perjantai 25. elokuuta 2017

Pikkusyreeni Suomi 100 -puuna, ja syyslannoitus

Blogiyhteistyö: Biolan
Pienilehtinen ja -kukkainen pikkusyreeni on nyt meidän Suomi 100 -juhlavuoden puu. Sille löytyi heti sopiva paikka pionipenkistä. Koska on talvi tulossa, teimme sille istutuksen yhteydessä syyslannoituksen.

Puun istutus syksyllä...

Nyt on vielä kesä, ja kohta alkaa syksy, joka on erittäin hyvää istutusaikaa. Vain talvenarkojen istutus kannattaa jättää keväälle tai alkukesälle. Pikkusyreenin menestymisvyöhyke on I-III(IV), joten sen pitäisi talvehtia meillä (II-vyöhyke) ihan hyvin.

Ensin kastelimme taimen hyvin. Nyt ei ollut käsillä vatia, vaan iso muovikassi sai toimia astiana. Taimi sai imeä vettä oikein kunnolla ennen istutusta. Se on tosi tärkeää, jotta kasvi lähtee hyvään kasvuun!

Tässä kohtaa on paksu multakerros, joten kaivoimme vain juuripaakulle sopivan kuopan multaan. Taimen tyvi pitää jäädä mullanpinnan tasoon. Ennen juuripaakun peittämistä, kastelimme taas hyvin.
Huomenna täytyy vielä laittaa sille tukikepit.

Syyslannoitus istutuksen yhteydessä...

Syyslannoitteen olisi voinut sekoittaa multaan huolellisesti. Nyt tuntui kätevämmältä tehdä niin, että lannoite laitettiin koloon, lähelle taimipaakkua. Lannoite kasteltiin vedellä ja peitettiin mullalla. Lopuksi vielä kasteltiin multa-aluetta oikein kunnolla.


Syksyn PK-lannoite...

Syyslannoitteena käytin taas luomulannoitetta eli Biolanin Syksyn PK-Lannoitetta. Siinä ei ole lainkaan versoja ja lehtiä kasvattavaa typpeä (N).
Sen sijaan siinä on fosforia (P), mitä kasvi tarvitsee kukkien muodostamiseen. Muuten, osa kasveista päättää jo edellisenä vuotena kukkivatko kunnolla vai ei. Siksikin syyslannoitetta kannattaa laittaa ajoissa elokuussa.
Syksyn PK-lannoitteen kaliumia (K) auttaa kasvia kestämään kylmyyttä eli lisää talvenkestävyyttä.
Mikä tärkeää, kasvissa ei saa olla vielä syysväritystä, jotta se kykenee ottamaan näitä ravinteita käyttöönsä tänä vuonna. Toki ravinteita jää maahan vielä ensi kevääksikin.

Eli syyslannoituksella on nyt kiire!

Pikkusyreeni...

Pikkusyreeni (Syringa meyeri `Palibin`) viihtyy auringosta puolivarjoon multamaassa, jossa on läpäisevyyttä. Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja tuoretta. 
Vaaleanvioletti kukinta osuu kesäkuulle. Helppo ja kaunis pikkupuu vaikka näin perennapenkkiin. 
Miksi juuri tämä Suomi 100 -juhlapuuna? Koska se on niin suloinen ja kukissa on hyvä tuoksu... se on myös pitkäikäinen.

Ihanaa viikonloppua!
Terkuin Sari

Ps. Vielä ehdit osallistua Muurahaisrakeen, Etanarakeen yms arvontaan.


10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Se tuli näkyvälle paikalle, josta sitä on kiva ihailla ympäri vuoden :)

   Poista
 2. Nyt tuli kyllä muistutus hyvään kohtaan! Olen laiminlyönyt syyslannoitusta tosi usein, tänä syksynä aion hoitaa homman kotiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa antaa syyslannoite nyt heti tänään, tai maanantaina :)
   Mitä aikaisemmin sen antaa, sen paremmin ravinteet ehtivät kasvin käyttöön.

   Poista
 3. Pitäisikö marjat olla noukittuna ennen syyslannoitusta ? Aronian ja tyrnin marjat kypsyvät myöhään, koska lannoitetaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyslannoitteen voi antaa vaikka marjat ja hedelmät on vielä keräämättä tai jopa raakoja. Lannoitepusseissa näyttää lukevan, että syyslannoite annetaan sadonkorjuun jälkeen, mutta varmistin sen vielä Biolanilta, että voi antaa jo ennenkin.
   Nyt tänä vuonna kesä on ikään kuin jäljessä ja kaikki on vielä vihreää.... mutta yöpakkaset ja talvi voi tulla jopa aikaisin. Eli siksikin kasveille kannattaa antaa syyslannoite nyt heti. Kestää nimittäin hetken, ennen kuin lannoitteen ravinteet imeytyvät kasvin käyttöön.

   Poista
 4. Ihana pikkusyreeni,omalle takapihalle en ikävä kyllä saa mahtumaan, vaikka mieli tekisi.Kiitos syyslannoitusmuistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusyreeni on tosiaan ihana, ja kauniin mallinen läpi vuoden. Jossain vaiheessa meillä jokaisella on se edessä, ettei kaikkea ihanaa saa mahtumaan omalle pihalle... tai kaikki ei viihdy omalla pihalla. Onneksi upeita kasveja pääsee ihailemaan muiden pihoilla ja puistoissa :)
   Syyslannoituksella on nyt kiire, joten pieni muistutus oli pakko laittaa tähänkin :)

   Poista
 5. Kiitos tästä postauksesta. Minun olisi istutettava helmipihlaja, jonka saimme häälahjaksi. Sen mukana tuli myös nuo rekisteröintiohjeet, joten se on suomi 100-puumme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Helmipihlaja onkin kaunis puu siroine lehtineen ja helmimäisine marjoineen. Siis upea Suomi 100 -puu!
   Ja oikein paljon onnea tuoreelle hääparille!

   Poista