lauantai 30. lokakuuta 2021

Pihasuunnitelma - eri toiminnot oikeille paikoille

Pihasuunnitelma kannattaa tehdä harkiten ja ajatuksella, jotta tulee valittua eri toiminnoille oikeat paikat. Erityisen tärkeää on se, että toiminnot ja niiden paikat on asukkaiden elämän ja arjen tapojen mukaiset. Siis huomioiden asukkaiden yksilöllisyys. Silloin pihasta tulee toimiva ja pihalla tulee oleskeltua paljon enemmän, jolloin pienikin piha toimii kesällä lisätilana. 

Siksi pihaa on hyvä miettiä itsekin pihasuunnitelman näkökulmasta, vaikka teettäisi pihasuunnitelman ammattilaisella. Tänään juuri opetin pihasuunnittelukurssilla, jossa todennäköisesti osa tulee teettämään varsinaisen suunnitelman ammattilaisella. Kun itse ymmärtää pihasuunnittelun periaatteet, on paljon helpompi keskustella niistä sitten suunnittelijan kanssa. Ja se varmistaa, että ammattilaisen tekemässä pihasuunnitelmassa on ne omalle perheelle tärkeimmät toiminnot oikeilla paikoilla.


Pihasuunnitelma ja oleskelupaikat oikeille paikoille...

Oleskelupaikkoja voi pihalla olla useita eri tarkoituksiin. Tai pihalla on vain yksi oleskelupaikka. Se siis riippuu täysin asukkaista ja pihan koosta. Mikä on paras paikka oleskelualueelle, siihen vaikuttaa se, mitä toimintoja sinne haluaa. Sen mukaan tehdään mitoitus, jotta kaikki mahtuu. Siinä vaiheessa usein ratkeaa se, mikä on paras paikka. 


Kasvimaa ja viljelylaatikot pihasuunnitelmassa...

Mikäli pihalle haluaa kasvimaata, viljelylaatikoita tai muita hyötykasveja, niillekin pihasuunnitelmassa mietitään oikea paikka. Esimerkiksi paikan valoisuus voi rajata kasvatettavia kasveja tai kasvin koko voi vaikuttaa siihen, mihin sen voi sijoittaa. Kun vähän perehtyy pihasuunnitteluun, niin hyötykasvien suunnittelu on yllättävän helppoa.


Tavoitteena hyötykasvien kanssa on aina se, että kasvit viihtyisivät hyvin ja tekisivät ison sadon. Kuvassa on punavartista mangoldia.

Pihasuunnitelmassa ratkaistaan toimintojen paikat...

Pihasuunnitelmassa mietitään alkuvaiheessa eri toimintojen paikat. Ne sanelevat pihan tilojen muodon ja vaikuttavat pihan toimivuuteen. Siksi toimintojen suunnittelu on niin tärkeää tehdä ensimmäisenä ja huolella.
Nurmikkoalue voi olla tärkeä pihalla esimerkiksi peleille ja koirille. Silloin tietysti pelin tarvitsema tila huomioidaan suunnittelussa.


Eli toiminnot mietitään ennen esteettisyyttä ja pengerryksiä, jos haluaa helppohoitoisen tai viihtyisän pihan.


Pihasuunnitelma ammattilaisella tai itse tehden...

Pihasuunnitelman voi siis teettää pihasuunnittelun ammattilaisella. Sen voi myös tehdä itsekin, kunhan itsellä on riittävästi tietoa käytössä. Sitä saa esimerkiksi pihasuunnittelukursseilla. Tänään juuri opetin yhdellä kurssilla ja toisella jatkuu maanantaina. Mikä jännää, kevään kurssit Espoon työväenopistossa ovat jo lähes täynnä, vaikka on vasta lokakuu. Niin suosittua on oman pihan suunnittelu. 

Osa opiskelijoista tulee teettämään suunnitelman ammattilaisella. Pihasuunnittelukurssin käyminen auttaa heitä varmistamaan, että kallis pihasuunnitelma on varmasti toimiva ja mieluinen heidän elämäntapaansa.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi, joka on yritykseni Puutarha Studion, on sopiva niille, jotka haluavat edetä pihasuunnittelukurssia oman aikataulunsa mukaan. Kurssin materiaalit ohjaavat pihasuunnittelua siten, että pihasuunnitelman piirtäminen etenee vaihe vaiheelta valmiiksi suunnitelmaksi. Verkkokurssilla on myös mahdollisuus laittaa viestiä minulle, jos tulee tarvetta. 


Pihasuunnitteluterveisin Sari


3 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus oleskelupaikan mitoituksesta! Meille tuli epäkäytännöllisen pieni terassi ja kyllä harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ette varmasti ole ainoita, joilla terassin koko tai muoto ei ole onnistunut. Toisaalta sekään ei ole hyvä, että terassi on aivan liian iso. Siksi paras terassin ja oleskelualueen muoto ja mitoitus tehdään asukkaiden elämän mukaiseksi.
   Toivottavasti saatte laajennettua terassia, tavalla tai toisella.

   Poista
 2. Inspiroivaa lukea näitä suunnitelmia. Meidän pihassa alkaa viherrakentaminen kesällä, ja olen kovasti yrittänyt etsiä ideoita, joita on löytynytkin. Mukava sitten nähdä, minkälainen on lopullinen suunnitelma ja toteutus. Ihanalta näyttää tämä piha!

  VastaaPoista