lauantai 3. elokuuta 2019

Puutarhakompostin kesähoito - kompostisarjan 3. osa

Kompostin hoitoa ei kannata unohtaa kesällä. Se on onneksi helppoa ja takaa, että kompostista tulee hyvää multaa kahdessa vuodessa. Samoin pitkin kesää kompostiin viedään puutarhajätettä vähän väliä. Meidän puutarhakompostiin menee lähes kaikki puutarhasta tullut kasvijäte. Jopa kuvan vuohenputket juurineen sekä kukkivat rikkaruohot päätyvät kompostikasaan. Mitään ongelmaa niistä ei ole koskaan ollut, sillä kompostia hoidetaan.

Puutarhakompostin tärkeä hoitotoimi - kastelu...

Kompostia täytyy kastella tarvittaessa eli näin kuivana kesänä kastelu on todella tarpeen! Muuten massa on liian kuivaa ja se ei kompostoidu. Jos näin käy, niin komposti ei ole pilalla vaan mullaksi muuttuminen vie yhden vuoden enemmän. Eli ensi kesänä kompostialueella olisi silloin kolme kompostikasaa.

Kompostin muu kesäajan hoito...

Puutarhajätteet kasataan kompostiin tasaisin kerroksin, ei kasoiksi, pitkin kesää. Jos on kovin kuivaa jätettä, niin välillä kannattaa laittaa sekaa esim. vanhaa kompostimultaa tai biojätekompostista tulevaa kompostimultaa.
Ja jos rikkaruohot alkavat kasvaa kompostikasassa, ne tietysti kitketään heti irti.

Lepäävä eli viime vuoden puutarhakompostikasa...

Viime vuonna kasattu komposti lepää rauhassa koko kesän ajan. Sille ei tarvitse tehdä mitään, jos se on näin peitetty. Jos siinä alkaisi kasvaaa rikkaruohoja, ne kitkettäisiiin juurineen pois. Eli siksikin lepäävä kompostikasa kannattaa kattaa eli peittää jollain, niin rikkaruohot eivät ala kasvaa siinä.

Meillä jäi pari pitkäversoisen runkotomaatin tainta keväällä ylimääräisiksi ja ne istutettiin lepäävän kompostin viereen, testimielessä. Niiden versot saavat kasasta kivasti tukea ja suojaa. Mikä yllättävintä, niin ne ovat kukkineet ja tuottavat jopa satoa 😊

Lisää puutarhajätteen kompostoinnista...

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa
Puutarhakompostin keväthoito - kompostisarjan 2. osa
Rikkaruohot kompostiin vai ei, ja kitkemispäivät
Puutarhan lehdet kompostiin
Kompostointikin kannattaa tehdä kuun mukaan ajoittaen aivan samoin kun maan parannus ja lannoitus. Siitä enemmän verkkokurssila.

Matalakasvuinen kirsikkatomaatti kukkii...

Jostain kumman syystä kirsikkatomaatti on alkanut kukkia kunnolla vasta heinäkuun lopulla. Se kasvaa siis kasvusäkissä seinustalla. Paikka on paljon aurinkoisempi mitä kompostialue. Aina näiden kasvien käyttäytymistä ei kyllä ymmärrä 😊


 Kesäterkuin Sari


4 kommenttia:

  1. Kiitti, että muistutit kastelusta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Puutarhakompostin kastelu tänä kesänä on erityisen tärkeää. Pienet sadekuurot kun eivät kastele kompostia yhtään.

      Poista
  2. Voisiko kompostin päällä kasvattaa jotain haihtuminen vähentämiseksi? Esim. krassia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepäävän kompostin päällä voi toki kasvattaa vaikka kesäkurpitsaa tai krassia. Niitä voi joutua kastelemaan sateettomana aikana. En usko, että kasvi vähentää kompostista haihtumista tai sillä ei ole merkitystä.
      Sen sijaan siinä kompostikasassa, johon kerätään puutarhajätettä, ei voi kasvattaa mitään. Ja sitä kasaa joutuu kesällä kastelemaan.

      Poista