perjantai 16. elokuuta 2019

Nyt suunnitellaan, ei istuteta - kuun mukaan

Nyt kun on vähenevä kuu, niin on hyvä aika suunnitella syksyn istuttamiset ja kylvöt. Eli nyt siis suunnitellaan - ei istuteta. Ajattelin siirtää kuvan pionin jonnekin toiseen paikkaan, joten senkin suunnittelu on nyt edessä. Ja niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Toinen ajankohtainen sanonta on "järki-ihminen istuttaa syksyllä", mikä myös pitää edelleen paikkaansa.

Kesän kuivuus vaatii nyt pihalle muutoksia...

On hyvä olla kaukaa viisas eli suunnitella pihaa niin, että jatkossa sitä ei tarvitse kastella kuivanakaan kesänä. Monella pihalla se tietää kasvien siirtelyä paremmille paikoille tai jopa joidenkin kasviryhmien uusimista. Joka tapauksessa kasvivalinta on syytä tehdä erityisen huolellisesti.

Meidän pihalla hopeatäpläpeippi kärsi kuivuudesta, joten se siirrettiin parisen viikkoa sitten varjoisemmalle paikalle. Vielä on yksi keijuängelmä ja valkoinen varjolilja, jotka siirrettään, kun siihen on hyvä kuun vaihe. Onneksi ollaan huomioitu kasvivalinnassa kasvupaikkavaatimukset, sillä emme voi kastella pihaa kun pihakaivossa ei riitä vesi. Toki juuri istutetut kasvit on kasteltava, mutta muuten kasvien tulee pärjätä omillaan.

Perennojen jakaminen kuun mukaan...

Nyt ei ole hyvä aika jakaa perennoja, vaan sekin homma siirtyy parin viikon päähän. Eli nyt on hyvä keskittyä tulevien töiden ja istutusten suunnitteluun . Homma käy sujuvammin, kun tietää ajoissa, mitä pitää tehdä ja hankkia 😊

Kevään sipulikukkien suunnittelua...

Samoin keväällä kukkivien sipulikukkien suunnittelun aika on nyt. Ne voi jopa ostaa jo, mutta istutus on myöhemmin, syys-lokakuussa.

Meillä oli ennen upea tulppaanipenkki täynnä perinteisiä Appeldoorn-tulppaaneja. Yksi kevät metsäkauriit söivät kaikki tulppaanit maata myöden ja sen jälkeen tulppaanit eivät ole kukkineet.
Nyt olen suunnitellut sen perennapenkin kasvien jakamista ja uusien tulppaanien istuttamista niiden sekaan. Nimittäin metsäkauriita ei ole näkynyt pihalla kohta vuoteen. Toivottavasti kiertävätkin meidän pihan kaukaa 😉
Satumaisen kauniit kuvat siitä tulppaaneja syövästä metsäkauriista Tulppaanit on nyt syöty -postauksessa.

Lisää kukkia pörriäisille...

Meidän pihalla on paljon erilaisia kukkia perhosille, kimalaisille ja muille pörriäisille, mutta lisää vielä mahtuu. Niitä aioin itse nyt suunnitella muutamaan uuteen ryhmään, jossa on vielä tilaa. Kuvan tähtiputkea on jo, joten se ei ole listallani. Sen sijaan punalatvaa on tarkoitus kylvää siemenistä, kun kuun vaihe on sopiva.

Poikkeuksena maa-artisokka...

On muuten ainakin yksi kasvi, jonka voisi nyt istuttaa. Se on tietysti maa-artisokka 😊

Suunnitteluun apua...

Elo-syyskuun vaihteessa on alkamassa opistoissa pihasuunnittelukursseja, jos kaipaat apua suunnitteluun. Itse opetan pihasuunnittelua Espoon työväenopistossa Tapiolassa ja Nurmijärven Opistossa.
Pihasuunnittelun verkkokurssi on myös hyvä vaihtoehto, kun haluaa suunnitella itse pihaa tai sen istutuksia. Pienenä vinkkinä, verkkokurssin hinta nousee ensi viikolla eli vielä sen saa edullisempaan hintaan.Pihan rakentamisen ABC -kurssilla on aiheena, miten istutetaan, tehdään nurmikko yms. Se on yhden illan kurssi sekä Nurmijärvellä että Espoossa.
Kooste opistojen kursseista löytyy Puutarha Studion etusivun alaosasta linkkeineen.

Kursseja kuun mukaan tehtävästä puutarhanhoidosta...

Espoon työväenopistossa on 7.9.2019 Kuun vaiheet puutarhanhoidossa -kurssi, jolla opetan. Tietenkin on myös suosittu Kuun vaiheet puutarhanhoito -verkkokurssi, jota päivitän pari kertaa vuodessa. Näille verkkokursseille voi lähteä opiskelemaan koska tahansa.

Kannattaa hakea tietoa ja vinkkejä, niin kaikkea ei tarvitse opetella itse kantapään kautta 😊

Puutarhaterkuin Sari


Ps. Teen myös fengshui-pihasuunnitelmia... lisätietoa Puutarha Studion sivuilta.

2 kommenttia:

  1. Kuivuus on täälläkin kurittanut kasveja. Olipa huojentavaa kuulla, että en ole vielä myöhässä istutuksien kanssa. Loma alkaa sopivasti kahden viikon päästä, ja silloin käyn lapion varteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa on hyvin ajoitettu loma :) Tosiaankin paras istutusaika on vielä edessä. Toivottavasti nyt parin viikon aikana tulisi vähän väliä kunnon sadekuuroja, niin maa kastuisi sopivasti istutuspuuhiin.

      Poista