perjantai 15. lokakuuta 2021

Kaunis kultatesma - limenvihreä heinä

Kultatesma on niin kaunis ja se kuuluukin suosikkeihini heinistä. Se on myös kivan matala, joten se ei peitä liiaksi muita kasveja. Kultatesman limenvihreät lehdet erottuvat keväällä ja alkukesällä ihanasti muiden kasvien vihreydestä. Siis kerrassaan viehättävä heinä perennojen kanssa yhdistettynä.


Limenvihreä kultatesma ja viininpunainen jouluruusu... 

Kultatesman vieressä kasvaa muutama viininpunainen jouluruusu. Yhdessä ne ovat tietyssä valossa ihan mykistävän kauniita. Kultatesma on sen verran matala, että jouluruusun kukat näkyvät sen yli. Tämä on muuten se kohta, jota aiotaan muuttaa keväällä. Siitä kirjoittelinkin aiemmin Pihan muutoksien suunnittelua -postauksessa.

Kultatesma kukkii ja leviää kuten heinät...

Heinän tavoin myös kultatesma kukkii ja tekee siemeniä. Olen antanut sen levitä, koska se on niin upea. Eli alun perin sitä oli vain yksi ostettu taimi. Se myös leviää maarönsyjen avulla, kuten useat heinät tekevät. Onneksi kuitenkin tämä kultatesma leviää hillitysti, verrattuna moneen muuhun heinään.


Marraskuussa edelleen kaunis heinä...

Syksyllä sen lehtien väritys on jo hillitympi ja silti se on edelleen tosi kaunis kaartuvine lehtineen. Tämä kultatesmojen alue on vanhan omenapuun alla, puolivarjossa. Kuvassa vihreät lehdet on niiden viininpunaisten jouluruusujen lehtiä.


Kultatesman hoito-ohjeet...

Kultatesma (Milium effusum `Aureum`) viihtyy puolivarjossa ja varjoisemmassakin paikassa. Maan on hyvä olla tuoretta puutarhamaata. 
Kultatesmasta sanotaan, että se on melko arka, joten paikan on hyvä olla suojaisa ja maan läpäisevä.
Varsinaista hoitoa se ei kaipaa, rikkaruohojen kitkemisen lisäksi. Syksyllä sen lehdistö jätetään leikkaamatta, kuten kaikilla heinillä.
Siis helppo kasvi, kun sille löytää hyvän paikan pihalta.

Lisää heiniä löytyy toisesta blogistani Värikkäitä koristeheiniä -postauksesta.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

 

6 kommenttia:

 1. Voi miten kaunista! Tuo heinä sopii täydellisesti punakukkaisen jouluruusun kanssa yhteen. Onko se jouluruusu myös viihtynyt sinulla useamman vuoden, vai onko ihan uusi? Haaveilen sellaisesta, mutta en ole vielä ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Punaiset jouluruusut ovat kasvaneet tuossa jo vuosia ja hyvin kukkineet joka kevät. Ne kukkivat jännästi hieman myöhemmin, mitä valkokukalliset jouluruusut. Maa on kohdassa läpäisevää eli ehkäpä siksi viihtyvät noin hyvin :)

   Poista
 2. Kultatesma on kaunis heinä. Minulle uusi tuttavuus tältä kesältä, sain kaksi siementä itämään ja nyt syksyllä siirsin taimet toivottavasti hyvään paikkaan. Toivottavasti tesma viihtyy ja jopa rehevöityy. Kiva kun kultatesmasta kerroit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti kultatesmasi rehevöityy hyvin, jos vain sillä on hyvä paikka. Ostin sitä oli aluksi vain yhden pienen taimen ja nyt sitä on jo isompi alue. Yritin kasvattaa sitä siemenistä, mutta yksikään siemen ei itänyt. Siis ennen kuin ostin sen taimena. Eli sinulla onnistui aika hyvin sen taimikasvatus :)

   Poista
 3. Kaunis heinä ja ihana jouluruusu 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kultatesma ja punakukkainen jouluruusu ikään kuin korostavat toistensa kauneutta. Siis hyvä pari :)

   Poista