sunnuntai 25. elokuuta 2019

Pieniä perhoskukkia ja pieniä nokkosperhosia

Meidän parhaat perhoskukat syyssyrikät kukkivat parhaillaan, tosin pienin kukkatertuin. Ja hauskasti tänäänkin niissä kävi yllättävän pieniä nokkosperhosia. En muista nähneeni niitä niin pieninä. Aika hyvin perhoset mahtuvat pieneenkin kukkaterttuun.

Syyssyrikät ovat parhaita perhoskukkia..

Joka vuosi syyssyriköiden kukintaa odotetaan tietyllä innolla, sillä ne kukkivat samaan aikaan, kun elokuun päiväperhoset lentelevät runsaimmillaan. Syyssyrikkä on nimittäin uskomaton näky, kun perhoset vilkkaasti lentelevät sen kukissa. Ja perhosia on tosi paljon!
Tänä vuonna meidän alueella on ollut ennätyksellisen sateetonta ja kuivaa. Kuulemma ainakaan 30 vuoteen ei ole ollut näin vähäsateista, ja se näkyy myös näissä meidän perhoskasveissa. Eli niiden kukkatertut ovat nyt poikkeuksellisen pieniä.

Alla kuva joltain edelliseltä vuodelta samasta syrikästä. Siitä huomaa hyvin, miten minikokoisia kukkatertut ovat tänä vuonna.

Valkoinenkin syyssyrikkä kukkii nyt pienin kukkatertuin. Vähän jännätään, auttaako tämän viikon sateet ja ensi viikon lämpö aukaisemaan lisää kukkia. Saisi ainakin kauniimpia kuvia... ja perhoset enemmän ruokaa 😊
Lisää syyssyrikän hoidosta ja upeita kuvia sen kukkatertuista löytyy postauksesta Syyssyrikkä paras perhoskasvi.

Punatähkät ovat myös hyviä perhoskukkia...

Punatähkissäkin oli kivasti nokkosperhosia tänään, vaikka myös niiden kukkatertut ovat nyt pieniä. Tällaiset kasvit on tosi ihania. Vaikka on kuivaa, niin ne kestävät sen. Emme siis ole voineet kastella pihaa, koska kaivossakin vedenpinta laskee kun ei sada. 

Punatähkä kannattaa muuten jakaa välillä. Siitä ja "normaalin kesän" punatähkistä kuvia postauksessa Kiva perhoskasvi punatähkä, ja sen jakaminen.

Nokkosperhosia myös kukkanurmikolla...

Meidän kukkanurmikko vihertyi nopeasti sateista ja sen kukinta jatkui taas. Ja sehän tiesi kukkiin myös nokkosperhosia. Niitä lenteli pihalla todella paljon.

Jopa kehäkukissa ja vanhoissa oransseissa daalioissa näkyi niitä. Tosin daalioissa oli nyt vähemmän kukkia, kun sade oli hakannut osan. Onneksi nuppuja näytti olevan paljon eli tietää kukintaa pitkälle syksyyn.

Pihasuunnittelun verkkokurssi...

Tiedoksi oman pihan suunnittelusta kiinnostuneille, niin Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi on vielä tänään vanhalla hinnalla. Hinta nousee. 
Kurssitiedot löytyvät Puutarha Studion sivulta.


Kesäisin terveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Meillä on toista viikkoa satanut jokseenkin joka päivä, joten perhoset ovat pysyneet piilossa. Kaikkinainen mesikattaus odottaa kuitenkin luvattuja aurinkopäiviä, joten odotan perhosten lepattavan paikalle nauttimaan syyskukkijoiden annista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, olkaa onnellisia sateista! Vaikka meillä satoi kunnolla parina päivänä, niin maa on edelleen kuivaa. Joissakin kohtaa tänään kuunliljojen lehdet nuokkui taas hieman, siis varjoisella paikalla. Niistä näkee niin hyvin, että maa on vielä kuivaa.
   Teillä ainakin kukat on sitten normaalikokoisia, eikä tällaisia minimuotoja ;) Ja perhosille tiedossa paljon ravintoa. Pidetään peukkuja, että pääsette nauttimaan auringosta ja perhosista!

   Poista
 2. Onko tosiaan noin monta perhosta samassa kuvassa, wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Niitä on usein noin syyssyrikässä ja vielä lisänä kimalainen tai kukkakärpänen. Siksi se on paras perhoskasvi :)

   Poista
 3. Ihanat perhoskuvat! Minä hankin tänä kesänä syyssyrikän. Se on nyt alkanut kukkia, mutta perhoset eivät ole oikein löytäneet sitä. Siirsin sen jo jättiverbenan viereen, missä lentelee paljon perhosia, mutta ohi menevät silti. Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla nostaa ruukku johonkin jalustalle, jos kukat ovatkin perhosten mielestä liian alhaalla. Ihaana kasvi se joka tapauksessa on. Kukat tuoksuvatkin niin hyvälle. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas jännää. Eniten perhosia on yleensä vanhemmissa kukissa. Meillä sekä valkokukallinen että lilakukallinen ovat kummatkin oikein perhosmagneetteja.
   Voi muuten olla, että sitä on jalostettu pidemmälle ja siinä samalla sen kukat ovat muuttuneet jollain tavalla. Näistä ei aina tiedä, mikä on syynä.
   Toivotaan kuitenkin, että perhoset alkavat kiinnostua syrikästäsi!
   Syrikän kukat tosiaan tuoksuvat, kun läheltä nuuhkaisee :)
   Ihanaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Minä tein perhosbaarin, niin siinä on ollut nyt 3-4 eri lajia perhosia, ne tykkää maistella omenia, joita kuorin ja paloitin alustalle, harmi vain kun ampiaiset myös tykkää tulla siihen, hyvin vähän on nyt ollut sinisiipiä, nokkosperhosia on runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meilläkin nokkosperhosia on liikkeellä tosi paljon. Ja neitoperhosia. Oliskohan sinisiipien lentoaika ollut jo vähän aiemmin, sillä meilläkään niitä ei nyt näy.
   Ampiaisilta välttyy, jos istuttaa pihalle perhoskasveja. Toki kasvit kannattaa miettiä ja suunnitella harkiten, jotta kasvit viihtyvät ja kukkivat.

   Poista