sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Unelmia todeksi - puutarhan suunnittelua

Nyt alkaa se aika vuodesta, jolloin suunnitellaan unelmia todeksi. Talvella kun ei ole ulkona puutarhatöitä, niin on mitä mainioin aika syventyä puutarhan suunnitteluun. Silloin ehtii selailla kirjoja, lukea vanhoja puutarhalehtiä, surffailla netissä ja osallistua pihasuunnittelukursseille. Kaikki ne ihanat kesäkuvat, joita samalla näkee, antaa energiaa ihan hurjan paljon. Ja samalla saa suunniteltua omasta pihasta mieluisan, teki sen sitten luovasti tai tarkasti mittakaavaan piirtämällä.

Talvi on siis superihanaa aikaa!


Kaunis kokonaisuus saadaan suunnittelulla... 

Kuvista saa paljon hyviä ideoita, joita voi käyttää omalla pihalla. Jos haluaa kauniin kokonaisuuden ja pihasta upean läpi vuoden, se kannattaa aina suunnitella kokonaisuutena. Silloin siinä tulee huomioitua eri vuodenajat, kasvein korkeudet, kukinta-ajat, pihan tärkeät toiminnot yms. Huomioitavia asioita on jo niin paljon, että suunnittelu kannattaa tehdä paperille tai tietokoneohjelmalla.

Alla oleva kuva on toukokuun loppupuolelta. Siinä kukkii parhaillaan vaaleita tulppaaneja ja arovuokkoja. Ryhmässä on myös pensaita ja perennoja perennoja. Tämä sama ryhmä on kaunis läpi kesän ja vielä syksylläkin. Talviasu on myös viehättävä, sillä vieressä olevan puun runko ja oksisto on erittäin koristeellinen lehdettömänä. Siis kokonaisuus on kaunis läpi vuoden. 


Puutarhan suloiset vipeltäjät ja tuhisijat...

Moni haaveilee näkevänsä suloisen siilin pihallaan. Se onkin söpö tuhisija ja lisäksi siilin touhujen seuraaminen saa aina hyvälle mielelle. Jos siis haluat pihallasi siilien viihtyvän, niin ota se huomioon puutarhasi suunnittelussa. Tietyt ratkaisut pihalla saavat aikaan sen, että siilit eivät siellä viihdy. Siksi pihasuunnittelulla on iso vaikutus pihan ekologisuuteen.


Lisää kasveja pölyttäjille ja perhosille - nopea ekoteko...

Itselläni on unelmana saada yhtä upea kukkaniitty kuin ensimmäisessä kuvassa. Siinä kasvit on monivuotisia ja varmoja. Jotta kukkaniityn saa onnistumaan ja jotta siitä ei tule pihan rumentajaa, sekin vaatii puutarhan suunnittelua. 
Runsaasti kukkiva kukkaniitty sekä pörriäiskasvit on nopea tapa auttaa pörriäisiä ja perhosia. Siis helppo ekoteko, kunhan suunnittelee sen ensin.


Herkullista syötävää omalta pihalta...

Mikä onkaan ihanampaa, kuin saada omalta pihalta maukasta syötävää. Eli juuri niitä, joita itse pitää herkullisena. Iso osa hyötykasveista on helppoja kasvattaa, kun ne ovat oikealla paikalla ja sijoitettu järkevästi. On toki niitäkin kasveja, jotka vaativat enemmän hoitoa ja joissa on haastetta. Se voi olla myös kivaa, sillä siinä oppii uutta ja saa vähän jännittää, onnistuuko  vai ei.

Nyt siis on hyvä aika suunnitella puutarhan unelmia todeksi ja aloittaa suunnittelu. Suunnitelma on sitten valmiina, kun keväällä alkaa puutarhatöiden aika.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi...

Talven aikana Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi hieman päivittyy. Voit aloittaa kurssin avulla puutarhasi suunnittelun nyt, niin sinulla on runsaasti aikaa edetä sitä kiireettä.

Kurssialustalla on mahdollisuus keskustella kanssani, jos koet tarvitsevasi tukea suunnittelussa.

Kurssin tavoitteena on se, että tavallinen puutarhaharrastaja saa itse suunniteltua mieleisensä pihan. Pihasta tulee silloin toimiva, kaunis ja haluttaessa myös helppohoitoinen.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista löytyy edellisestä linkistä sekä verkkokurssialustalta eli täältä.


Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Oijoi miten kaunis kukkaniitty! Tuollaisen kun saisi omalle tontille. Siellä se siilikin tassuttelisi mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan kukkaniitty oli upea näky! Siinä oli myös vaikka minkälaista hyönteistä, ja ehkä iltaisin myös niitä siilejä :)
   Se niitty vaatii myös hoitoa, jotta jatkossakin kukat kukkisivat noin runsaasti. Kun sitä hoitaa joka vuosi, niin kukinta vain lisääntyy.

   Poista