Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Lavakauluksissa, viljelylaatikoissa ja kasvualtaissa viljely on helppoa, etenkin kun vielä käyttää biohiiltä vähentämään kastelua. Kuva on meidän viljelylaatikosta edellisiltä vuosiltä. Se vaati enemmän kastelua, mitä ympärillä oleva kasvimaa. Ehkä muistattekin sen biohiilitestin ja miten suuri ero kasvussa oli.
Siementen kylvö vaatii tasaista kosteutta...
Kun viljelylaatikkoon laitettiin biohiilimultaa, niin ero edellisiin vuosiin oli huomattava. Syynä oli todennäköisesti se, että biohiili piti mullan tasaisemman kosteana, jolloin siemenet itävät nopeasti ja varmasti. Nimittäin jos siementen multa kuivahtaa juuri silloin, kun siemen on itämässä, siemen kuivuu ja kuolee. Samalla tavalla biohiili auttaa pieniä taimia.
Biohiili pitää muistaa ladata...
Ennen kuin lisää biohiiltä multaan, se tulee aina ladata luonnonmukaisilla ravinteilla ja vedellä. Helpointa on laittaa biohiili saaviin, lisätä luomulannoitetta ja vettä.Kuvan 10 litran biohiilipussi riittää noin 1m2 korkeampaan lavakaulukseen tai 100 litraan multaa. Lannoitemäärä katsotaan aina lannoitteen pakkauksesta ja vettä laitetaan vähintään 1/2 biohiilen määrästä.
Eli esimerkiksi 10 litraa biohiiltä ja 2-2,5 dl Biolan Luonnonlannoitetta sekä noin 5 litraa vettä. Vettä voi laittaa enemmänkin, se ei ole niin tarkkaa. Sitten sekoitetaan ja jätetään seos latautumaan.
Me olemme yleensä antaneet biohiilen latautua yön yli, joskus kauemminkin.
Isompi määrä Carbons biohiiltä postitse...
Tätä pääsen nyt testaamaan muutamassa uudessa kohteessa. Niistä kerron lisää sitten myöhemmin. Eli kuvassa laatikko, jollaisena biohiili toimitetaan.
Biohiililaatikon tiedot yms löytyvät Carbonsin nettisivujen verkkokaupasta Kontillinen Carbons Grow biohiiltä yleiskäyttöön.
Carbons Biohiili pusseja on myynnissä myös mm Hankkijan myymälöissä.
Lavakaulukset biohiilen pahvilaatikosta testissä...
Kuljetuslaatikko on kaksinkertaista aaltopahvia, siis aika kestävää. Nyt leikattiin se mattoveitsellä kolmeen osaan, joista kaksi löysi paikkansa kasvimaan reunasta. Nurmikko poistettiin ensin siitä kohtaa ja laatikot laitettiin suoraan mullan päälle. Toisessa on laatikon pohja ja toisessa vain reunat.
Laatikoihin tuli pohjalle kompostimultaa ja sen päälle luomulannoitettua pussimultaa. Olisi ehkä ollut helpompaa sekoittaa latautunut biohiiili kottikärryissä multaan. Käy se näinkin laatikossa sekoittaen, kun ei lapiolla kolhaise pahvilaatikon reunaa.
Toiseen laatikkoon tulee erikoisporkkanoita ja yrttejä ja toiseen yksivuotisia kukkia, jotka ovat perhosten ja pölyttäjien mieleen. Osa kukista jo kylvettiin ja ensi viikolla kylvetään porkkanat. Kerron sitten kuulumisia myöhemmin, miten näiden kanssa käy 😊
Edit - pahvilaatikko kesti hyvin yhden kesän, kun sen ympärille sitoo tukinarut. Laatikot oli kauempana talosta ja siitä syystä rusakot söivät valkoisten porkkanoiden lehdet. Yksi erikoisporkkanalajike kukki kauniisti, siitä postaus Porkkana kukkii ja muita pihakuulumisia.
Olen tosi iloinen tästä yhteistyöstä, sillä saan nyt testata lisää biohiiltä. Meidän pihalla jo tähän asti biohiili on osoittautunut ihan korvaamattomaksi kasvimaalla. Viime vuoden kuivasta kesästä ja kasteluveden vähyydestä huolimatta saatiin hyvä sato... Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.
Biohiili vähentää kastelua myös kukilla... Daalioita ei kasteltu kertaakaan.
Biohiilen edut viljelyssä...
- Biohiili imee vettä huokosiinsa, joista kasvit ottavat sitä tarvittaessa. Eli se toimii ikään kuin kasveille vesivarastona.
- Biohiili myös varastoi ravinteita, joita kasvit voivat käyttää myöhemmin. Se siis estää ravinteiden huuhtoutumista sateella. Näin ravinteita ei huuhtoudu pohjaveteen.
- Biohiili pitää myös yllä maan hyvää mikrobitoimintaa. Se on kasveille ja niiden kasvulle tosi tärkeää. Siitä olen kirjoitellut aikaisemminkin.
- Biohiili pitää myös maan hyvässä kasvukunnossa. Eli lavakaulusten multaa ei tarvitse vaihtaa, kun siinä on biohiiltä ja lannoitteena on käytetty luomulannoitetta. Tämä on iso etu!
Mitä biohiili on...
Biohiili on hyvin korkeassa lämmössä ja ilmattomassa tilassa poltettua ainesta. Tämä testauksessa oleva Carbonsin biohiili on tehty Suomessa kotimaisesta koivusta
Sen sijaan takasta tai saunan puukiukaasta tulevat hiilen palat eivät ole biohiiltä. Polttopuiden palamiseen kun tarvitaan paljon happea.
Biohiili vähentää kastelua myös kukilla... Daalioita ei kasteltu kertaakaan.
Seuraavaksi onkin sitten biohiilen testaus kompostissa. Ja muutama muukin testi.
Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä pienen rahallisen korvauksen.
Mielenkiintoinen kirjoitus! Olen kuullut tästä, että sitä käytettäisiin myös golfkentillä. Miten värjäävää tuo biohiili on? Kuvassa kun sitä pidetään paljain käsin.
VastaaPoistaMaija
Olen kuullut ihan samaa. Kastelun vähentämisen lisäksi biohiili todennäköisesti pitää siellä multaa ilmavampana nurmikkoheinille. Eli nurmikko voi paremmin, vähemmällä hoidolla.
PoistaBiohiili ei minusta värjää, en ole ainakaan huomannut. Toki pölymäinen biohiili jää vähän vaatteisiin, aivan kuten hiekkapölykin.
Biohiilestä en ole aikaisemmin kuullutkaan.
VastaaPoistaSe on tavallaan aika uusi tuotteena, vaikkakin muinaiset intiaanit ovat viljelleet biohiilen avulla. Ja meilläkin kaskiviljely on eräänlaista biohiilimaassa viljelyä. Siinä mielessä vanha, tehokas ja ekologinen apu viljelymaille.
PoistaTodella mielenkiintoista, pitää kurkata tuo nettikauppalinkki sillä houkuttaisi todella paljon kokeilla kasvihuoneen tomaateille ja chileille biohiilellä terästettyä multaa.
VastaaPoistaIlman muuta kannattaa kokeilla. Se vähentää kastelun tarvetta ja kasvit eivät heti niin nuukahda, kun multa kuivuu.
PoistaTäytyykin tässä lähipäivinä laittaa postaus niistä siemenistä kylvetyistä daalioista. Tein niille sammal-biohiili kasvualustan ja ne voivat tosi hyvin aurinkoisella ikkunalla. Vähän jo liiankin hyvin ;)
Nyt täytyykin ottaa biohiili kokeiluun. Lavakaulusviljelyä olen hareastanut ja nytkin on siemenet jo mullassa harson alla!
VastaaPoistaBiohiilestä on niin paljon etua lavakauluksissa ja muuallakin, että kannattaa ilman muuta kokeilla! Sen voi laittaa vaikka syksyllä multaan, niin pääsee tekemään porkkanan syyskylvön biohiilimultaan... siis jos lavat on jo nyt täynnä, eikä multaa voi enää muokata :)
Poista