keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Ensimmäinen amaryllis istutettu

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Nyt on ensimmäinen amaryllis istutettu ruukkuun, jee! Amaryllikset on suosikkejani joulukukista, jouluruusujen ohella, joten siksikin niitä on niin ihana kasvattaa sipulista kukkivaksi. Se on kivan helppoa ja onnistuu aina ihan ikkunalaudalla. Ja jos haluaa jouluksi erikoisemman värisen amarylliksen, niin varmemmin sen saa itse kasvattamalla. 


Liotin vedessä amarylliksen juuret...

Tuttuun tapaan liotin amarylliksen juuria vedessä ennen istutusta. Sen jälkeen oli helppo nähdä huonot juuret, jotka poistin. Näin kun juuria jää vähemmän sipuliin, on helpompi saada multaa sipulin alle ruukussa. Ja samalla pääsee nauttimaan kasvin kanssa puuhailusta 😊

Kuten edellisinä jouluinakin, niin nytkin istutin sipulin 100% sammaleeseen eli kasvusammaleeseen. Siinä näyttää juuret viihtyvän ja kasvavan parhaiten. Amaryllikselle suositellaan myös hiekkapitoista kaktusmultaa, mitä olen ennen käyttänyt. Se on myös hyvää niille.

Ensimmäinen amaryllis istutettu saviruukkuun...

Tällä viikolla on siis ensimmäinen amaryllis istutettu ja seuraavan aioin istuttaa parin viikon päästä,  kasvavalla kuulla. Ja kolmannen ehkä marraskuun puolivälissä. Yleensä nämä sipulista istutetut amaryllikset kukkivat 4-8 viikon kuluttua istutuksesta.

Amaryllisruukku saa nyt olla tässä ikkunalla huoneenlämmössä muiden kasvien kanssa. Koska sen kasvualusta oli kasteltu, niin seuraava kastelu on vasta silloin kun sipulista kasvaa nuppu näkyviin. Senkin jälkeen kastellaan pienellä vesimäärällä ja aina suoraan multaan, ei siis sipulin päälle. 
Kun sipulissa on nuppuvarsi, ruukkua kannattaa pitää valoisalla ikkunalla tai kasvivalon alla. Silloin se ei kasvata pitkää kukkavartta. Tosin liikakastelu kasvattaa myös kukkavarren pituutta.

Lokakuussa istutetut jouluhyasintin sipulit...

Tältä näyttää nyt lokakuussa istutetut jouluhyasintin sipulit. Sipulit on siis preparoituja eli lämpökäsiteltyjä, jotta ne saadaan kukkimaan joulukuussa. 
Ruukun pohjasta pilkistää jo juuret. Se on tosi hyvä, sillä hyasintti juurtuu parisen kuukautta kellarissa tai jääkaapissa. 
Ohjeet jouluhyasintin kasvattamiseen sipulista löytyy Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi -postauksesta.

Lisää postauksia amarylliksistä...


Sain amarylliksen ja hyasinttien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä, kiitos siitä heille. Siellä näyttää vielä olevan amarylliksen sipuleita myynnissä. Kannattaa olla nopea, sillä erikoisen upeat myydään nopeasti loppuun.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Olen aivan unohtanut ostaa amarylliksen sipulin. Sen kasvun seuraaminen kukkaan tuo todellakin joulun odotusta marraskuun harmauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ja olipa tuuri, että huomasit tämä postauksen. Sinulla on nyt vielä hyvin aikaa hankkia sipuli ja istuttaa se, niin se ehtii loistavasti kukkaan jouluksi.
   Olen samaa mieltä, amarylliksen hyötäminen kukkaan tuo ihanaa joulun odotusta ja piristystä harmaisiin päiviin :)

   Poista