keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Tulppaaneja ja pihakuulumisia

Sittenkin meidän pihalla kukkii tulppaaneja, vaikka keväällä metsäkauriit söivät niistä tosi ison osan. Nämä `Princess Irene` tulppaanit ovat olleet meidän pihalla jo monta vuotta. Yleensä ostankin enemmän niitä sipulikukkia, jotka todennäköisesti kestävät vuosia pihalla. Ja muutaman aremman kokeiluun 😊

Tulppaani `Princess Irene`...

´Princess Irene` tulppaani luokitellaan aikaisin kukkivaksi. Niiden kukkien terälehdet ovat jännän kirjavia ja kukkavarsien yläosa tummahko. Nämä ovat kasvaneet meillä jo seitsemän vuotta eli ovat tosi pitkäikäisiä. Lisää kestävistä tulppaaneista Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.

Ne tavalliset tulppaanit eli darwin-hybridi tulppaanit...

Näitä perinteisiä tavistulppaaneja meillä oli kasvamassa kymmenittäin. Onneksi sentään muutamasta kohdasta kauriit eivät niitä huomanneet. Keltaiset `Apeldoorn`tulppaanit oikein hehkuvat aurinkoisena päivänä. Niiden kukat on isot ja kukkivat vuodesta toiseen, hyvällä paikalla.

Kaikkein tavallisin on tämä punainen `Apeldoorn` tulppaani. Kukka on kyllä todella iso! Ollaan lannoitettu näitä nyt keväällä, ja nämä punaiset kasvavat biohiilellä parannetussa maassa.

Esikkoniitty ja kukkanurmikko kukkii...

Esikoista olen tosi iloinen, etenkin tummakukkaisista. Esikkoniittymme on siis pieni alue tontin rajalla. Ihanasti se alkaa selvästikin toipua parin vuoden takaisesta kaapelin kaivuusta. Ja niin kuin mitä tahansa niittyä, niin tätäkin ollaan hoidettu ja hoivattu, jotta esikoiden määrä kasvaisi. Ennen kaivuuta, se oli tosi kaunis...  se muistikuvana ja tavoitteena, kannustaa kummasti hoidossa😊

Ja mikä yllättävää, niin esikoita on ilmestynyt nyt kukkanurmikolle enemmänkin. Vielä mietitään siirretäänkö niitä esikkoniitylle vai annetaanko niiden kasvaa rauhassa.

Daaliat hyvässä kasvussa...

Daalian juurakot istutettiin maahan jo huhtikuun lopulla. Nyt niissä on kivat veron alut. Lämmin jakso saa todennäköisesti daaliat kasvamaan aika vauhdilla. Koska meillä on niitä espanjansiruetanoita, niin mullan pinnalle on ripoteltu etanaraetta. Nimittäin siruetanoiden herkkua on daalian versot, valitettavasti.

Kirppoja ja testilaatikoiden kuulumisia...

Testilaatikoissa on pölyttäjien ja perhosten kukat lähteneet hyvään kasvuun. Laatikoissa on pussimultaa ja ladattua biohiiltä sekoitettuna.  Biohiili on siis helpottamassa kastelua. Toisessa laatikossa on mm. erikoisporkkanoita ja retiisejä. Kummassakin laatikossa on ollut kasvuharso päällä. Otin harson pois tänään, kun oli jo niin lämmintä. Onneksi otin!

Nimittäin laatikon yhden kulman retiiseissä oli kirppoja. Tietysti juuri siinä kulmassa, joka ei näy, kun ollaan kurkattu harson alle. Nyt kun kirpat tuli huomattua ajoissa, niin täytyykin hieman sirotella puuntuhkaa retiisin lehdille. Toivottavasti se auttaa.

 Pörriäisille päärynäpuun kukkia...

Tänä keväänä päärynäpuu kukkii tosi runsaasti. Kirsikat ja luumu aloittelevat myös kukintaa. Heti muuten kuuli, kun kukat olivat avautuneet. Etenkin korkeassa pilvikirsikassa on nyt erittäin paljon mehiläisiä. 
Toivotaan, että pörriäiset malttavat käväistä myös näissä matalimmissa puissa, kuten kuvan päärynäpuussa 😊

Aurinkoisin kesäterkuin,

Sari

Ps. Nyt parhaillaan on kukkien, papujen, lehtisalaatin yms kylvö- ja istutusaika. Ei siis porkkanan tai perunan. 
Pieni kuukalenteri löytyy blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista asiaa ,jälleen kerran.Upeita tulppaaneja ja niin kauniita esikkoja.Meille on pihan yhteen nurkkaan ilmestynyt keltaisia esikkoja ,en tiedä mistä.Sinun tummanpunaiset ovat niin ihanat että koitan löytää omien seuraksi samanlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko esikkonne luonnonvaraista kevätesikkoa, mikä muistuttaa ulkonäöltään kuvan tummaa esikkoa. Ne leviävät hyvin siemenistä, aivan kuten nämä tummatkin. Tosin jälkeläiset näillä tummilla voi olla muun värisiä kukiltaan.
   Näiden siemeniä on muuten myynnissä siementen- ja sipulikkukkien nettikaupoissa.

   Poista
 2. Pitääkin lisätä syyssipuleiden tilauslistalle muutama esikko, ovat niin valtavan kauniita. Uudistaessani muuatta penkkiä, lisäsin vasiten esikoille tilaa levitä. Taidan varmistella siementilauksella. Siitä tulee kyllä mojova! Onko sinulla jotain suosikkia kukkasipulien nettikauppaa vai mistä omasi hankit? Minä olen viimeksi tilannut Eurobulbilta huikean hienot daalian juurakot joista jo 11/13 on loistavassa kasvussa, kaksi vielä miettii Tietysti ne miettivät ovat 'Cafe au lait' -lajiketta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot on siitäkin upeita, että lisääntyvät itse siemenistä. Toki aluksi kannattaa kylvää ostosiemenistä, niin tulee nopeammin kukkivia taimia. Suunnitelmasi kuulostaa upealta! Esikot on niin ihanan helppoja ja varmoja kevätkukkijoita :)
   Itse ostan ihan kotimaisista nettikaupoista tai myymälöistä. En osta suuria määriä, kun pihamme on jo vanha ja aika lailla täynnä sipulikukkia ja kevätkukkijoita. Korpikankaalta olen löytänyt paljon kivoja erikoisuuksia.
   Taitaa ne pitkälle jalostetut ja himoituimmat lajikkeet olla hieman vaateliaampia ja siksi hitaampia kasvuun lähdössä :) Ne kannattaa myös laittaa hyvälle paikalle, että ehtivät kukkia. Tänä vuonna hankin vain yhden uuden juurakon. Ja keväällä kylvin siemenistä daalian taimia noin 20, mitkä vielä totuttelee ulkoilmaan parvekkeella. Eli taitaa tulla kunnon daaliakesä, jee!

   Poista
 3. Mitä ihmeen kirppoja, kerro lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa näkyy yksi kirppa eli pienen pieni tuholainen. Se on hankala siinä mielessä, että syö taimivaiheessa kasvien lehtiin reikiä. Jos kirppoja on paljon, taimi voi kuolla. Perinteisesti niitä torjutaan puuntuhkalla eli tuhkaa ripotellaan kasvin lehdille, jos lehdillä näkyy kirppoja.
   Kirppoja voi tulla esim. rukolaan, kaaleihin, retiisiin ja krasseihin.

   Poista
 4. Esikkoniitty kuulostaa ihanalta!
  Minäkin olen kasvarin kupeeseen laittanut muutaman esikon, mutta taidankin laittaa sen alueen niitä täyteen... ja lisäksi vaikkapa vuokkoja, joita sinunkin kuvissa vilahtaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikkoniitty on super ihana näin keväällä. Sinne ilmestyy erivärisiä ja muotoisia kukkia, mikä lisää sen viehätystä, siis ajan kanssa. Meillä on noita valkovuokkoja lähes joka paikassa. Niitä on alkanut tulla jo kukkanurmikollekin :)

   Poista