lauantai 29. lokakuuta 2011

Puutarhajätteen kompostointi 1. vuosi

Uusi ja päivitetty sarja puutarhajätteen kompostoinnista, sillä nämä jutut ovat jo aika vanhoja. Olemme kehittäneet kompostointitapaamme mahdollisimman helpoksi.


Kompostin teko - kompostointisarjan 1. osa uusi blogipostaus


Puutarhajätteen kompostointi vaatii yleensä kaksi kehikkoa / kompostoria/ kasaa. Kun valitaan kompostorin eli muoviastian mallia, on hyvä tutkia, miten astia käytännössä tyhjennetään. Aina se ei ole helppoa : )
Jos kompostoi lautakehikossa, sen on hyvä olla riittävän korkea ja etuseinän purettavissa helposti. Näitäkin siis tarvitaan kaksi.

Me kompostoimme puutarhjätteet ns. avokompostissa eli ilman kehikkoa tai astiaa. Etenkin isommilla pihoilla se on kaikkein helpointa. Kompostin hoito on kätevää, kun saa työskennellä vapaasti, ilman tiellä olevia seinämiä.

Kompostin paikaksi valitaan kohta, mikä ei ole liian näkösällä. Toisaalta kompostialueen voi kätkeä pensailla.

Puutarhajätteen kompostoinnin 1. vuosi eli uusi kasattava komposti

Maatuvaa puutarhajätettä kerätään kompostiin keväästä syksyyn. Jätteet levitetään tasaisiksi kerroksiksi, eikä siis jätetä kasoiksi. Välillä voi laittaa kerroksen multaa. Eli kasataan ikäänkuin täytekakkua, tosin puutarhajätteestä ; )
Sateettomana kesänä kompostikasaa kastellaan. Syksyllä kasan päälle heitetään kaikki haravointijätteet. Jos tuuli vie lehtiä siitä häiritsevästi, voi kasan päälle laittaa pressun tai kuten me, kasvimaalta leikattuja varsia. Ja sitten jäädään odottelemaan kevättä....
Helppoa siis, eikö vain : )

Alla kuva syyskuun puolesta välistä, jolloin kurpitsa oli kasvamassa vanhan kompostikasan päällä vasemmalla. Kompostikasa, johon on kerätty kesän ja alkusyksyn puutarhajäte on kuvassa vielä pieni... siis jos vertaa ylempään kuvaan, minkä otin nyt lokakuun lopulla. Muovin alla on valmista kompostimultaa.

Puutarhajätekompostiin voi laittaa puiden lehdet, perennojen varret yms. Oksat eivät maadu helposti, joten niitä ei sinne kannata laittaa.

Puutarhajätteen kompostoinnin 2. vuosi -klik.
Puutarhajätteen kompostoinnin 3. vuosi - klik.


Löysin pihalta aivan ihanan yllärin ! Endless Summer The Bride -hortensia ei kukkinut ollenkaan tänä kesänä. Yllätyksekseni pensaaseen oli ilmestynyt kukkaterttu, ihan huomaamattani, hih ; )


Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa teille kaikille !

15 kommenttia:

 1. Ihana tuo 'The Bride'! MInullakin on Endless Summeri ihan parhaimmillaan, tai no... vähän rempsahtaneena, mutta ihan täynnä kukkaterttuja :-)

  VastaaPoista
 2. Että eikun ens keväänä kompostia tekemään, meillä kun täällä tilaa ainaskin riittää niin tuollainen avokomposti ois helppo. Wautsi minkä yllärin löysit näin myöhään!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kompostointi-ohjeesta, odotan innolla jatko-osaa:)

  Leppoisaa viikonvaihdetta.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa viikonloppua<3

  ( Ps:Arvonta mun blogissa)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, minäkin odottelen innolla jatko-osaa! Ja laitathan vinkkejä miten saisi lämpökompostorin rokkaamaan koko talven...;D

  Ihanan yllärin löysit! Meillä Aspirin-ruusu on innostunut kukkimaan vasta nyt syksyllä ja napsasin taas tänään oksan maljakkoon. Kivoja nämä mattimyöhäiset!

  VastaaPoista
 6. Itsellänikin on samalaiset avokompostit kuin sinulla; neljä isoa "mörökölliä" odottavat matojen maiskutusta!

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
 7. Kiitos aina niin hyvistä vinkeistä! Samoja vinkkejä odottelen kuin Bean emäntä.

  VastaaPoista
 8. Saila - kyllä nämä pitkään kukkivat pensaat ovat vaan niin ihania : )

  Laura - puutarhajätteen kompostointi kannattaa aina, kun siitä saa niin hyvää multaa. Eli eikun kompostoimaan ; )
  Endless Summereiden kukat kestävät todella pitkään, siis kuukausia.

  Aana - jatko-osa tulee ehkä ensi viikolla, katsotaan nyt : )
  Suloista sunnuntaita sinullekin !

  Arja - täytyypä käväistä siis blogissasi...
  Mukavaa sunnuntaita sinullekin !

  bean emäntä - bea´s - tämä lämmin syksy on aivan mahtava kukittaja. Meilläkin muutama ryhmäruusu kukkii, ja pari kevätperennaakin on innostunut tekemään muutaman kukan : )
  Lämpökompostorissa on tärkeää saada nyt lämpötila korkeaksi... niin ei heti jäädy ekoilla pakkasilla : )

  Puumuli - kompostissa onkin tosi paljon matoja. Siis aarrekätkö onkijalle ; )
  Mukavaa sunnuntaita sinullekin !

  Olivieno - siis pitäisiköhän tehdä juttua myös keittiöjätteen kompostoinnista, hmm ....
  Kiitos sinulle ihanista sanoistasi : )

  VastaaPoista
 9. Komposti pitäisi tosiaan tehdä. tästä saankin hyvät ohjeet :)

  VastaaPoista
 10. Voi, miten liikuttava kukkalöytö! Nuo ilahduttavat aina. Kiitos kompostiohjeista, meillä on kolme valtavaa avokompostia, joista kaksi on pelkkää haravointijätettä. Onko sinulla ollut kompostin aiheuttamia etanaongelmia? Meillä siirrettiin komposti kauemmas kasvimaan reunalta juuri kotilo-ongelman vuoksi.

  VastaaPoista
 11. Minulla on myös pieni avokomposti.

  Puun lehdet silppusin juuri eilen ruohonleikkurilla ja levitin silpun kukkapenkkeihin. Mustarastaat olivat heti perässä tutkimassa joko löytyisi silpun alta matoja:)

  VastaaPoista
 12. Kiitos Sari jälleen arvokkaasta tiedosta!

  VastaaPoista
 13. Mari - puutarhajätteen kompostointi kannattaa. Siinä saa harvointijätteet muutettua mullaksi, jota sitten voi käyttää uusien kasviryhmien tekemisessä, tai vaikka vanhojen kunnostuksessa : )

  Cheri - meilläkin on vähän enemmän etanoita kompostin luona, mutta se ei haittaa. Kompostialueen ympäristö niitetään usein, niin etanat pysyvät aisoissa ; )

  Sussi - sinä siis myös pintakompostoit : ) Lintuja onkin kiva seurata, ja tuolla pintakompostoinnilla saa madot maanpinnalle... rastaiden herkkupaloiksi ; )

  Multasormi - ole hyvä : )

  VastaaPoista
 14. Kiitos Sari, aion käydä hakemassa kehikon Pihalle ja laitan sinne kaikki kesäkukat multajätteineen. Kasvimaalla mulla on yksi kompostori ja ekan vuoden jälkeen odottelen innolla ohjeitasi 2. Vuodelle.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 15. -sari- kaunista elämää - ole hyvä : ) Kesäkukkien isot juuripaakut kannattanee repiä vähän pienemmiksi, niin kompostoituvat nopeammin....
  Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista