tiistai 25. lokakuuta 2011

Tulppaanien ja muiden sipulikukkien istutus

Moni miettii, mikä on kukkasipuleiden oikea istutussyvyys ja oikea etäisyys. Onneksi sipulikukat eivät ole ronkeleita, vaan viihtyvät ja kukkivat hyvin eri istutustyyleillä ; )

Kukkasipulien istutusohje:

sipulin päälle tulee multaa 2-3 kertaa sipulin pituus.

Minusta se on riittävä tarkkuus ja itse olen istuttanut monet sipulit niin, että multaa tulee kukkasipulin päälle 2 kertaa sipulin pituus.
Liian lähekkäin niitä ei kannata istuttaa, sillä sipuliin kasvavat sivusipulit tarvitsevat tilaa. Toisaalta liian harvassa ne eivät kuki niin näyttävästi.
Sipulikukat istuteaan automaattisesti kerroksellisesti eli isoimmat kukkasipulit tulevat alimmaksi ja pienemmät niiden päälle... multaa on tietysti siinä välissä ; )

Meillä on ollut tosi lämmin syksy, joten kukkasipuleiden istuttamisella ei ole ollut kiire. Loput sipulit aion istuttaa maahan tällä viikolla.
Pääasia on muuten se, että ne istuttaa maahan, vaikka sitten rautakangen avulla joulukuussa ; )
Ja tietysti paikka valitaan eri sipulikukkien kasvupaikkavaatimusten mukaan.

Laitoin ihan mielenkiinnosta nämä helmililjojen sipulit päällekäin ja vähän mittailin...

Jos kaivelee vanhoja sipulikukkaryhmiä, voi vanhat sipulit nousta työntouhussa ylös. Nekin istutetaan samalla ohjeella takaisin. Kuvassa on muuten muutama kappale noita krookuksia ; )

Istutustyökalujakin on kukkasipulien istuttamiseen hyvin monenlaisia... itse tykkään tavallisesta ns. istutuslapiosta. Olisi kiva kuulla, mikä on sinun suosikkisi : )

Kukkasipuleita ruukkuihin

Istutan myös osan kukkasipuleista ruukkuihin, ja kellariin. Alla oleva kuva on tämän vuoden helmikuulta.

Nuo iirikset olin istuttanut 4.12.2010 ja silti ne aloittivat kukkimisen vähän liian aikaisin. Joten nyt taidan istuttaa sipulikukat vielä myöhemmin...
Sisällä ,lämpimässä, kukkivat sipulikukat kestävät tosi lyhyen aikaa ja olenkin ajatellut nuo kukkimaan lasitetulle parvekkeelle. Siellä ei vaan silloin saa olla kunnon pakkasia ; )
Laitan juttua, kun taas on aika istuttaa sipulikukat ruukkuun ensi kevääksi.

10 kommenttia:

 1. Minä jo istuttelin kellariin menevät sipulit. Olikohan liian hätäinen? Täytyy seurailla, milloinka ne sieltä sitten nousee. Sisälle joudun ne ottamaan, kun meillä ei ole sellaista viileää tilaa, jos vaikka jo helmikuussa aloittavat kukinnan. Ulkona voi olla sitten vielä koviakin pakkasia.

  VastaaPoista
 2. Mun suosikkini kukkasipuleiden istutuksessa on sellainen vehje, jolla kairataan reikä maahan (en löydä mistään sille mitään nimeä) Sipuli sinne ja kahvoista painamalla maa takaisin päälle.

  VastaaPoista
 3. Multasormi - kiva nähdä keväämmällä, mikä ero sinun ja minun sipuliruukuilla on : ) Tietysti kasvun nopeuteen vaikuttaa kellarin lämpötila....
  Meilläkin voi helmikuussa olla vielä kunnon pakkaset, etenkin öisin.

  pioni - tiedän vehkeesi, sen nimi kaupoissa on sipulinistutin ; )
  Monet kehuvat välinettä hyväksi työkaluksi.
  Meillä kun kukkapenkeissä on muheva multa, niin tavallisella istutuslapiollakin homma käy kätevästi : )

  VastaaPoista
 4. Istuttelin omat sipulit ulos mökille jo edellislauantaina, en tajunnut, että keli jatkuisi näin lämpimänä. Viime vuonna istuttamani krookukset pukkaavat kovaa vauhtia ylös maasta, ovat rassut ihan sekaisin ja luulevat kevään saapuneen :(

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus, kiitos.
  Odottelen innolla sun ruukkuistutusta.

  VastaaPoista
 6. Kokeilin tänä vuonna sipulinistutinta ensimmäistä kertaa ja se osoittautui todella käteväksi. Helpolla tuli sopivan syviä reikiä maahan.

  VastaaPoista
 7. Intianminttu - maa on ollut jo jonkin aikaa riittävän viileää kukkasipulien istuttamiseen. Minulla vaan on ollut viikonloputkin töitä, joten en ole vielä itse ehtinyt istutuspuuhiin ; )
  Välillä syksyllä pikkusipulikukista saattaa maanpinnalle tulla lehtiä. Helmililja tekee joka syksy lehdet, ja kukkii sitten keväällä.
  Toivotaan, että krookuksesi kestävät pienen sekoilunsa ; )

  elämäni matkat... - ole hyvä : ) Iirikset ovat ehdottomia suosikkejani, muutaman muun ohella. Olen haalinut ruukkuihin monenlaisia sipuleita... ehkä taas liikaakin ; )

  Sussi - täytyy varmaan ihan koemielessä hankkia sipulinistutin, niin paljon sitä kehutaan. Tosin pyrin välttämään tarpeettoman hankkimista, mutta ehkäpä tässä voisin joustaa ; )

  VastaaPoista
 8. Minullakin on vielä osa kukkasipuleista istuttamatta. Istutuslapio on mielestäni paras tuohon hommaan. Sipulinistutin on jotenkin hankala käyttää.

  VastaaPoista
 9. Istutin sipulit niin, että kaivoin lapiolla tarpeeksi laajan alueen auki istutussyvyydeltä ja sijoitin sipulit aika lähekkäin ja lopuksi peitin istutusalueen mullalla. Istutin erivärisiä värililjan sipuleita 40-50 kpl.

  VastaaPoista
 10. santra - sipulien sopiva istutusväline varmaan riippuu maalajista, siis sen kovuudesta. Näin vähän luulen ; )
  Huomenna pääsen vihdoin ja viimein istutuspuuhiin, jee : )

  Raija Maula - noin varmaan minäkin olisin tehnyt, jos vierekkäin tulisi paljon sipuleita. On tosiaan kätevintä tehdä yksi yhtenäinen "istutuskuoppa".
  Sinulla on tiedossa kunnon väriloistoa kesällä : )

  VastaaPoista