Sen kukat on pienet ja jännästi niiden ylimmät terälehdet kääntyvät taaksepäin. Kukat on aina tämän väriset.
Riippaorvokki kasvattaa pitkät riippuvat versot...
Riippaorvokki (Viola hederacea) on luonnonvarainen maanpeitekasvi Australiassa. Näin ruukkukasvina se kasvattaa pitkät versot, jotka myös kukkii. Kuvassa näkyykin verson päässä jo nuppu kasvamassa.
Joitakin vuosia sitten meillä oli isossa ruukussa kellarissa talvehtinut riippaorvokki, joka kesällä kasvatti hurjan pitkät versot. Se oli tosi kaunis pienen pöydän reunalla. Siitä näet kuvan Herkän kaunis riippaorvokki ja sinisade -postauksessa.
Sen pitkiksi kasvavat versot on minusta niin kauniit, joten taidan istuttaa tämän korkeaan ruukkuun. Tosin kuvan ruukku on aivan liian kapea, jotta juuristolle saa sivusuunnassakin kasvutilaa. Tai voi olla, että sitkeänä kasvina se kasvaisi tässäkin tosi hyvin😊
Pienikukallinen orvokki ja riippaorvokki...
Riippaorvokki on siis edelleen asuinhuoneen ikkunalla. Tämän postauksen kuvia varten laitoin sen korkeaan ruukkuun sivupöydälle. Hain samalla parvekkeelta tavallisen pienikukallisen orvokin, jonka olen istuttanut saviruukkuun kevään ajaksi. Hyvin huomaa näiden lehdistön ja kukkien eron.
Sitkeä vanha riippaorvokki edelleen ostoruukussaan...
Miksi siis ihmettelen tämän riippaorvokkini sitkeyttä ja kukkimisen alkamista... syy näkyy kuvasta. Se on ollut minulla jo melkein vuoden, siis viime vuoden toukokuusta asti. Ja edelleen se siinä samassa ostoruukussaan.
Syksyllä se oli aika surkean näköinen ja siinä on paljon keltaisia sekä kuivia lehtiä. Otin sen kuitenkin talvisäilytykseen sisälle ikkunalle ja siellä se vihertyi vähitellen. Ja nyt se alkoi kukkimaan ja versojen kasvukin lähti käyntiin.
Siis tosi sitkeä kasvi!
Saa nähdä, löydänkö sille tänä keväänä kauniin ruukun, vai päädynkö istuttamaan sen tuohon mustaan ruukkuun😊
Lisää postauksia riippaorvokista...
- Ihana riippaorvokki talvehti ikkunalla eli miltä kesällä rehevästi kasvanut riippaorvokki näytti talvisäilytyksen jäljiltä. Ja miten tein sille keväthuollon.
- Riippaorvokki sisälle talvisäilytykseen ja silloin marraskuussa sille oli kasvanut jo tosi pitkät versot. Postauksessa lisää siitä, mitä tein sille.
- Tavallisista orvokeista Orvokit kukoistavat viileässäkin -postauksessa, jossa on myös orvokin hoito-ohjeet.
Puutarhaterveisin Sari
Riippaorvokki on tosi pitkäikäinen! Minulla on ollut sama kasvi jo kymmenen vuotta. Se kasvaa tosiaan korkeassa ruukussa, jossa se on eniten edukseen. Pitkin talvea se tuottaa silloin tällöin kukkia. Kastelua ja varjoa se tosiaan kaipaa.
VastaaPoistaVau, miten vanha riippaorvokkisi on! Oletko jakanut sitä vai onko se jo tosi muhkea? Varmasti upea kukkiessaan :)
PoistaNyt kyllä innostuin säilyttämään tämän omani jatkossakin. Ja pitänee etsiä sille jostain kaunis korkea ruukku, sillä nyt sitä saa kastella lähes päivittäin.
En ole jakanut, se on alusta asti ollut samassa ruukussa, niinpä sillä ei oikein ole ollut tilaa kasvaa. Olen vähän huono ruukuttamaan uudestaan isompiin, kaikki pelakuutkin vuodesta toiseen samoissa ruukuissa. Eivätpähän kasva liian isoiksi talvettamista ajatellen ;-)
PoistaTaidanpa siis istuttaa tuon oman riippaorvokkini vain vähän isompaan ruukkuun, jos se kerran pysyy hengissä samassa ruukussa vuosia. Olipas kiva kuulla kokemuksiasi siitä :) Minullakin pelakuut on aina samassa ruukussa, sillä niiden juuristo on ollut aika pieni... tosiaan silloin ne myös pysyvät pieninä ja mahtuvat talvisäilytykseen ikkunalle.
PoistaOstin viime vuonna riippaorvokin taimen ja kasvoi kesällä kovasti. Ei ollut muuta paikkaa, kun laittaa se pimeään kellariin talveksi. Hain sen sieltä valoon reilu kk sitten ja selvisi onneksi talvesta tällä keinolla! Kasvatti nopeaa uudet lehdet ja kukkii nyt.
VastaaPoistaKiva kuulla, että sait sen talvehtimaan hyvin kellarissa. Ja hyvä, kun huomasit ottaa sen ajoissa valoon. Silloin se tosiaan ehtii vihertyä ja kasvaa taas upeaksi ennen ulos pääsyä. Siihen nimittäin menee oma aikansa :)
PoistaRiippaorvokki on siis ihanan sitkeä kasvi ja yllättävän helppo talvettaa.