maanantai 1. marraskuuta 2021

Itse tehtyä multaa ja risuhaketta - omavaraisuus kotipihalla

Itse tehtyä multaa on kyllä vähän harhaan johtavasti sanottu, sillä oikeammin emmehän me multaa tee, vaan kompostin pieneliöt ja mikrobit. Sen sijaan kokoamme ja hoidamme komposteja, jotta niistä muodostuu nopeammin ja parempaa multaa. Ennen komposteja oli pakko ostaa multaa kasvien istutuksiin, mutta ei siis enää vuosikausiin. Kompostista tulee nykyään niin paljon multaa, että se riittää kasvimaalle ja pihan istutuksiin.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Itse tehtyä multaa kasveille ja maan mikrobeille...

Itse tehty multa eli meidän oman kompostin multa on erittäin hyvää kasveille, koska se sisältää biohiiltä ja maatuvaa ainesta maan mikrobeille. Kompostimulta siis ylläpitää kasvialueiden maan elävyyttä, joka taas auttaa kasveja pysymään terveempinä ja kestämään hankalia säitä. Se myös tukee mykorritsoja, jotka auttavat kasveja saamaan vettä ja ravinteita isommalta alueelta. Siis tosi arvokasta multaa!

Ekassa kuvassa parhaillaan seulotaan isommat oksan kappaleet yms. pois valmiista kompostimullasta. Seulottu multa näyttää tältä eli siihen jää vieläkin maatumattomia kasvin palasia, mitkä ovat tärkeitä maan mikrobien hyvinvoinnille.

Tältä näytti meidän puutarhakompostikasa vielä pari viikkoa sitten. Kohta siihen viedään iso kasa viimeisiä perennojen varsia ja lehtiä.

Ennen sitä lisätään kompostikasan päälle ladattua biohiiltä, minkä sitten viimeiset puutarhajätteet peittävät. Biohiili onkin jo ämpärissä latautumassa. Miksi lisäämme biohiiltä, siitä Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa.

Puutarhajätteistä ja keittiöjätteistä hyvää multaa...

Teemme siis multaa kaikesta puutarhajätteestä ja biokompostorin puolivalmiista mullasta puutarhakompostikasassa. Olemme kokeneet sen helpoimmaksi tavaksi saada tasalaatuista ja hyvää multaa.
Kompostiin päätyy niin kaikki kitkemisestä tulevat rikkaruohot kuin muutkin kasvijätteet.

Keittiöjäte- eli biokompostoriin lisäämme myös biohiiltä kompostikuivikkeen ohella, joten siitäkin tulee multaan biohiiltä. Kuvassa juuri aloitetaan tyhjentämään kompostorin alaluukusta puolivalmista kompostimultaa, joka vietiin puutarhakompostiin ja lopuksi peitettiin.
Jos sinua kiinnostaa tietää tarkemmin kompostointitavastamme, siitä lisää Kompostin teko -postauksessa.

Itse tehty oksasilppu lepäävän kompostin päällä...

Lepäävä puutarhakompostikasa on peitettynä koko vuoden oksasilpulla. Meidän teräsleidin mielipuuhaa on sen oksasilpun pilkkominen. Eli kesällä hän istuu pihalla seuraillen lintujen sekä oravien touhuja ja siinä samalla saksilla leikkaa ohuita oksia pätkiksi. Sitä hän tekee monena päivänä hetken ajan. Näin leikaten oksasilppu on pidempää ja toimii hyvin katteena kompostikasan päällä. Tällainen karkeampi kate ei maadu niin nopeasti kuin pienijakoisempi risuhake. Eli kestää  pidempään katteena.

Oksasilppua tulee niin paljon, ettei tarvitse ostaa haketta (tai pressua) lepäävän kasan päälle. Maatuva kate onkin erinomainen tähän tarkoitukseen, sillä se lisää erilaista pieneliötoimintaa.

Risuhaketta pensasaidan alle...

Aiemmin haketettiin pensaiden ja puiden leikatut oksat oksasilppurilla. Sitä risuhaketta levitettiin sitten pensaiden alle. Oksia tulee nykyään aika vähän ja suurin osa menee kompostin oksasilpuksi, joten haketettavaa on enää erittäin harvoin. Meillä kun on omakotitalon pihapiiri.
Onneksi on tuttuja, jotka antavat vastapalveluna vesakonraivauksesta tullutta risuhaketta, kun me lainaamme heille muutamaa erikoisempaa puutarhatyökalua. Näin orapihlaja-aita saa edelleen alleen risuhaketta ja me säästymme kitkemiseltä 😊

Puutarhajätteen kompostointi ja risujen haketus/pilkkominen on hyviä keinoja lisätä omavaraisuutta. Samalla saa puutarhajätteet muutettua arvokkaiksi materiaaleiksi uusiokäyttöön.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/propolis/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/11/talvikylvoja-ja-hoylaamatonta-lautaa

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=15972

Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/11/01/marraskuu-21-ennen-ostin-nyt-teen-itse?


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Mukavaa viikkoa!

Puutarhaterveisin Sari





14 kommenttia:

  1. Tämä oli tosi arvokas ja tietopitoinen juttu, kiitos Sari! Hyvä keksintö tuo oksilla kompostin kattaminen. Ihanaa, että teillä on sellainen pihapiiri, jossa asukkaat voivat tehdä eri asioita sen mukaan, mistä pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että pidit jutusta :) Oksakatteessa on myös se hyvä puoli, että sade menee siitä läpi ja komposti pysyy kosteana.
      Meidän pihapiirissä on jokaisella ne omat mielipuuhat, toki Teräsleidi tekee paljon silloin, kun me muut emme ehdikään tehdä. Hänestä muuten näkee hyvin, miten puutarhanhoito pitää kunnon hyvänä.

      Poista
  2. Sinulta oppineena ostin myös tuota biohiiltä kompostiin. Mutta en tiennytkään sen lataamisesta. Sitä ilmeisesti liotetaan vedessä jonkin aikaa? Minä paiskasin sitä kompostiin ihan vaan sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin ollaan lisätty biohiiltä ihan suoraan pussista kompostiin, mutta tällä kertaa laitettiin ladattuna, koska viimeisin puutarhajäte oli aika kuivaa. Eli vähän tilanteen mukaan laitetaan sitä kuivana tai vedessä liotettuna. Näin kompostoitumisprosessi lähtee nopeammin käyntiin.

      Poista
  3. Kiitos Sari, kun jaksat seikkaperäisesti puhua tästä kompostoinnista. Olen oppinut teksteistäsi paljon. Olemmekin luopumassa perinteisestä kehikkoon kasatusta puutarhakompostista ja siirtymässä näihin kasoihin. Vaikuttaa paljon kätevämmälle näin.

    Keräättekö te muuten kaikki perennojen kuihtuvat osat kompostiin? Mä olen aina jättänyt / pilkkonut ne vaan niille sijoilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet saanut näistä jutuistani vinkkejä. Puutarhajätekompostia on tosiaan paljon helpompi hoitaa, kun ei ole kompostikehikon reunoja tiellä. Tyhjentäminenkin on kätevämpää. Toki jos tilaa on vähän, niin silloin kehikko on tilaa säästävä.
      Meillä on espanjansiruetanoita ja siksi tietyistä perennaryhmistä leikataan kaikki kuihtuneet varret kompostiin. Näin siruetanat eivät pääse niin pesiytymään niihin ryhmiin. Osa jätetään talventörröttäjiksi.
      Pilkkominen on kyllä hyvä tapa, sillä ruokkii mm. maan pieneliötoimintaa.

      Poista
  4. Kompostointi on minulle vähän mystistä. Se tuntuu jotenkin kamalan aikaavievältä ja vaativalta. Ehkä pääni ei vain ole oikein virittynyt koko asiaan jotta ymmärtäisin sen. En myöskään jaksa haravoida, jätän lehdet mieluummin nurmikolle maatumaan. Mutta nyt kun vaihdoimme muutaman neliön rivitalopihasta hehtaarin omakotitalon tonttiin joudun ehkä vihdoin opettelemaan ihan kunnolla kompostoinninkin salat :D tiedän ainakin mistä tulen sitten opsikelemaan lisää kun aika ja aivotoiminta ovat sille otollisia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhajätteen kompostointi on helppoa :) Sitä vain kasataan ja välillä hieman hoidetaan. Sen sijaan biojätekompostorin hoito vaatii jo vähän perehtymistä, mutta ei sekään mitään vaikeaa ole. Sillä luonto eli kompostin pieneliötoiminta hoitaa koko homman, ja me ihmiset vain hieman nopeutamme prosessia eri toimin.
      Puiden lehdet voikin jättää nurmikon pinnalle, jos lehtikerroksesta ei tule liian paksu. Meidän pihalla on isot puut ja isolehtinen jalopähkinä, joten on ihan pakko haravoida lehdet, jotta nurmikko ei tuhoudu talven aikana lehtimassan alla.
      Onnea uuteen kotiin! Teillä on kyllä ihanan iso tontti :)

      Poista
  5. Minä en ole oikein sujut lämpökompostorini kanssa! Oikein sinunkin sivuiltasi olen ohjeita lukenut, mutta se ei vaan lähde toimimaan. Epäilen liian tiivistä massaa koska meillä ei juurikaan tule muuta kompostiin menevää jätettä, kuin Kahvinporot, teepussit, sitrushedelmien-, banaanin- ja sipulinkuoret. No, elämä on oppimista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi tosiaan ottaa oman aikansa, ennen kuin oppii oman lämpökompostorin hoidon.
      Meilläkin kompostorin lämpömittari näyttää välillä tosi alhaista lukemaa, kun jätettä tulee vähän. Silti se toimii. Ja kun tulee enemmän jätettä tai nyt kun on alettu lisätä biohiiltä, niin kompostori toimii paremmin. Joskus laitetaan sinne vihreää kasvijätettä tms. mikä myös saa sen toimimaan tehokkaammin.
      Ja Biolanin Tehokuivike on ihan huipputuote näin viileään aikaan. Siinä on rypsirouhetta, mikä pitää kompostorin käynnissä, ja on siinä biohiiltäkin.

      Poista
  6. Sun kompostit aiheuttavat itsessäni aina kompostointikuumeen. Haluaisin olla parempi kompostoija ja vaikka multaa tuleekin, ollaan valovuoden päässä sun siististä ja järjestelmällisestä kompostoinnista. Vaan aina voi kehittyä ja inspiroitua, varsinkin kun voi lukea tällaisia hyviä kompostijuttuja.

    Tuo sun ritilä kottikärryjen päällä on edelleenkin mun mielestä niin loistava idea, että oksat poi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Meidän pihalla on kompostoitu iät ja ajat eli tämä meidän tapa on kehittynyt vuosien käytännön kokemuksella ja kokeiluilla. Tekemällä oppii, myös tätä kompostointia. Tietty järjestelmällisyys tekee siitä helpompaa eli vaatii vähemmän fyysisesti rankempia hoitotoimia. Pyritään siis helppouteen :)
      Kompostimullan seulominenkin helpottui kummasti, kun keksittiin se ritilä hommaan. Se on tukeva, että ei taivu kompostimullan alla.... ja kätevä kottikärryjen päällä.

      Poista
  7. Näyttääpä inspiroivalta puuhalta! Hyödyllistä luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi on yllättävän kivaa ja jopa terapeuttista puuhaa. Ja upeana palkintona siitä saa hyvää ja ravinteikasta multaa. Sekin hyvä puoli kompostoinnista on, ettei puutarhajätteitä tarvitse lähteä kuskaamaan kaatopaikalle.

      Poista