perjantai 22. toukokuuta 2020

Kalvaspikarililja ja bokharankurjenmiekka - jännät erikoisuudet

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Nämä kalvaspikarililjat ja bokharankurjenmiekat kukkivat nyt parhaillaan pihalla. Ja ovat kukkineet pitkään. Tämä kalvaspikarililja (Fritillaria pallidiflora) on ollut suosikkini jo vuosia. Sen vihreän kellertävä väri on niin suloisen herkkä. Tähän kohtaan on alun perin istutettu yksi sipuli ja nyt siinä on kaksi kukkavartta.

Kalvaspikarililja tukeutuu oksiin...

Toinen sipuli istutettiin kuivempaan paikkaan ja se selvästikin kärsi viime kesän kuivuudesta. Mutta nämä kukoistaa hyvin kanukan oksien alla.  Nämä on istutettu joitakin vuosia sitten eli en enää muista milloin 😀
Tämä on siis kirjopikarililjan sukulainen. Samoin assyrianpikarililja ja kaikki pikarililjat ovat sipulikukkia.
Kalvaspikarililja (Fritillaria pallidiflora) viihtyy auringossa ja puolivarjossa tavallisessa multamaassa. Voi kuulemma levitä siemenistä, mutta meillä se ei ole lähtenyt leviämään.

Bokharankurjenmiekka kukkii pitkään...

Sen sijaan bokharankurjenmiekka (Iris bucharica) istutettiin viime syksynä ja nyt se kukkii ekan kerran. Jännästi ylimmät kukat aukeavat ensin. Sen jälkeen vähitellen varren lehtihangoista aukeaa lisää kukkia, ja viimeisenä aukeaa ihan alimmat nuput. Tähän on  muuten istutettu yksi sipuli. 
Kaikki edelliset kuvat ovat otettu samasta kohdasta eri aikaan tai eri suunnasta.

Toukokuun ihan alussa bokharankurjenmiekka näytti tältä. Sen lehdet olivat hauskasti viuhkamaisesti. Tämä yksilö kasvaa kivimuurin päällä ja on selvästi pienempi.

Bokharankurjenmiekka on sipulikasvi...

Osa kurjenmiekoista on perennoja ja osa sipulikasveja. Tämä bokharankurjenmiekka on siis sipulikukka ja tältä sen sipuli näyttää.
Bokharankurjenmiekka (Iris bucharica) viihtyy aurinkoisella paikalla. Multamaan on oltava hyvin läpäisevää.Se leviää sivusipuleista, mikäli sille on löytynyt mieluisa paikka.

Nämä sipulikukat istutetaan syksyllä...

Sipulikukat tulevat myyntiin elo-syyskuussa ja istutetaan maahan syys-lokakuussa. Erikoisemmat sipulikukat kannattaa aina ostaa heti, sillä ne myydään nopeasti loppuun.


Olen saanut näiden sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Olipa kiva päästä kokeilemaan vähän erikoisempia sipulikukkia 😊

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Minäkin tykkään kalvaspikarililjasta, yksi kappale on puutarhassa, tekee tänä vuonna kolme kukkaa samaan varteen, yhdenlainen ennätys :) Olen yrittänyt metsästää lisää näitä, kiitos postauksen nyt tiedän mistä niitä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalvaspikarililja on upea ja kukinta kestää pitkään, verrattuna vaikka keisarinpikarililjaan. Tosin paikkakin voi vaikuttaa siihen.
   Korpikankaalla on aina paljon näitä erikoisempia sipulikukkia niin syksyllä istutettavia, kuin keväälläkin :)

   Poista
 2. Välillä on jännä kokeilla vähän erikoisempia kasveja. Kalvaspikarililja taitaa mennä oitis syksyn listalle. Korpikankaalta olen aiemminkin tuotteita tilannut, joten hyvä tietää esittelemiesi kasvien kuuluvan heidän valikoimaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaikka tutut vanhatkin on kivoja, niin välillä houkuttaa kokeilla uusia :)
   Tämä kalvaspikarililja on kyllä ihana ja vaikuttaa tosi helpolta, kun on viihtynyt meillä jo monta vuotta.

   Poista
 3. Onpa herkän kauniita kukkia.Joka syksy tulee ostettua joku "listan ulkopuolelta",viime syksynä syysmyrkkylilja joka on kasvattanut ainakin upean lehtiruusukkeen.Edellissyksyn heräteostos assyrianpikarililjat kukkivat vain yhden kevään ,tänä vuonna eivät nousseet.Joten aina kannattaa ostaa myös takuuvarmoja kasvitieteellisiä tulppaaneja ym. ,eikös vaan ;) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysmyrkkylilja on tosiaan hauska sipulikukka, kun tekee tuuhean lehtimättään näin keväällä ja kukkii syksyllä lehdettömänä :)
   Olen samaa mieltä, että aina kannattaa ostaa eniten niitä sipulikukkia, jotka menestyvät omalla pihalla vuosia. Meillä tämä kalvaspikarililja on sellainen, samoin kasvitieteelliset tulppaanit oikealla paikalla... narsissien, Appeldoorn tulppaanien ja pikkusipulikukkien ohella. Ja mielenkiinnolla odotan ensi kevättä, jotta näkee miten jutun uusi kurjenmiekka kukkii. Ainakin se näyttää nyt komealta :)

   Poista