perjantai 30. elokuuta 2019

Kesäkukkaruukun päivitys syyskuulle minisyklaameilla

Blogiyhteistyö - Huiskula
Syyskuu lähestyy, joten oli aika tehdä kesäkukkaruukun pieni päivitys. Koska minisyklaamit ovat edelleen lemppareitani syyskukissa ja nyt ruukussa ei ollut kukkivaa, niin tein ruukkuun niille hyvän paikan.
 Minisyklaamit kukkivat tosi pitkälle syksyyn ja niitä minulla on joka syksy parvekkeella ja joskus pihallakin maahan istutettuna. Yksi minisyklaami jopa talvehti sisällä ja innostui kukkimaan koko kesän, tosin ei näin runsaasti kuin nämä kasvihuoneessa kasvatetut.

Hortensian tilalle minisyklaamit...

Ruukun kaksi hortensiaa olivat upeita ja lehteviä, mutta ilman kukkia. Joten otin toisen hortensian pois, ja sen tilalle mahtui useampi minisyklaami.  Heti tuli sitä kaivattua kukintaa ja väriä. Eli aina ei tarvitse uusia kaikkia kasveja vaan voi vaihtaa "huonojen" tilalle uusia 😊

Ruukussa kasvaa myös purppura-apila (Trifolium repens lajike), jota on meidän toisessakin hortensiaruukussa. Siitä löytyy kuva Purppura-apila ja hortensia - upea pari puolivarjoon! 
Lisäksi ruukussa on tummahkolehtinen heinä nimeltään sulkahirssi (Pennisetum rubrum).

Kesäkukkaruukku heti päivityksen jälkeen...

Seuraavat kuvat otin heti istuttamisen jälkeen. Purppura-apilaa piti hieman siirtää hortensiaan kiinni, jotta saatiin enemmän tilaa syklaameille. Siksi sen lehdet ovat asettuneet oudosti. Se kyllä jo muutamassa päivässä käänsi lehdet oikein päin 😊

Koska ruukku on aika korkea, niin laitoin pienemmän ruukun sen viereen. Ja siihenkin eri punaisia minisyklaameja. Nämä istutettiin reilu pari viikkoa sitten, kun kuun vaihe oli oikea.

Syklaamit kestivät hyvin rankkasateet...

Meillä oli pari rajua rankkasadekuuroa ja vähän kauhistutti, miten syklaamit pärjäävät pihalla. Sade oli hakannut kukkia hieman, mutta muuten syklaamit näyttivät edelleen hyviltä.
Eli kaikki nämä kuvat, joissa apilan lehdet ovat kauniisti, on otettu sateiden jälkeen ennen kuin siistin kukat. 
Luonto on hienosti muovannut syklaamin lehdet sellaisiksi, että ne ohjaavat sadeveden sivulle. Syklaamit kun eivät pidä siitä, että sen maanpinnalla oleva mukula kastuu.

Minisyklaamin eli ulkosyklaamin hoito-ohjeet...

Minisyklaami viihtyy puolivarjoisella paikalla, ja syksyn edetessä aurinkoinen paikkakin käy. Kastelussa on syytä olla tarkka, ettei vettä mene lehtien tyvelle, sillä se saattaa mädännyttää mukulan. Eli kastellaan vähän ja multaan. Ja aluslautaselta kaadetaan aina ylimääräinen vesi pois. Käytännössä minisyklaamit kaipaavat kastelua viileillä ilmoilla tosi vähän. 

Lisää syklaami- ja syyskukkapostauksia..

Selvästikin rakastan syklaameja, sillä niin usein niistä olen kirjoitellut 😊
Tämän postauksen minisyklaamit ovat kotimaisia eli kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. 
Sain syklaamit Huiskulasta, kiitos siitä heille 😊

Ihanaa kesäistä viikonloppua!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

  1. Purppura-apila on hieno, itselleni erikoisuus. Tänä vuonna olen oppinut pitämään värikkäistä lehdistöistä esim. perennoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikkäät lehdet tuovat kivasti elävyyttä kesäkukka- ja myös perennaryhmään. Silloin ei tarvitse olla kukkiakaan niin paljoa.
      Nuo purppura-apilat talvehtivat hyvin maahan istutettuna. Eli ennen talven tuloa aioin istuttaa ne kasvimaan kulmaan... ja keväällä taas ruukkuun :)

      Poista
    2. Minullakin on hortensia isossa ruukussa terassilla ja kukat ovat muuttuneet vihreiksi,mutta uusia versoja on putkahtanut esiin.Aivan yhtä vihreinä ja elinvoimaisina kuin sinunkin kuvassasi syklaamien vieressä.Parissa versossa on jo kukatkin tuloillaan.Onko niitä nyt lannoitettava jälleen kukkimislannoitteella vai onko parempi vaan antaa kukkia rauhassa ja jättää lannoittamatta?Kannattaako hortensiaa yrittää talvettaa kun ei ole sopivaa kellaria eikä tarpeeksi viileää tilaa

      Poista
    3. Nämä terassihortensiat voi saada talvetettua, jos istuttaa ne maahan ja peittää esim. lehdillä. Kokeilin talvetusta kerran myös niin, että hautasin hortensian puutarhakompostiin ja se onnistui hyvin.
      Lannoittaminen onkin vähän kaksipiippuinen juttu. Jos haluat hortensiasi kukkien kehittyvän komeiksi, niin kannattaa lannoittaa. Jos taas haluat sen talvehtivan varmasti, niin lannoita vain syyslannoitteella tai jätä kokonaan lannoittamatta.

      Poista
  2. syklaamit ovat minunkin suosikkejani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä ihania, ja osalla minisyklaameista kukat tuoksuvat. Sen tuoksun huomaa etenkin illalla.

      Poista
  3. Kaunis yhdistelmä! Tästä tulikin inspiraatio päivittää omiakin ruukkuistutuksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Ensiksi ajattelin, että tulee ihan liian monta lajia ja kirjavuutta. Mutta jotenkin tähän aikaan sitä kaipaa jo väriä tuohon ruukkuun, kun sen takana on iso vihreä pensas. Lähistöllä ei ole muita kukkia.

      Poista