keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Riippaorvokki sisälle talvisäilytykseen

Söpö riippaorvokki pääsi tänään sisälle talvisäilytykseen. Aion pitää tämän ikkunalla, hieman viileämmässä huoneessa. Tämä on ollut siis kesän parvekkeella. Toinen riippaorvokki oli ulkona pihalla ja se on jo ollut kellarissa jonkun aikaa. Keväällä sen sitten näkee, kummassa paikassa riippaorvokki talvehtii paremmin. Epäilen, että ikkunalla talvehtiva 😊

Riippaorvokki toukokuussa parvekkeella...

Riippaorvokki (Viola hederacea) on yksi suosikeistani kesäkukista. Se on niin herkän kaunis ja siro. Tässä kuvassa se on vielä pieni taimi. Lisää kuvia ja hoito-ohjeet löytyy Herkän kaunis riippaorvokki, ja sinisade -postauksesta.

Riippaorvokki kasvatti taas pitkät versot...

Tämä kuva on siis otettu tänään keskiviikkona, kun hain riippaorvokin parvekkeelta sisälle. Kesän aikana sen versot olivat kasvaneet tosi pitkiksi. Se on ollut loppusyksyn vähän sivummalla ja siksi siihen on tullut huonoja lehtiä. Riippaorvokki kasvattaa koko ajan uusia lehtiä, versoja ja nuppuja, siksi se onkin niin helppo ja kiva kesäkukka.


Versot lyhyiksi ja suihkuun...

Talvisäilytyspaikalla on muitakin kasveja eli vähän ahdasta, joten leikkasin riippaorvokilta versot poikki ruukun reunaa myöden. Samalla sain nypittyä huonoja lehtiäkin pois.

Siistimisen ja suihkun jälkeen se näyttää tältä. Koska se on ollut parvekkeella ja siellä oli kesällä kirvoja, niin jätän tämän ainakin viikoksi karanteeniin kauaksi muista kasveista. Siinä ajassa näkee kyllä, ilmestyykö siihen kirvoja nyt lämpimässä. Vasta sen jälkeen se pääsee viileän huoneen ikkunalle, mikäli kirvoja ei näy.

Kaikkia kesäkukkia ei siis kannata heittää kompostiin. Osa viihtyy talven yli ihan asuinhuoneen ikkunallakin. Pelargonitkin huoneen ikkunalla talven yli ekologisesti - postauksessa lisää.

Syyssyrikät, suklaakosmokset ja jättiverbenat kellariin...

Ollaan kaivettu maasta ylös myös kummatkin syyssyrikät ja viety talveksi kellariin. Ihan kokeeksi ostin kesällä uuden syrikän taimen ja se sai jäädä maahan talvehtimaan. Jännä nähdä, kuinka sille käy.
Alla kuva elokuun puolesta välistä, jolloin vanha syyssyrikkä aloitteli kukintaa. Tämä on myös suosikkini ja paras perhoskasvi 😊

Jättiverbenan siementaimia ilmestyi keväällä kasvimaalle ja ne ehtivät kukkiakin loppukesällä. Nyt ne sekä suklaakosmokset on kaivettu maasta ylös ja viety kellariin talvisäilytykseen.
Ja daaliathan nostimme jo lokakuun puolella kellariin. Niistä kuvia Myyrän syömille daalioille isot mukulat -postauksessa.

Talvi voikin jo tulla, kun kaikki syksyn tärkeimmät pihatyöt on nyt tehty.
 

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Minullakin on riippaorvokki ekaa kertaa ja yritän sen talvettaa ensikesäksi, viileässä kellarivarastossa, Saas nähdä obnnistunko ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti onnistut, jos olet sen kastelun kanssa tarkkana. Eli multa ei saa kuivua kokonaan ja multa ei myöskään saa olla liian märkää. Kastelurytmin oppii kyllä nopeasti nyt syksyn ja alkutalven aikana :)

      Poista