tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus


Tämä meidän kukkanurmikko on niin upeassa kukkaloistossa, että se on kyllä perhosten, kimalaisten ja muiden pölyttäjien pelastus! Tämä kesä näyttää tekevän sille tosi hyvää ja kukat sen kun leviävät laajemmalle alueelle. Aivan loistavaa! Kaiken lisäksi se on erittäin helppohoitoinen ja kestävä. Ja kukkii muuten pitkään.

Kukkanurmikko takaa myös sen, että omenapuiden, marjapensaiden ja mansikoiden kukinta-aikaan on pihalla pölyttäviä hyönteisiä. Niitähän tarvitaan, jotta kukat pölyttyvät ja saadaan omenia, luumuja, marjoja ja mansikoita. Meidän pihalla on aina paljon kimalaisia, perhosia, kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä, varmastikin juuri tämän kukkanurmikon ansiosta.


Kukkanurmikko on ekologinen...

Kukkanurmikko on ekologinen myös sen takia, että se lisää pihalla maan pieneliötoimintaa, mikäli sitä hoidetaan oikein. Ja muutenkin se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, onhan piha osa luontoa. Eli kasvirunsauden lisäksi, siinä käy paljon erilaisia hyönteisiä, mitkä lisäävät lintuja, siilejä, sisiliskoja, sammakoita jne.

Lisää kukkanurmikkoa...

Meillä on satanut todella vähän, ja vasta tämän päivän sateet näyttävät kastelevan maan kunnolla. Uuden rakennuksen seinustalta, jossa siinä kohtaa maassa on routasuojat, on tavallinen nurmikko kuivunut täysin. Näyttää aika surkealta, joten taidamme tehdä siihen kohtaa kukkanurmikkoa.

Kaunis satumainen kukkanurmikko...

Olen puhunut aina tämän kukkanurmikon eduista opistojen kursseilla, mutta aika ei ole riittänyt sen tarkempaan ohjeistamiseen. Nimittäin sen tekemisessä ja hoidossa on omat niksinsä, jotta se pysyy kauniina ja helppohoitoisena. Moni on nimittäin pilannut oman kukkanurmikkonsa täysin väärällä hoidolla.
Joten teen siitä nyt oman verkkokurssin, sillä opistojen kapasiteetti on rajallinen.UUTTA... Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssi 
Sarin puutarhakurssit -sivustolla.

Ruostekukalla muhkea lehdistö...

Vielä ei näkynyt nuppuja näillä ruostekukilla. Sekin selvästi nauttii kesän lämmöstä ja auringosta. Sen lehdet ovat taittuneet kovassa tuulessa, kuten kuvasta näkyy. Nyt onkin jännää nähdä, miten se kukkii. Olemme lannoittaneet sitä tietysti huolella luomulannoitteella 😊
Kuva viime kesältä kukkivasta ruostekukasta löytyy täältä.

Sadeterkuin Sari

16 kommenttia:

 1. Siis niin ihana kukkanurmikko! Paljon parempi kuin tavallinen nurtsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin aivan huippu kaunis! Ja sen kukintaa riittää koko kesäksi, keväästä syksyyn. Ja osa kukista vielä tuoksuukin :)

   Poista
 2. Juuri kun harmittelin kaiken maailman rikkaruohokukkien kasvavan nurmikossani! Siis uusi näkökulma ja asennemuutos - minullahan onkin kaunis kukkanurmikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on jo valmiina kukkanurmikko, jee! Eikös olekin viehättävä, kun osaa katsoa sitä uudella tavalla. Minusta kukkanurmikko on kyllä ollut aina kaunis, vaikka puutarha-alan ammattilaiset eivät ennen katsoneet hyvällä kukkaloistoa nurmikolla ;)

   Poista
 3. Tykkään myös kukkanurmikosta, vaikka joskus sinne on pieni riski mennä paljasjaloin, mutta silti! Pörriäiset ovat tärkeämpiä ilman muuta. Meilläkin harrastetaan kukkanurmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla, että muillakin on näitä upeita kukkanurmikoita. Se on ihan totta, että kukkanurmikolla kun kävelee, kannattaa katsoa mihin astuu. Itse olen siihen niin tottunut, kun meillä on niitä espanjansiruetanoita... enkä halua astua sellaisen limapötkylän päälle ;)

   Poista
 4. Kukkanurmi on meilläkin, siinä on vain liikaa ratamoa, voikukkaa, leskenlehteä ja valvattia. Rönsyleinikki ei ihan niin paljoa haittaa, mutta valkoapila on ihan niillä rajoilla lähinnä sen vuoksi, että siitä tulee hankalia tahroja lasten vaatteisiin. Nurmikollamme kasvavia niittyhumalaa, ketohanhikkia, nurmitädykettä, jotain luonnonvaraista orvokkia ja ketoneilikkaa vastaan minulla ei ole mitään. Aika kattavan kokoelman kasveja näyttää saavan nurmikolle vuosien hoitamattomuudellakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi runsas lajikirjo, vau! Vähän kukkanurmikkoa joutuu hoitamaan, etenkin jos ei toivotut tai kukkakasveja haittaavat kasvit meinaavat vallata alueen. Tai jos siinä alkaa kasvaa omasta mielestä rumia kasveja ;)
   Valkoapila ei taida viihtyä pitkään samassa kohdassa, ainakin siltä se vaikuttaa. Tänä vuonna meillä on sitä tosi vähän, tai sitten sen kukinta on vielä edessäpäin :)

   Poista
 5. Meilläkin on kukkanurmikko. Mies sitä joskus harmittelee, mutta se on siis hyvä juttu :) Kokemusteni mukaan sitä ei tarvitse hoitaa mitenkään (tai ilmeisesti se hoituu siinä samalla kun yrittää hoitaa nurmikkoa (kalkitus, kevätlannoitus yms.).
  Voikukan, valkoapilan, niittyhumalan ja rönsyleinikin lisäksi nurmikolla kasvaa oikeastaan eniten kaunokaista. Se on kyllä ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunokainen on super ihana! Siinä on omaa herkkyyttä ja viehkeyttä kun se on kukassa. Sitähän käytetään myös usein satukirjojen kuvituksissa :)
   Kukkanurmikon hoito voi olla monenlaista, ja sen seurauksena kukat lisääntyvät tai vähenevät. Ja jotkut ovat saaneet koko kukkanurmikon täysin kellastumaan, mikä on jo aika "taidonnäyte" ;)

   Poista
 6. Minulla on ollut kukkivaa nurmikkoa 15 vuoden ajan noin 3000 m3 . Nurmikkoa on mäellä sijaitsevan tonttini eripuolilla erillaisissa pienilmasto-olosuhteissa. Sen vuoksi nurmikon kukat ja kukinta-ajat eripuolilla tonttia vaihtelevat suuresti. Keväällä osassa nurmikkoa kukkivat valkovuokot, mukulaleinikit ,kevätesikot , scillat ja lemmikit. Kaikki itsestään levinneitä. Tällä hetkellä valkoapila ,niittyhumala ja rönsyleinikki kukkivat todella runsaasti. Siellä täällä päivänkakkarat, puna-apilat, harakan- ja kissankellot , siankärsämöt ja niittynätkelmät elävöittvät nurmikkoa. Parissakohden maariankämmekät lopettelevat kukintaansa. Kuivemmalla osalla isojen havujen läheisyydessä kukkivat ensin nurmitädykkeet, puna-ailakit ja maahumala , nyt vallalla matara . Kukkivan nurmen kasvattajaksi päädyin oikeastaan vahingossa kun ruohonleikkuri hajosi ja huonokuntoinen nurmikko "puhkesi kukkaan"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, miten upeita kukkia ja niin paljon erilaisia! Kuulostaa ihan, että se on enemmän kukkaketo kuin kukkanurmikko. Kedolla on korkeampaa kasvustoa ja kukkanurmikko taas pidetään leikkaamalla "nurmikkomaisena" eli siellä ei yleensä kasva korkeita kukkia kuten päivänkakkaraa, puna-apilaa jne. Joka tapauksessa tuo pihasi kukkakirjo on ihan huikean ihana. Satumainen jopa!

   Poista
 7. Ehdottomasti parempi valinta kuin perusnurmikko. Näiden soisi yleistyvän kaikkialla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja etenkin kaupunkien ja vastaavien isoilla nurmikentillä. Hoitokin helpottuisi ja säästyisi rahaa ;)
   Toki kotipihoillakin kukkanurmi on paras valinta. Ja niin kaunis!

   Poista
 8. Minä kyllä tykkään nurmikosta nurmikkona omassa pihassa, niityt on sitten erikseen. Toisaalta esimerkiksi työpaikan ikkunasta on kiva katsoa kukkanurmikkoa.

  Mutta koska myös meillä on talon päädyssä samanlainen kuivunut nurmikko, olen miettinyt siihen tilalle matalia kukkia. Ainakin ketoneilikkaa ja ehkä muitakin kivikkokasveja, ehkä siitä tuleekin kukkanurmikko. Menestyyköhän ne routaeristeiden päällä?
  -Heidi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu ihan siitä, paljonko multaa on routaeristeiden päällä. Sen mukaan kannattaa sitten valita kasvit. Ja tietysti vain kuivanpaikan kasveja ;)
   Ihan selkeyden vuoksi mainitsen vielä... kukkaniittyä ja -ketoa niitetään eli leikataan vain 1-2 kertaa kesässä. Sen sijaan kukkanurmikkoa voi leikata jopa kerran viikossa. Eli kukkanurmikko on matalaa kasvustoa.

   Poista