lauantai 13. marraskuuta 2021

Lehtevä vuorenkilpi syksyllä - pihasuunnittelua

Pihasuunnittelussa vuorenkilpi on hyvä kasvi näin syksyä ajatellen. Moni pitää sitä jopa pihan rumentajana, mutta tähän aikaan vuodesta se voi olla pihan kaunein kasvi. Isolehtinen ja talvivihreä vuorenkilpi on siksi todella hyvä kasvi, kunhan valitsee sille hyvän paikan.


Vuorenkilpi syysvärissä...

Välillä vuorenkilvissä näkee näin syksyllä punertuneita lehtiä. Se onkin kiva lisä syysvärityksiin. Punainen sävy voi olla todella vahva, kuten alla. Tai lehtien reunat vain hieman punertuvat. Osa jää täysin vihreälehtisiksi. Vuorenkilven lehdethän ei lakastu syksyllä vaan ne on läpi talven vihreitä, tai hieman punertavia. 


Lumettomana talvena vuorenkilpi on pihan kaunistus...

Täällä eteläisessä Suomessa lumiaika voi olla lyhyt ja monta kuukautta on maa näkyvissä. Silloin nämä terhakat vuorenkilven lehdet ovat taas loistavia pihan kaunistajia. Niiden isot lehdet nurmikkoa vasten luo kivaa kontrastia ja näyttävyyttä. 

Tässä pieniä vuorenkilven taimia, ja niin kivan vihreitä tähän aikaan.


Vuorenkilven rumat lehdet...

Vuorenkilpi on siis ikivihreä eli talvivihreä perenna. Kun sen lehti tulee vanhaksi, se lakastuu ja muuttuu tummaksi. Yleensä nämä tummat lehdet on muiden lehtien alla ja niitä ei tarvitse ottaa pois. Tässä yksi tummunut lehti on jäänyt näkyviin ja kuvan oton jälkeen työnsin sen vihreiden lehtien alle. Siellä se saa muuttua mullaksi. Sen olisi voinut myös leikata poiskin. 

Vuorenkilven kasvupaikka...

Herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on yleisin vuorenkilpi ja se kukkii touko-kesäkuussa vaaleanpunertavin kukin. Eniten se kukkii aurinkoisella paikalla. Se viihtyy myös varjossa, mutta silloin se ei kuki. Varjoisemmalla paikalla lehdet ovat upean isot ja tummat. Vuorenkilvet kestävät hyvin kuivalla paikalla sekä viihtyvät myös tuoreessa maassa.
Sen isot lehdet peittävät mullan pinnan niin hyvin, että siellä harvemmin kasvaa rikkaruohoja.

Vuorenkilpi on siis helppohoitoisen pihan supervarma perenna 😊


Puutarhaterkuin Sari


6 kommenttia:

 1. Ite tykkään vuorenkilven kukista. Ne on kauniit, vaikka niitäkin moni moittii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on näitä makuasioita :) Joku tässä taannoin kertoi, että vuorenkilven yksittäinen pieni kukka on hänestä tosi viehättävä. Hän siis ihastelee niitä yksittäisinä. Ne voikin leikata kukkavarresta irti, halutessaan.
   Kukkia voi käyttää ja ihastella niin monella tavalla :)

   Poista
 2. Kiitos näistä kuvista. Vuorenkilpi antaa todella lehtevän näyn pihamaalle. Monesti olen ajatellut, että pitäisi sellainen hankkia, mutta nyt täytyy muistaa ensi keväänä pistää toimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilpi on todellakin näyttävä kasvi etenkin näin lehdettömään aikaan. Ainakin täällä eteläisessä Suomessa se on monta kuukautta, varsinkin lumettomina talvina. Siis loistava ja helppo kasvi :)

   Poista
 3. Tämä on tosiaan mielipiteitä kahtia jakava kasvi tykkäämisen kannalta. Itse tykkään ja sitä on pihallani monessa paikassa. Joitakin isompia alueita ja sitten pienempiä apukasveina istutuksissa, joita on sitten pakko kurittaa lähes vuosittain. Jos oikein huonoon kuntoon menevät talven aikana, ne voi leikata ihan alas ja kesällä on terveet lehdet taas kasvaneet. Myös kukka on kaunis väriläiskä kevään/alkukesän istutuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin muuten hyvä pitää mielessä, jos haluaa vuorenkilvestä pienen alueen. Siis että sitä pitää kurittaa, jotta pysyy pienenä alueena.
   Itselläni on myös valkokukallista ja sen lehdet vioittuu joka kevät. Siksi se ei ole levinnyt, eikä kylläkään kukkinutkaan. Ellei nyt innostu uudessa paikassaan.

   Poista