maanantai 21. elokuuta 2017

Mitä kuuluu talvetettaville kesäkukille nyt

Tänä kesänä muutamat kesäkukat ovat yllättäneet ennätyksellisellä kukkaloistolla. Ne ovat selvästikin nauttineet tästä sadekuuroisesta kesästä.
Sen sijaan pelargonien kukat kärsivät helposti sateessa, joten tätä vaaleanpunaista pelakuuta on pidetty rankkasadepäivinä katoksen alla. Se selvästi on kannattanut, kun kukat ovat näin upeat. Olen kylvänyt tämän siemenistä muutama vuosi sitten, ja se on talvetettu "valoisassa kellarissa".

Kirjavalehtinen pelakuu näyttää keväällä aina lähes kuolleelta, ja joka elokuu se on taas rehevä ja lehdet upean tummankirjavat. Se on hankala talvetettava, joten se on ollut talvet viileähkön asuinhuoneen aurinkoisella ikkunalla.

Upeat vanhat daaliat...



Tämä kesä on ollut näille daalioille aivan ihanteellinen. Sen näkee tästä kukinnasta! Näiden juurakot on istutettu yhteen riviin, ja ovat kasvaneet näin hurjan leväksi penkiksi. Kuuluvat muuten meidän pihan parhaimpiin perhos- ja kimalaiskasveihin 😊

Uusi daalia avasi vasta nyt ekan kukan... väri on tosi kaunis.
Daalian juurakot on säilytetty pimeässä kellarissa.

Ruostekukkien säilytys kannatti...

Nämä ruostekukat kasvoivat tässä ruukussa jo viime kesänä ja kukkivat muutamalla kukkavarrella. Nyt kukkavarsia on monta!



Yhdessä kukkavarressa on useampi kukkaterttu. Saas nähdä, miten kukkivat ensi kesänä 😊


Syyssyrikkä - paras perhoskasvi...

Viileä kesä on viivästyttänyt syyssyrikän kukintaa. Emme siis pidä näitä sisällä esikasvatuksessa, vaan viemme ne keväisin suoraan ulos "valoisasta kellarista".

Tänään aukesi ensimmäiset kukat, jee! Onneksi on luvattu aurinkoa, niin kukkia avautuu lisää. Syyssyrikät ovat pihamme ehdottomasti parhaita perhoskasveja, kunhan kukat ovat auki.

Vienosti tuoksuva suklaakosmos...

Samoin suklaakosmos availee ensimmäisiä kukkiaan vasta nyt. Tämänkin juurakko on jo aika vanha.


Suklaakosmoksella on vihreät lehdet. Sen takana on viininpunalehtinen perenna. Kaunis yhdistelmä.

Kesäkukkien talvisäilytysohjeita:

Vielä ei ole aika siirtää näitä kesäkukkia talvisäilytykseen, ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Tässä kuitenkin ennakkoon talvisäilytysohjeita.

Peukut pystyyn, että lämmintä säätä riittäisi vielä ainakin kuukauden, niin syyssyrikätkin ehtisivät kukkia.
Samoin pavut kaipaavat vielä lämmintä, ja päärynät ja viinirypäleet. 

Olisi kiva kuulla, onko teillä joitain kasveja, jotka ovat selvästi tänä kesänä myöhässä?

Aurinkoista loppukesää!
Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Miten usein pelargonia pitäisi talvella kastella jos se talvehtii huoneenlämmössä, ikkunallisen huoneen ikkunalla (itä)? Vai olisiko parempi talvehtimispaikka lämmin häkkikellari jossa ei ole ikkunaa ja miten usein silloin olisi kasteltava?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni kastelin pelakuita työhuoneen ikkunalla kerran viikossa, ja kevättalvella jo pari kertaa.
      Lämpimässä häkkikellarissa voi olla se ongelma, ettei muista käydä kastelemassa. Riippuu niin pelakuusta ja lämpötilasta, kuinka usein on kasteltava. Juuripaakun ei ole hyvä kuivua rutikuivaksi. Eli arvioisin vähintään kerran kuukaudessa, tai jopa joka viikko pienellä vesimäärällä. Sen tietää vain kokeilemalla :)

      Poista
  2. Pelargoniat ovat ihania ja talvetettuina hieman puumaisina todella viehättäviä. Itselläni ei valitettavasti ole paikkaa talvetukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat pelakuut ovat paljon leveämpiä ja korkeampia, mitä uudet keväällä ostetut. Ja juuri siinä on niiden yksi viehätys :)
      Toki uudetkin on upeita, ja kukkivat heti ostohetkestä alkaen.

      Poista