torstai 1. elokuuta 2019

Kuivin kesä ja daalioita ei taaskaan ole kasteltu

Tämä kesä on kuulemma kuivin ainakin 30 vuoteen ja se näkyy meidän pihalla. Ensimmäistä kertaa daalioiden vieressä oleva nurmikko kellastuu. Mikä yllättävintä, niin daaliat voivat hyvin, vaikka niitä ei ole kasteltu kertaakaan. Keväällä maa lannoitettiin ennen daalioiden juurakoiden istuttamista, mutta maata ei kasteltu. Biohiili on kyllä ihmeaine!

Daaliat voivat hyvin - kiitos biohiilen...

Muistatte varmaankin viime kesältä postauksen näistä meidän vanhoista daalioista. Silloin ne olivat ensimmäistä kesää biohiilellä parannetussa mullassa. Ja silloinkaan niitä ei kasteltu koko kesänä. Postaus siitä Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan - biohiiili toimii sekä ohjeet Biohiilen lataus eri tavoilla.
Tämän vuoden järkyttävä kuivuus näkyy kukissa. Daalian kukat ovat paljon pienemmät mitä yleensä. Muuten kasvu ja lehdistö on ihan normaali. Juurakot on istutettu yhteen riviin eli kasvu on aika rehevää kuivuudesta huolimatta 😊


Kuivuus vaivaa...

Meillä muutama perenna kärsii pahasti kuivuudesta. Onneksi ei enempää. Eli kasvivalinta on aika onnistunut, sillä tavoitteena meillä on ettei monivuotisia kasveja tarvitse kastella koskaan. Hopeatäpläpeippi siirrettiin jo turvaan ja toipumaan alapihalle varjoon. Muutaman muun kohtalon mietimme syksyllä.

Ekaa kertaa parissa kohtaa pihaa nurmikko on kunnolla kuivahtanut. Onkin mielenkiintoista seurata, miten se toipuu. Emme siis kastele nurmikkoakaan.

Ruusuryhmän ruusut ja laventelit kukoistavat...

Tähän ruusuryhmään lisäsimme keväällä biohiiltä. Ryhmää ( vanhoja ei olekaan kasteltu - "puutarha-apulainen" ei ollut totellut  😊)  on kasteltu ehkä pari kertaa ja uusia taimia muutaman kerran enemmän.
Vanhat ryhmäruusut kukkivat isoilla kukkatertuilla, joten ne selvästi hyötyivät biohiilestä. Sen sijaan uudet taimet eivät kasva. Keväällä näkee, mikä niiden kohtalo on.
Vanhat laventelit taitavat rakastaa tätä kuivaa kesää ja hellettä. Niin upeasti ne kukkivat nyt. Ja ah, mikä tuoksu niistä tulee!

Sammakoita liikkeellä...

Vaikka on näin kuivaa, niin silti pihalla törmää sammakoihin. Tämäkin säikäytti minut vattumaalla. Yksi sammakko löytyi lintujen juoma-altaana toimivan lautasen alta. Siellä on varmaankin viileää 😊

Lintujen juoma-allas toimii kylpypaikkana...

Meillä on aina läpi kesän linnuille juoma-allas pihalla. Siinä käy myös siilit ja oravat juomassa.  Näin kuivana kesänä se onkin erityisen tärkeä.
Sammakko löytyi siis sen alta, kun lautaselle vaihdettiin uusi puhdas vesi. Siitä sammako siirtyi hitaasti rodon oksien alle. 
Kuvassa mustarastas on parhaillaan kylpemässä. Jos tarkkaan katsoo kuvaa, niin huomaa kaksi pikkulintua odottamassa vuoroaan. Juoma-altaalla käykin aikamoinen vilske.


Kasvimaan kuulumisia...

Maanantaina onkin taas omavaraisuus yhteispostauksen aika, joten silloin kerron enemmän kasvimaan kuulumisia. Aiheena on sään vaikutus hyötytarhaan ja siihen liittyy hyvin tämä järkyttävä kuivuus.

Kesäterkuin Sari

2 kommenttia:

 1. Nyt on taas hurjan kuivaa eikä sadetta ole vähään aikaan luvassa. Saisi sataa oikein kunnolla. Hyönteisetkin käyvät juomassa lintujen altaassa, se on hauskan näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolle on luvattu sateita... pari milli. Saa nähdä, miten käy ;)
   Hyönteisiä en olekaan nähnyt juomassa, pitääpä olla tarkkana. Tai ehkäpä ne eivät rohkene tuohon juoma-altaalle, kun siinä on niin usein pikkulintuja, tai niitä oravia.

   Poista