vielä laittaa maahan, vaikka on jo lokakuu? Luin jostain että syyskuun loppuun vain voisi laittaa?

    VastaaPoista
  10. Hyvä Mieli - oih ihanaa, kiitos paljon : )
    Kylmäkäsittelyä vaativat siemenet voi kylvää lokakuussakin, sillä ne nimenomaan tarvitsevat kylmiä kelejä itääkseen. Akileijat voi kylvää myös keväällä, tosin ne saattavat itää hyvin epätasaisesti.
    Ihanaa alkavaa viikkoa !

    VastaaPoista
  11. Kiitos vastauksestasi, Sari. Ei minulla sitten varmaan olekaan samaa kasvia, kuvasta vaan ei nähnyt selvästi. Kivalta vaikuttaa tosin tuo varjorikkokin...

    VastaaPoista
  12. Jaa, no en tiedä varmaksi sitten, onko muillakin pikarililjoilla sama vaikutus. Oletin vain että olis.

    VastaaPoista
  13. jl - voit suurentaa kuvan klikkaamalla sitä. En muista nyt yhtään maksaruohoa, mikä olisi tuon näköinen... tosin en nyt ihan kaikkia kasveja tunne, tai muista ; )

    Multasormi - voi hyvin ollakin sama vaikutus myyriin. Tosin luulisi, että mitä isompi sipuli, sitä voimakkaampi haju siitä lähtee. Ostin muuten perjantaina vähän harvinaisemman persianpikarililjan sipulin, joka oli myös iso. Jännä nähdä, mitä siitä sitten keväällä kasvaa : )

    VastaaPoista
  14. Kiitos vinkeistä, jossain tallessa akileijan siemeniä, joten käympä laittamassa niitäkin maahan.
    Tein itsekin syyskylvöksiä omista keräämistäni perennan siemenistä (syyseimua, punatähkä jne.) hiukan epäuskoisena odottelen, voiko niistä oikeasti keväällä kasvaa jotain?
    Laitoin siemenet purkkeihin ja syreenipensaan alle "suojaan" lapsilta...

    VastaaPoista
  15. Karolina - minä olen kylvänyt ne suoraan maahan, vähän niin kuin kasvimaahan. Näin ei muodostu jäätyvää vesipatjaa kylvösten päälle, kuten voi käydä ruukkuihin kylvettäessä. Ja siemenet voivat itää ja aloittaa kasvun ihan milloin vaan haluavat ; )
    Onnistuneita kylvöksiä ja mukavaa syksyn jatkoa !

    VastaaPoista