tiistai 16. marraskuuta 2021

Kieloja jouluksi ja joulukukkien kuulumisia

Istutin kieloja taas jouluksi, sillä joulukielot on niin ihanan herkkiä joulukukkia. Ja niiden tuoksu on avain hurmaava. Kuvan kielon alun kaivoin pihalta, joulukielopenkistäni. Niiden lisäksi kokeilen nyt keväällä ruukkukukkana ollutta kieloa kukkimaan uudelleen jouluksi. Saas nähdä kuinka käy.

Kieloja ruukkukukkana keväällä...

Tämä kieloruukku oli niin ihana silloin keväällä, parvekkeen metsäpuutarhassa. Ruukku on ollut syksyyn asti parvekkeella ja olen kastellut multaa säännöllisesti. Kielo lakastutti lehtensä vasta syksyllä, kuten kielot tekevät luonnossakin.
Alla kuva toukokuulta, Metsäpuutarha parvekkeella -postauksesta.

Joulukielojen istutus...

Nyt istutin kielot hieman isompaan ruukkuun ja uuteen multaan, tietysti kuun mukaan hyvänä aikana.
Näillä kieloilla näytti olevan aika hyvät juuret.

Poistin vähän multaa juurten seasta, sillä multa vaikutti huonolta kookosseokselta.

Mullaksi valitsin näille joulukieloille Kylvö- ja taimimultaa, jossa on mukana niitä tärkeitä mykorritsoja ja hyötymikrobeja. Joten nyt pitäisi olla hyvät lähtökohdat uudelle kukinnalle 

Kieloja jouluksi vahvoilla silmuilla...

Istutin nämä kielot samaan syvyyteen, mitä ne olivat ruukussaan. Hieman paljastin vanhojen lehtien suojassa olevia silmuja näkyviin. Näyttävät hyvän pulleilta ja vahvoilta silmuilta, eli lupaa kukkivia joulukieloja 😍
Vein kieloruukun parvekkeelle ja loppuviikolla aion ottaa sen sisälle pimeään. 
Joulukielojen kasvatusohjeet.

Istutetun amarylliksen kuulumisia...

Siitä on jo melkein kuukausi, kun istutin tämän amarylliksen sipulin. Ja nyt sipulista kurkkaa jo kaksi kukkavartta, jee! Istutuksesta kuvat löydät Ensimmäinen amaryllis istutettu.
Amaryllis onkin tietyssä mielessä helppo kasvattaa, sillä ruukkua pidetään valoisalla ikkunalla huoneenlämmössä. Tällä on muuten multana 100% sammal eli Kasvusammal, jota olen käyttänyt amarylliksilla viime vuonnakin. Siinä niiden juuret näyttävät kasvavan tosi vahvoiksi. 
Amarylliksen kasvatuksen hoito-ohjeet ja jatkohoito Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa.

Istutettujen hyasinttien kuulumisia...

Syyskuun alkupuolella istutetut jouluhyasintin sipulit näyttävät nyt tältä. Niillä multana on kaktusmultaa ja mykorritsaa mullan seassa.  Otin ne nyt jääkaapista kuvattavaksi ja vein ne heti takaisin viileään jääkaappiin. Hyasintin kasvatus vaatii siis kylmän tilan.
Tarkemmat jouluhyasintin kasvatusohjeet löydät Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista -postauksest.


Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Onko nuo kielot jalostettuja vai tavallisia metsäkieloja? Onnistuko joulukielojen kasvatus metsästä kaivetuista kieloista? Tässä uteliaana kyselen, jos vaikka innostuisi kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukussa kasvaneet ja pihalta joulukielopenkistäni kaivetut kielot ovat tavallisia kieloja, mitä kasvaa metsässäkin. Ei siis erikoislajikkeita.
      Joulukielojen kasvatus on niin helppoa, että kannattaa ilman muuta kokeilla sitä. Tarkemmat ohjeet näet postauksen linkistä.

      Poista