perjantai 19. marraskuuta 2021

Juurakkovehka eli alokasia - kokemuksia sen hoidosta

Juurakkovehka eli alokasia on niin erikoisen näköinen, että aluksi en ollut ihan varma, pidänkö siitä vai en. Jokin siinä kuitenkin viehättää ja onhan se näyttävä kirjavine lehtineen. Lisäksi ainakin tähän asti, se on ollut tosi helppo viherkasvi. Tässä postauksessa onkin kokemuksiani sen hoidosta.

Hopea-alokasia - yksi monista juurakkovehkoista.....

Tämän näköisen juurakkovehkan virallinen nimi on hopea-alokasia (Alocasia sanderiana). Sen lehtiruodit ovat vaaleat, lehdet tummat ja lehden reunat aaltoilevat. Siis erittäin näyttävä viherkasvi. Tämähän oli myös siinä halloween asetelmassa lokakuussa.
Jännästi hopea-alokasian lehdet kääntyvät aina näin valoon päin.

Tältä tämä hopea-alokasia näytti puoli vuotta sitten toukokuussa, kun hankin tämän työhuoneelle. Osa näistä lehdistä on jo lakastunut ja uusia isoja lehtiä on kasvanut ainakin kolme, ellei jopa neljä. Se kasvaa edelleen samassa ruukussa.

Hopea-alokasian lehden tummat alapinnat...

Lehden tummat alapinnat ovat myös tosi koristeelliset tällä hopea-alokasialla. Olenkin aina välillä kääntynyt ruukkua niin, että alapinnat näkyvät, jotta se kasvaisi suorempaan. 
Alokasialla on sellainen kasvutapa, että lehdet kääntyvät kohti valoon ja koko varsi voi sen takia aikaa myöden kasvaa ihan vinoon, valoa kohti. Jos lehtimassaa on paljon ja ruukku kevyttä muovia, voi kasvi kaatua nurin. Tälle olekin ostamassa painavaa suojaruukkua, varmuuden vuoksi.

Uusi lehti kasvaa nopeasti...

Jännästi tämä juurakkovehka kasvattaa lehden aika nopeasti. Eli ensin ilmestyy lehden alku näkyviin lehtien välistä ja ei mene montaa päivään, niin lehti on jo avautunut.
Kuvasta hyvin näkyy, miten lehdet tosiaan kaartuvat kohti ikkunan valoa.

Ylempi kuva on otettu 3 kuukautta sitten ja alempi kuva nyt (Pahoittelut vähän huonosta kuvasta. Otan uuden valoisampana päivänä). 
Se on kasvattanut ikään kuin vartta, jonka keskeltä kasvaa aina uusi lehti.


Juurakkovehka on tarkka kastelusta...

Luin tälle hoito-ohjeet netistä ja siellä kovin varoitettiin kastelemasta liikaa. Tein sitten niin, että mullan pinta sai kuivahtaa ennen kastelua. Kesällä kun oli lämmintä ja multa selvästikin kuivahti liikaa, niin juurakkovehkan vanhempiin lehtiin tuli ruskeita laikkuja. Voi olla, että jonain päivänä siihen paistoi myös aurinko liikaa, kun verhot olivat jääneet auki aamupäiväksi.
Onneksi se kasvatti uusia kauniita lehtiä 😊

Vanhimmat lehdet kellastuvat normaalisti...

Vanhin lehti kellastui vanhuuttaan, mikä on normaalia. Ja tietysti ne muutamat vioittuneet lehdet kellastuivat ja kuivuivat. Ne poistin rumentamasta, kuten aina kasvien hoidossa tehdään. 

Juurakkovehka eli alokasia - kokemuksia hoidosta...

Juurakkovehka (Alocasia) eli myös tämä hopea-alokasia viihtyy hajavalossa eli puolivarjossa huoneenlämmössä. Toki pimeimpään talviaikaan se viihtyy aurinkoisemmallakin ikkunalla, mutta muuten se ei kestä suoraa auringonpaistetta. Kuulemma paahteessa siihen voi tulla ötököitä etenkin punkkeja ja siksi olenkin kastellut sitä tarkasti kuun mukaan ennaltaehkäisynä.

Keväästä syksyyn, kun juurakkovehka on kasvussa eli tekee uusia lehtiä, sen multa ei saa päästä kuivumaan. Sitä siis kastellaan, kun mullan pinta näyttää vain hyvin kevyesti kuivahtaneelta. Toisaalta sen juuristo ei kuulemma kestä sitä, että multa on jatkuvasti märkää. Talviaikaa kastellaan ehkä hieman vähemmän, mutta edelleenkään multa ei saa kuivua.

Juurakkovehkaa lannoitetaan sen kasvuaikaan eli keväästä syksyyn. Itse olen lannoittanut sitä joka kastelukerta. Nyt talviaikaan kastelen sitä merileväuutevedellä, kastelupäivinä kuun mukaan. 

Aikaisin keväällä aion vaihtaa sille hieman isomman ruukun, kuulemma se voi siten paremmin. 

Hieman kyllä jännittää, miten se tulee viihtymään talven yli. Ja saas nähdä, milloin sille tulee seuraavaksi uusi lehti... ehkä jo maaliskuussa.

Olisi kiva kuulla, jos teillä jollain on kokemusta tästä hopea-alokasiasta? Etenkin miten se on menestynyt talven yli?


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

  1. Alokasian lehdet on kyllä kauniit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin aika viehkot :) Olen nähnyt myös vähän saman näköisiä kirjavalehtisiä. Niissä on jotain todella viehättävää.

      Poista
  2. Onpas erikoisen ja kivan näköinen kasvi. Ei ole kokemusta tästä, mutta täältäpä löytyy vinkkejä hoitoon, jos tulee joskus hommattua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on tosiaan jotain erityisen viehättävää. Itse mielenkiinnolla seuraan, miten isoksi se voi kasvaa näin kotioloissa.

      Poista
  3. Juurakkovehkani sai yllättäen nupun, se aukesi ja toista nuppua aloittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan juurakkovehka, vehkojen tapaan, voi myös kukkia.
      Tämä minun juurakkovehkani kukki kesän aikana kahteen otteeseen. Ja nyt syksyllä se teki vielä uuden nupun, mutta poistin sen heti. Jos se kukkii, niin se ei näytä silloin tekevän uusia lehtiä. Haluan siis sille lisää uusia lehtiä.

      Poista
  4. Minulla on loppukesällä ostettu juurakkovehka. Hyvin on mennyt talvi ainakin tähän asti. Kukkavalo,tavallinen valo,on aamusta iltaan päällä näin pimeän aikaan. Mielenkiinnolla odotan kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet saanut juurakkovehkasi viihtymään. Itselläni se on ilman kukkavaloa valoisalla paikalla ja näyttää myös voivan hyvin näin pimeimpään aikaan. Ne ovat aika voimakaskasvuisia eli keväällä voi olla edessä ruukun vaihto hieman isompaan.

      Poista