keskiviikko 9. elokuuta 2017

Kirsikka- ja luumupuiden hyvä leikkausaika, myös kuun mukaan

Nyt viikonloppuna 12.-13.8.2017 on loistava ajankohta leikata kirsikat, luumut sekä muut ns. vuotavat kasvit kuukalenterin mukaan. Eli ne kasvit, joista keväällä leikattaessa vuotaisivat voimakkaasti kumivuotoa tai mahlaa. Tälle ryhmälle paras aika leikkaamisille on aina loppukesä!


Elokuussa leikattavia vuotavia puita:


Luumujen, kriikunoiden ja kirsikoiden lisäksi on muitakin vuotavia puita, kuten koristekirsikat. Kuvassa on rusokirsikka keväältä.
Olen odottanut koko kesän, että nuoresta rusokirsikastamme saisi leikata alimman oksan, joka osuu jo maahan. Viikonloppuna se lähtee, jee!

Vuotavia puita on myös mm. hevoskastanjat, kaikki vaahterat ja koivut.
Tämän ryhmän kasveja leikataan mahdollisimman vähän, sillä ne eivät kestä rajuja leikkaamisia.

Muitakin puita voi leikata nyt...

Nyt on hyvä ajankohta tarkistaa myös omenapuiden ja koristeomenapuiden leikkaustarve, etenkin ne hankalat vesiversot.
Kuun vaiheiden hyödyntäminen omenapuiden leikkaamisessa tuo sen edun, että omenapuut eivät kasvata vesiversoja juuri lainkaan. Se on iso asia, etenkin kaneliomenapuilla.

Päärynäpuut, pihlajat ja muutkin puut voi leikata nyt. Tosin talvenarat kasvit kannattanee leikata keväällä, lajista riippuen.

Ja aina kun leikataan puuta, siihen pitää olla jokin syy ja tarve. Leikkaamisessa kannattaa käyttää harkintaa! Sillä liian rajut leikkaamiset lyhentävät puun ikää, ja voivat pilata sen ulkomuodon lopullisesti.

Lisätietoa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.Kevätleikkauksista... Omenapuiden ja marjapensaiden oikea leikkausaika

Kesäterkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Poistin vesiversot jo eilen, toivottavasti sekin nyt osuu suunnilleen oikean ajoituksen haarukkaan :-D Yhdestä hyvin korkeasta kirsikasta voisikin taas poistaa taivaisiin huitelevan latvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen ei ollut lainkaan huonoimmasta päästä puiden leikkaamiseen. Mutta viikonloppu on paras juuri näille hedelmäpuille ;)
   Itse ajattelin myös kokeeksi harventaa suklaakirsikkaa, joka on pensasmainen ja ihan liian tuuhea. Saas nähdä miten käy.

   Poista
 2. Eilen juuri silmäilin luumupuutani sillä silmällä. Jätänpä puuhailun viikonlopulle. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan tehdä hedelmäpuiden leikkaaminen nyt viikonloppuna, vaikka puussa olisi vielä keräämättömiä hedelmiä. Seuraava hyvä ajankohta onkin sitten ensi vuonna ;)

   Poista