perjantai 11. elokuuta 2017

Huonoa fengshuita Mikkelin Asuntomessuilta?

Tässä nyt todella odotettu postaus fengshuista Mikkelin Asuntomessuilta. Heti ensimmäiseksi muistutan, että nämä pihat eivät ehkä ole lopullisessa asussaan.

Asuntomessut on aivan upea tapahtuma, koska eipä muuten pääsisi tutustumaan kalustettuihin asuntoihin sekä pihoihin, ja vielä kuvaamaan niitä. Siten siellä on erittäin mielenkiintoista käydä tutustumassa "fengshuin silmin" niin taloihin kuin niiden pihoihin. Tässä siis teille muutamia huomioita...

1. Asfalttia, laattaa ja muovinurmikkoa...

Ensimmäisessä kuvassa on kohde 23, Talo Vahvaselän autopiha. Tumma talo vasemmalla on asuinrakennus, oikealla on autopaikat ja alhaalla oikealla sivurakennuksessa kotikylpylä.
Kadulta ajetaan tähän autopihalle ja oikealle autopaikoille. Talo on kuvan ulkopuolella vasemmalla.  Ja oikealla näkyy sivurakennuksen yläosaa. Lasikaiteen takana on piha, joka on alempana.

Kuva pihalta, talon seinänviereltä kohti lasikaidetta. Ihmisten takana näkyy kadun toisella puolella oleva kallio. Katu on siis aika lähellä.

Varsinainen piha onkin kokonaan betonilaatoitusta ja tekonurmikko eli muovinurmikko.
Mikä tässä on huonoa fengshuita?
Aluksikin rakennusten sijoittelu fengshuin näkökulmasta on hieman erikoinen. Tässä tulee heti miettineeksi, että minkä tyyppisille ihmisille tämä sopisi ;)
Varsinainen piha alue eli autopiha ja tämä oleskelupiha ovat elementillisesti epätasapainossa. Siellä on erittäin vahva vesi- ja metallielementti. Sieltä myös puuttuu elävä elämä eli piha on steriili. Mikä symboliikka on hedelmättömyydellä, sitä voi kukin miettiä.

2. Kaide koko terassin ympärillä...

Kohteessa 14, Älvsbytalo Uusi Aamu terassille oli ovet olohuoneesta ja makuuhuoneesta. Terassin ympärillä oli kaide ja kulku talon päädystä etupihalle, jonne ihmiset ovat juuri kävelemässä.

No mikä tässä on sitten huonoa fengshuita?
Se tosiaan on tämä aitamainen kaide, joka karsinoi ja estää vapaan kulkemisen pihalle. Toinen asia on epäviihtyisä ja ahdas terassi, mikä johtuu sen muodosta ja koosta. 

3. Kulmikkaat muodot ja muovinurmikkoa...

Kohteessa 2, Design-Talo Pala, takapihalla oli patiota talon seinustalla ja metsän rajassa toinen patio. Pihalla oli tekonurmikko eli muovinurmikko.


Entäpä mikä tässä on huonoa fengshuita?
Pihan voimakkaasti kulmikkaat terassirakennelmat voivat olla visuaalisesti linjakkaat, mutta fengshuin mukaan ne ovat huonoja. Ne luovat kovaa ja terävää vaikutelmaa, ja sellaisessa harva rentoutuu ja tai viihtyy pidempään. Toinen asia tällä pihalla on tekonurmi eli muovinurmikko. Epäekologisuuden lisäksi, se on asennettu jotenkin oudosti, koska se on noin kirjava. Tai voihan se olla tarkoituskin ;)
Tässä pihassa on vähän samaa eli 1. esimerkissä eli pihalla on hyvin vähän elävää elämää. Piha on aika steriili. Siellä oli kasvamassa pari puuta, mutta voimakas kulmikkuus ja muovinurmi yhdessä tekevät tästä sen vaikutelman, että pihalta puuttuu elävä elämä ja siksi se on kolkko.

4. Sisääntulo...

Asuntomessujen suosituin kohde oli 5, Wave. Jos kävitte siellä, niin huomasitteko erikoisen sisääntulon ulko-ovelle. Kuva on otettu katoksen alta, ei siis kadun läheltä.
Onko tässä jotain huonoa fengshuita?
Olisi ollut kiva kuulla jonkun kokemuksia, joka myös kävi täällä. Huomioni kiinnittyi siihen, että sisääntulo oli tosi pimeä aurinkoisenakin päivänä. Jopa niin, ettei heti hahmottanut ovea. Fengshuissa sisääntulolla on todella suuri merkitys!
"Mitä helpommin oven löytää ja mitä kutsuvampi se on, sitä helpommin onni löytää perille" Toki tätä voi käyttää myös toisin päin, eli jos haluaa olla omissa oloissa ja jatkaa elämää samaan tapaan kuin tähänkin asti, kannattaa pitää sisääntulo "piilossa" :)

Paikan päällä havainnoi pihoja paljon paremmin, mitä näin kuvien kautta. Koetin kuitenkin kuvata näitä myös niille, jotka eivät messuille pääse.

Koska "fengshui silmät" avautuvat vasta itse havainnoimalla, niin en nyt heti laittanutkaan niitä huonoja fengshui asioita tähän. Olisi tosi ihanaa ja mielenkiintoista kuulla, miten itse koitte/koette nämä muutamat pihat. Vai teittekö jotain muita fengshui havaintoja?

Lisäsin nyt noihin omat huomioni.
Odotan siis innolla kommenttejanne!

Asuntomessut ovat avoinna vielä tämän viikonlopun eli 14.7.-13.8.2017


Kesäterveisin Sari

Ps. Haluan vielä muistuttaa, että fengshuin oppeja käytetään paljon juuri huonon fengshuin korjaamiseen. Eli näiden kohteiden fengshuita voi vielä korjata paljon paremmaksi.
16 kommenttia:

 1. Minulla ei ole hajuakaan fengshuin opeista, mutta ei näistä yksikään oleskeluun houkuta. Juuri tuli sähköpostiin tiedote, että asuntomessuilla pääsee tutustumaan "tyylikkäisiin pihoihin". Jotenkin tuo sanavalinta ei houkuta sitten yhtään :-D Mielellään tutustuisin persoonallisiin, viihtyisiin, hassuihin, yllättäviin, viidakkomaisiin, käsin tehtyihin, taiteellisiin, värikkäisiin, lapsellisiin, luonnonmukaisiin, nostalgisiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fengshuissa on 60-70 % tervettä järkeä eli jos piha ei houkuta oleskeluun, niin jo se kertoo huonosta fengshuista :)
   En olisi alun perin halunnut edes tehdä tätä juttua. Mutta kun kuulin pihoista vain ylistäviä kommentteja, jopa ihan ammattilaisiltakin, niin koin pitkän koulutuksen saaneena fengshui-konsulttina velvollisuudeksi kirjoittaa näistä muutamasta suunnittelutyylistä. Toki ymmärrän, että makuja on monia... :)
   Asuntomessuilla on se iso haaste, että osaa pihoista päästään tekemään vasta viimeisellä viikolla ennen messujen aukeamista. Eli siinä kiireessä, ei paljon ehdi tehdä muuta kuin minimin. Olisi aivan mahtavaa, jos jokin talofirma kerrankin satsaisi pihaan, myös huomioiden aikataulun.

   Poista
 2. Minullakaan ei ole hajua fengsuin opeista, mutta muovinurmikko, asfaltti....oi oi, kaipaan elävää pihaa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihtyisä ja elävä piha, missä voi seurata perhosia ja nähdä vuodenaikojan vaihtumisen on hyvää fengshuita. Ja myös se, että piha on talvellakin kaunis.
   Ja siihen ei yleensä kuulu muovinurmikko ;)

   Poista
 3. Äkkiseltään katsottonu kaikkissa kohteissa häiritsi liian suorat linjat, yksinomaan kovat materiaalit jotka teki liian jyrkän yhtääkkisen "töksäytyksen" ympäröivään luontoon. Turvattomuus ja suojan puute korostui. Arkitehtuuri voi olla suoraa ja kantikasta, mutta kuutioiden sijoittelun tarkoitus olisi tehdä ihmisille turvaa ja rauhaa tukeva asuinympäristö eli koti.
  Energiat virtaa "läpi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, että aika monessa "energia virtaa läpi" eikä jää asukkaille.
   Ja kun kulmat korostuu, niin se tekee helposti pihasta paikan, jossa ei voi rentoutua ja levähtää. Onko se sitten hyvä vai huono... fengshuin mukaan se ei ainakaan ole hyvä ;)

   Poista
 4. Viimeisen kuvan sisäänkäynnissä on todella painostavaa energiaa, joka puskee kuvasta läpi vaikken messuilla käynytkään. Kolmannessa kuvassa portaiden kulmat osoittavat suoraan istuinryhmää kohti ja palkit luovat lisää sha-energiaa ja niihin lapset lyövätkin juostessaan mukavasti päänsä... Kunhan istutuksia tulee lisää tilanne varmaan paranee. Odotan innolla tarkempaa tulkintaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jännä, kun menin ensimmäistä kertaa Waveen. Ihmisiä ei ollut pihalla ja ohjausnarukin vielä puuttui. Aurinko paistoi niin kirkkaasti, että katoksen alla oli vain pimeää, joten en meinannut erottaa, missä on ovi ;)
   Tosiaan portaiden kulmat osoittavat kohti yhtä tuolia. Onneksi se on kyllä helppo siirtää. Ne samassa kuvassa olevat tolpat köysineen on messujen ajan ohjaamassa kulkua. Ne siis poistuvat, onneksi.
   Laitan myöhemmin niitä kommentteja tuohon tekstiin.

   Poista
 5. minäkään en osaa fengshuin oppeja, mutta hurjalta näyttää. Muovia, teräviä kulmia, asfalttia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä postauksessa on vain niitä pihoja/kohtia, joissa on huonoa fengshuita. Asuntomessuilla oli kyllä tosi hyvääkin fengshuita, ja sitten neutraalia ;)
   Fengshuissa ymmärretään luonnon merkitys, ja sitä arvostetaan. Siksi muovinurmikko, isot asfalttikentät yms ovat jo senkin takia huonoa fengshuita.

   Poista
 6. Ainakin nuo muovinurmet ja minigolf edustavat täydellistä mauttomuutta... Sanoisin, että feng-shuin oppeja vastaan on myös terassin aitamainen kaide, siitä tulee karsinamainen olo, olisi ollut kivempi hengittävämpänä. Vähän ökyily-fiilis näistä jäi muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, eli kapea suorakaiteenmallinen aidattu terassi on ahdistava. Harva viihtyy sen tyylisellä terassilla. Toisaalta käyhän se ainakin tupakoitsijoille, siinä kun viihtyisyys ei ole se juju pihalla istahtamiseen ;)

   Poista
 7. Voi itku! Upeaa järvimaisemaa ja luontoa ei ole otettu yhtään huomioon. Pihat näyttävät omilta lokeroiduilta muovisilta kokonaisuuksilta ja yhteys ympäristöön on jäänyt täysin huomiotta. Toivottavasti nämä olivat huonot esimerkit ja mukana oli myös onnistuneita ratkaisuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat nimenomaan esimerkkejä huonosta fengshuista Mikkelin Asuntomessualueelta. Siellä oli myös todella hyvää fengshuita, ja sitten sitä neutraalia.
   Tämän tyylisiä pihoja on kommentoitu, että ne yhdistyvät luontoon hyvin. Mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Sitä onkin hyvä miettiä. Olen samaa mieltä kanssasi, että näissä luontoa ei oikeastaan ole otettu huomioon, etenkään niin kuin fengshuissa se tehtäisiin.

   Poista
 8. Kamalia. Kertakaikkiaan kamalia. Samaa mieltä Minnan kanssa. Millaisia hortonomeja kouluista tulee, jos nämä ovat sellaisten tuotoksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin jo Minnalle. Täytyy muistaa, että nämä ehkä eivät vielä ole täysin valmiita pihoja. Luulen vähän, että osa näiden pihojen suunnittelijoista ei ole suunnitteluhortonomeja. Ja sekin on hyvä muistaa, että asiakas päättää lopulliset valinnat, aina ;)
   Asuntomessuilla oli myös esimerkkejä hyvästä fengshuista. Nämä kuvat, mitä tähän poimin, ovat esimerkkejä huonosta fengshuista.

   Poista