perjantai 12. kesäkuuta 2020

Parempaa kompostia biohiilellä

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Parempaa kompostia biohiilellä on meidän uusi kokeilumme. Eli ideana on saada parempaa kompostimultaa nopeammin ja helpommin. Biohiiltä nimittäin suositellaan käytettävän kompostissa, koska se tuo kosteutta massaan kuivana jaksona, auttaa kompostin tärkeitä hajottajamikrobeja ja sitoo kompostin ravinteita. Eli lopputuloksena on ravinteikkaampaa ja parempaa multaa, nopeammin.

Puutarhajätteen kompostointi tarvitsee kosteutta...

Jotta puutarhajäte lähtee muuttumaan mullaksi, se tarvitsee kosteutta. Jos komposti on liian kuiva, puutarhajäte ei lähde maatumaan. Sitä siis pitää kastella kesällä useamman kerran.
Meillä ei sateettomana kesänä riitä kaivossa vesi, joten biohiili ratkaisee tämän kuivuusongelman. Nimittäin biohiili imee huokoiseen pintaansa paljon vettä ja luovuttaa sitä sitten kompostimassaan, kun massa alkaa kuivua. Siis ihan samalla tavalla kuin biohiili tekee kasvimaassa, ruukkuistutuksissa ja lavakauluksissa.

Näin teet parempaa multaa biohiilellä...

Meillä on jo keväästä asti kasattu kitketyt rikkaruohot kompostikasaksi. Sinne tulee kaikki maatuva kasvijäte. Kompostin voisi tehdä myös lautakehikkoon tai metalliverkon sisälle, mutta meillä on iso piha, josta tulee paljon kasvijätettä. Siis kasa on silloin helpompi.

Puutarhajäte levitetään aina tasaisiksi kerroksiksi, sitä mukaa kun sitä tulee. Alla oleva kuva on otettu tänään.

Aina välillä puutarhajätteen päälle laitetaan kerros vedessä yön yli liotettua biohiiltä. Suositus on 1/2 - 1 osa biohiiltä 10 osaan kompostijätettä. Tämä ei ole lainkaan tarkkaa, vaan sen voi tehdä suurin piirtein.

Laitoimme nyt 10 litraa Carbons Finlandin biohiiltä. Olemme jo kerran aiemmin laittaneet yhden biohiilikerroksen. Eli kompostia aletaan kasata jo keväällä ja se jatkuu syksyyn asti. Jotta kompostimassaan saa riittävästi biohiiltä ja sen hyödyt saadaan kompostissa käyttöön, biohiiltä pitää lisätä kerroksittain. Siis alusta alkean.

Lopuksi peitimme biohiilen kitkemisjätteillä ja raparperin lehdillä, joiden varret oli otettu syötäväksi. Ja vielä huomenna kastellaan kasa hyvin.
Tämä kasa on siis se, mihin kerätään puutarhajäte keväästä syksyyn. Lepäävä kompostikasa eli viime vuonna kerätyt puutarhajätteen muhivat oksasilpun alla, kuvan vasemmassa kulmassa. Oikeassa kulmassa näkyy toissa vuonna kerätty puutarhakompostikasa peitettynä muovilla eli valmista multaa.

Kompostiin hienoa tai karkeampaa biohiiltä...

Carbonsilla on myynnissä kahta eri raekokoa kompostiin. Karkeampi biohiili tuo samalla ilmavuutta, jos kompostoitavat jätteet ovat pienikokoista kuten nurmikonleikkuujäte. Hienompi biohiili taas sitoo paremmin ravinteita ja kosteutta.
Pääasia on, että laittaa vedellä kostutettua biohiiltä. Etenkin jos kompostissa on paljon vihreää kasvijätettä, biohiiltä ei tarvitse ladata lannoitteella.
Mutta jos kompostoi vain syksyn lehdet, silloin biohiili ladataan etukäteen vedellä ja kanankakalla tai muulla luomulannoitteella.
Tärkeää on siis laittaa biohiiltä kerroksittain sitä mukaa, kun puutarhajätettä tulee kompostiin.
Kuvassa kädessäni on kuivaa biohiiltä ja istutuslapiossa yön yli vedessä ollutta. Se ei siis muutu miksikään vedessä 😊

Kun kompostia ei kastele, se ei maadu...

Alla kuva meidän "valmiista kompostimullasta". Yllättävän hyvin se on maatunut mullaksi, vaikka ei voitu kastella sitä kuivana kesänä. Muuten komposti toimii hyvin, mutta iso ongelma on kuivuus sateettomina kesinä. Ja tähän biohiili tuo avun. Eli kun kompostimassa saa biohiilestä kosteutta ja samalla se tukee kompostin hajottajamikrobeja, niin kasvijäte muuttuu nopeammin täysin mullan näköiseksi. Eli tulee parempaa multaa, helpommin.

Alla kuva joltain edelliseltä vuodelta, kun oli sateita ja kaivossa vettä kompostin kasteluun. Eli kuvan kompostimullassa isommat palat ovat perennojen yms varsista. Muuten se näytti ihan hyvältä kompostimullalta.

Biokompostorissa eli keittiöjätekompostorissa kannattaa käyttää kuivaa biohiiltä imemään kosteutta ja vähentämään hajuhaittaa. Siellä se myös lisää hajottajamikrobeja eli maatumisprosessi nopeutuu.
Samoin ulkohuussissa biohiilen käyttö vähentää hajua ja nopeuttaa massan maatumista mullaksi.

Biohiilen ostopaikkoja...

Kotimaisen Carbons Finland Oy:n biohiiltä voi ostaa suoraan heidän omasta verkkokaupasta, joko isona eränä tai pieninä 4 ja 10 litran pusseina. Siellä on usein tarjouksiakin, pienenä vinkkinä 😊
Carbonsin biohiiltä myy myös Hankkija, Viherpeukalot ja Kodin Kukat.


Tämä on kaupallinen yhteistyö Carbons Finland Oy:n kanssa eli sain pienen rahallisen korvauksen tästä kirjoituksesta. Kiitos siitä heille!

Aiempi postaus Lavakaulukset ja biohiili - helppoa viljelyä. Postauksessa on näkyvissä isompi pakkauskoko.

Puutarhajätteen kompostoinnista lisää postauksia...

Kesäisin terveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Minulle aivan uusi asia toi biohiili, pitänee ottaa se käyttöön hetimiten. Kiitos tidosta ja terkkuja Mökinmuorilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terkuista :) Ilman muuta biohiili kannattaa ottaa käyttöön kompostissa, jos komposti ei tunnu onnistuvan. Toki kompostia kannattaa kasata ja hieman hoitaakin järkevästi. Siihen löytyy vinkkejä noista muista postauksista.
   Kun kompostin on kasannut hyvin, lisännyt säännöllisesti biohiiltä ja välillä kastellut, niin se muodostuu mullaksi lähes itsestään :)

   Poista